Tuesday, January 7, 2014

Upside Down Pineapple Cake...


hari nie kita share resepi jerlah yer...paling senang sekali punye entry...taip sket2 copy paste jer resepi...huhu ini saya buat masa cuti bersalin hari tu...takder keja duduk kat rumah dok browse resepi jer...tetiba tertengok plak cake nie...mcm sedap jer, mcm menyelerakan jer...so google cari resepi yg plg senang, plg tak complicated bahannye....saya jmpa resepi joyofbaking, bagus nie sbb ada video sekali...

baca resepi puluh2 kali, tgk lai resepi blog2 lain dan bandingkan...tgk video plak 2-3 kali...dah yakin baru beli brg dan buat huhu...maka terhasilah cake seperti diatas yg lazat berkrim...okelah puji diri sdri...klu tak sdri puji sapa lai yg nak puji kan...kui2 mydear suka sgt2 siap ckp mcm tak cukup jer nie...haha biasalah tamak...

Upside-Down Pineapple Cake

Ingredients:
Topping:
55 grams unsalted butter, cut in small pieces
160 grams light brown sugar
1 tin pineapple
Maraschino cherries or candied cherries (optional)

Cake Batter:
195 grams all purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
113 grams unsalted butter, at room temperature
200 grams granulated white sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
2 large eggs, separated
120 ml milk
1/4 teaspoon cream of tartar


Method:
  1. Panaskan oven 177 degrees C. Lumurkan loyang dengan butter.
  2. Masukkan butter dan brown sugar dalam periuk dan kacau dengan api sederhana smpi butter dan gula cair..bila dah cair biarkan smpi tepi2 periuk tu kuar bubbles..tutup api dan tuang dalam loyang...lepas tu susun ler nenas tu ikut suka korng...
  3. Dalam mangkuk lain campurkan tepung, baking powder dan gula sekali and ayak..
  4. Dalam mangkuk lain pulak, pukul butter dan gula smpi fluffy dan masukkan esen vanilla...
  5. Masukkan kuning telur satu persatu dan buat sampi habis...
  6. Bila dah sebatu baru masukkan tepung diselang selikan dengan susu...penting sekali diakhiri dengan tepung...(tepung + susu + tepung + susu + tepung)
  7. Dalam mangkuk lain plak pukul putih telur bersama dengan cream of tartar smpi bertanduk. campurkan dengan bancuhan tepung tadi guna spatula slow2 yer...
  8. Dah sebati tuang atas loyang yg dah susun nenas tadi dan bakar selama 40 - 50 minit bergantung pada oven masing2...cucuk lidi utk tengok dah masak atau belum...
  9. Biarkan sejuk dalm 10 minit baru telangkupkan dan bleh potong dan makan...sedap oooo mkn panas2 huhu....



tips dari saya utk memudahkan klu korg nak baking membaking nie samada korg cari website yg ada video atau website yg ada tunjuk cara2 nak buat...lepas tu baca resepi byk2 kali...sukat barang2 siap2 and susun mcm kita tgk rancangan masak2 tu...insya-Allah bley jadilah klu tak 100%, 80 -90% bley jadi... 

1 comments:

Smiley said...

salam kenal mimi..macam sedap je kan! sy pernah buat sekali dulu..agak2 6 yrs ago kot..mmg sedapp

 
Design with love by Jiji for Zamimie