Thursday, January 16, 2014

Anugerah Terindah 2013

Meh lah nak cerita pasal kelahiran anak kedua nie dah ingat2 lupa dah nie…tiga bulan dah berlalu kisah nie…tp nak taknak kena juga cerita kat sini..so bley baca bila time rindu nnti…ikutkan due saya 16hb Oktober…doc ponx ada ckp juga selalunya lebih kurang jer dengan baby 1st…so mcm eman dulu lahir awal 2 hari jer dari due date…so saya bygkan sama jugaklah baby no 2 nie mcm eman juga…tp hati berat kata yg baby akan keluar awal...sbb mild contraction kerap berlaku...tp kaki smpi bersalin tak bengkak ponx...

member ofis dah dua org bersalin dah...awal oktober tu saya still g kerja and drive lai...and secara kbtln jumaat 4hb tu saya pi jenguk member ofis yg baru bersalin....siap borak2 ckp akak lmbt lai ada masa lai nie 2 minggu...ahad tu plak 6hb member baik saya kat opis, cubicle ponx sebelah2 jer bersalin...mula2 ingat nak pi melawat tapi sebabkan PIL dtg so tak jadilah nak pi tgk dia...mlm tu saya siap ckp lai; "baby kawan dah keluar, baby bila lagi"...

pagi 7hb tu bgn mcm biasa nak g keja kul 6.30...lepas mandi lap2 keringkan badan tgk ada air mengalir...dalam hati saya ckp haih pasai apa aku nie terkencing plak...dah lap tu amik lai sekali air smyg, masuk bilik nak pki baju, sekali tu dia air ketuban kuar agak banyak jugaklah...mengeletar capai phone wasap group member opis...huhu pki baju, pi kejut mydear, solat and sambung pack barang....mydear tanya nak pi spital dah ke...saya ckp tak yah dululah...nak breakfast kejap...sempat buat telur separuh masak, mkn ngan roti...

smbil2 tu borak lai kat wasap...derang dah suruh ke spital dah sbb selalu anak kedua cepat sket bukaan...masalahnya masa tu saya tak sakit kuat ponx...mild2 jer...tp sbb derang dah takut2kan and memandangkan nak ke hosptl pantai bangsar nak kena tempuh jem kat sg. besi and npe...yerlah awal2 pagi org nak pi keja kan surelah jem....so dekat2 kul 8 baru gerak, tp sblm tu htr dulu eman kat rumah pengasuh dia.....

otw tu baru lah terasa sakit...betul2 dah dekat npe tu sakit datang kuat sket...time contraction dtg tu mmg saya tak ley ckp dah, mulut dok zikir jer, tak ponx baca doa nabi yunus....smpi2 jer hospt saya jln jer naik labour room tu, mydear pegi park keta....tak pyhlah nak wheelchair bagai, jln cepat sket beranaknya...smpi dekat level labour room tu betul2 pukul 9...

masuk bilik, pki ctg scan, dia tanya2 sket cek bukaan baru 2cm ke 4cm ek lupa plak saya...nurse tu ckp mgkn bersalin ptg, tp dia ckp mgkn lebih awal lagi sbb anak kedua cepat sket....so sempat lah mydear buat urusan dia...sambil tu saya tgu jerlah dlm bilik tu....nurse kuar masuk cek, pad takut2 baby dah berak, tgk ada darah ke....tp dia takderlah cek bukaan...rasa2 spjg smpi bersalin tu 3 kali jer dia cek....last dia masuk dlm kul 10 lebay tanya nak amik epidural, atau nak amik pain killer atau gas...saya ckp takper saya oke...

dah dekat kul 11 tu rasa kuat sgt dah sakitnya....mydear call tanya mcm mana, sbb dia dekat kajang masa tu and plan nak amik eman atar dekat rumah PIL....tp saya ckp dah sakit kuat terus dia pecut blk ke spital...pastu dia ckp klu nak amik epidural amik jerlah....tp saya ckp takmo, saya amik jab pain killer jerlah....masa tu saya panggil nurse ckp nak amik jab...dia cek bukaan 4cm, dia suh saya pi toilet kencing, bukak baju semua, pki baju spital....saya baring jer terus dia jab....

walaupun dah amik tetap juga sakit hokey...kul 12 lebay mydear smpi...saya ckp bru bukak 4cm saya tgk kul 12.30 masa tu...saya suh mydear pi mkn and solat siap2...masa tukan zuhur masuk awal....dia kuar jer tak lama lepas tu semakin kuat plak sakit...hoih pasai apa tak berkesan ubat nie...sakit sgt....nurse plak kuar masuk, kuar masuk siapkan barang...bukak meja, kuarkan tray...aik dah nak dekat dah ker...sekali dia cek dah 8cm dah....hoih punye cepat dari 4 smpi 8 kejap jer...saya ponx tak sedar masa berlalu pantas...

call mydear ckp dah bukak 8cm dah kelam kabut naik dia....beli starbuck tak sempat mkn...huhu elok dah kul 1 lebih saya dah rasa nak meneran dah....elok doc smpi, bru pki sarung tangan saya dah tak tertahan2 dah nak meneran...saya ckp saya rasa nak terberak nie doc...nurse tu plak elok jwb, mmg lah rasa dia mcm nk terberak...yer mmg saya terberak hokey...salah nurse tu pasai apalah dia tak bg ubat enema tu...kan saya teran2 kuar najis dulu...

dah cuci semua saya teran lai sekali...mmg kuat punye nie smpi dah nak terstop nafas dah, tp saya ckp kena kuarkan gak nie smpi habis2 saya teran dan kuarlah anak saya yg kedua dengan sekali teran jer...bangga kejap saya tak yah potong and sekali teran jer baby dah kuar and sakit ponx tak lama lebay kurang 4-5 jam jer....tp tetaplah kena jahit wpun tak potong huhu....suara kuat hokey ini budak masa lahir...doc letak atas perut and derang sedut lendir2 dia atas perut saya juga...merasalah saya belai2 dia dulu...sob2 touchingnya...tp saya tak nangis ponx, mcm biasa saya senyum jer....huhu 


inilah dia anak mama yg duduk dlm perut mama selama 9 bulan tu...kuar2 kembang muka...rambut ponx lebat, siap nurse buat pacak lai...up kat fb semua org dok tegur rambut pacak tu...hehe

lepas tu masa doc nak kuarkan uri masalah yg sama juga seperti eman dulu...uri lekat...so doc kena seluk kuarkan...masa nie contraction ada lai, dlm masa yg sama saya teran jugaklah, and doc seluk tarik....tak kuar hokey uri tu sbb dia melekat...sakit dia plak adalah lebay lai dari contraction awal tu...smpi saya ckp kat doc tak bley doc sakit....last2 doc ckp kita masuk ot (operation theater)....suami saya dah cuak, saya dlm mamai2 tu cuak lah juga...ingat nak kena operation ke...merasalah masuk ot...merasalah gas yg seperti kita tgk kat tv tu, puan tarik nafas smbil dia serkup topeng gas tu terus tak sedar apa dah....sedar2 masa tu dia kejut bgn....

betul2 masuk bilik kul 5 lebih...tp mmg tak larat lah masa tu, baby ponx tak tengok lai...susu ponx tak bg lagi masa tu....dekat 6.30 nurse atr baby sbb baby nangis nak susu...kesian dia dari kul 1.23 dia kuar tu mmg tak dpt setitik susu ponx lai....hisap mmg hisap lah tp tak tau samada dia dpt ke tak susu tu...smpi lah hari kedua tu baru saya tau susu takder rupanye...sbb dia nangis mcm lapar tu...nnti citer pasal breastfeeding citer kemudianlah...

so merasalah baby minum susu supplement kata nurse tu...and kitaorg kena sain surat kebenaran dulu baru dia kasi...tp takderlah dia kasi kerap2...time baby nangis nak susu dia akan bg kat kita dulu suruh bf...klu dah tak bley sgt baru dia bg susu tu...


hari ketiga tu doc pakar saya dr idora datang cek and ckp saya bley balik....tp sekali baby kuning lah plak...bacaan dia 196 klu tak silap saya...so duduklah sehari lai kat situ and baby kenalah duduk bwh lampu sob2....esok tu plak saya dah seronoklah sbb nak bley balik dah sekali baby kuning lagi tinggi 241...hoih sedih lah saya mydear tunjuk gbr masa dia amik tu...kesian baju tak pki duduk bwh lampu....so kitaorg ponx laki bini bincang punya bincang...kata putus dah diambil and kitaorg akan blk umah PIL dulu and baby tinggal kat spitallah memandangkan rumah PIL ngan pantai bangsar tu dekat....

sebak2 saya balik...sister siap htr smpi kat keta ckp jgn sedih2 nanti susu merundum...pam susu byk2 nnti bley atr kat baby...bg baby minum susu byk2 baru baby boleh balik...serius walaupun sister tu kasar tp nasihat dia mkn smpi kedalam...huhu

kamis tu saya balik sbb jumaat nak berurut dah...wpun dlm pantang saya kuar juga mlm2 pi tgk baby sbb nak bg breastfeed and nak hantar susu...jumaat pagi lepas urut tu hospital bgtau baby dah bley kuar...so procedure amik masa sket katanya, so lepas solat jumaat tu baru kitaorg pi amik...dengan hujan lebat lah plak waktu tu...tp tetap juga amik lahkan...huhu 


berpantang lah saya kat rumah PIL...masa tu tak balik lai BSP sbbnye hari Isnin nak kena pi cek darah lai...so dua hari rehat kat rumah...sabtu and ahad...isnin pi cek darah lai, bacaan darah tinggi lai...lebay dari 200...erm seday tul saya sbb nak kena tinggal baby kat spital lai...ngan nurse2 dalam nursery room tu saya dah kenal dah...dah tau sapa yg keja shift mlm and shift siang huhu...selasa tu plak raya haji...so chances tuk discharge kurang lah...tp takper baby mama akan dtg tgk baby hari2....


masa hari raya haji tu lepas mydear balik solat raya and mkn kitaorg pi spital lai...smpi2 baby baru jer minum susu...so tak smpt nak bf baby...so tgu next session lah lai 2 jam...lepak2 dulu kat starbuck minum hot chocolate...selamba jer pantang kali nie...dlm pantang turun naik spital, mkn ponx janji yg tak memudaratkan...huhu itu dlm 2 minggu awal berpantang...tp stokin bengkung semua pki lah...jln ponx slow2 ler, tp takderlah param pilis bagai...wangi jer sbb pki bedak bg wangi huhu...

so tgh lepak2 kat starbuck paed dtg check baby and dah bley kuar dah baby...alhamdulilah...tp dia ckp tp esok jerlah kuar...so bg lah baby duduk bwh lampu lai supaya betul2 pulih...tp actually tak pulih ponx...smpi dekat sebulan baby kena kuning niee....tak berhasil minum air kelapa and susu kambing utk elakkan jaundice...salah satu sbbnye adalah baby berdarah O...klu baby atau mak baby darah O mmg tinggi possibilities utk kena...so reda jerlah...


rabu discaj dari spital kita terus balik BSP....akhirnya home sweet home....kat sini saya pantang dalam seminggu lebih jer sebelum balik kg plak...masa nie mymum yg jaga dlm pantang....ha hamiklahkan klu mak yg jaga pantang, segala2nya tak boleh....jln byk2 ponx tak boleh, minum air banyak ponx tak boleh, mcm2 lah dia punya tk boleh tu...huhu bertungku sehari sekali....sapu2 yg atas perut tu sehari 2 kali...nak bg rahim cepat kecut...tp perut buncit ler lai...smpi la nie ponx perut flabby jer...tak tau camner nak dapatkan perut yg betul2 kempis tu hhuhu....


dah kelam kabut dengan baby warded semua...mydear ponx dok ulang alik BSP, bangsar jln duta so mmg takder masa nak pi JPN...dah blk umah baru berkesempatan nak daftar itu ponx dah dekat 14 hari baru didaftarkan and nama baby adalah Muhammad Danial Ariq setelah byk2 pilihan nama....


so nama panggilan danial...tp ngan family kita guna nama manja yer dani...huhu masa minggu ke-3 baby still kuning lagi...pi cek darah kat az-zahrah jer malas nak berulang2 smpi ke bangsar sana...so cek darah masa tu 190 kot klu tak silap...lepas dpt result terus call dr chai, dr paed dani... and doc ckp it should be oke sbb dah 3 minggu lahir...so yg penting kena kerapkan breastfeed...mama plak minum susu kambing lah supaya bley disalurkan ke anak...dani kenalah jemur kat luar rumah...kesian dia jemur pagi kul 8 masa nie dah bley rasa terik juga....so jemur kejap2 jerlah....


weekend minggu ke-3 tu mymum ajak blk pantang kat kg...boring katanya sbb dok terperap jer dlm rumah plus dia kesian kat mydad tinggal kat kg...sapa nak jaga makan pki dia...nak uruskan baju2 dia...so takperlah sbg anak kita beralah lah...sbb dia tak kasi saya tinggal pantang sdri...ayohlah kita balik berpantang kat kampung...tak lama ponx minggu kedua dah balik BSP balik....


so bg fair and square mama jaga dani kat kg...baba plak jaga eman kat BSP....baba rasa sunyi kat umah sorg2...dia ponx takmo balik rumah parents dia...eman ponx nak ikut dia balik...so eman lah teman dia...eman ponx dah besar and dah pandai bwk diri sdri...bila dah ada adik ponx dia dah boleh diharap...tak pernah nak kasari adik dia...cuma cubaan menjadi abg besar tu kuat...sbb bila adik nangis dia yg pegi dulu and cuba calmkan adik...huhu and cubaan berani cuba2 nak angkat adik tu jerlah....


cerita psl dani plak alhamdullilah dekat sebulan lebih baru hilang kuning dia....minum susu byk, kencing berak kerap and active so doc kata no worries lah...tp biasalah mak2 nie mmg risau terlebay since eman dulu jaundice sket jer tak pyh smpi amik darah....yg dani plak amik darah byk kali, sbg mak surelah risaukan... :)


ini si dobot kesyg kedua mama, anugerah terindah utk tahun 2013 saya....si rambut lebat nie sayang betul nak cukur rambutnye sbb rambut lebat and lembut mcm bulu kucing parsi tu...tp terpaksa gak dicukurkan...and rambut adalah sebanyak 4gram hokey....huhu tp spesis rambut lebat hitam nie...kejap jer cukur skrg dah panjang balik dah....kui2...pegi mana2 sure org tegur rambut dulu huhu...


oke dah ler citer...penat mengarang 2 hari 2 malam...almaklumlah dah ingat2 lupa dah nie...so cerita mana yg terlintas di dalam fikirkan jer...gbr ponx mana yg ada dlm ipad jer...gbr2 dlm phone tak transfer ponx...maleh ler sbb nak kena cari card reader huhu...dulu pki iphong bley lah direct transfer...tp okelah utk ingatan saya jer....

3 comments:

juelee said...

alooo comei masyaallah geram betol hihi.. hihi kali ni anak kita beza bappe hari je hihi

Munira Mustafa Kamal said...

Comelnya dia...congrats ya walaupun agak belated ;)

Umi Qi said...

seronok baca kisah pengalaman anak kedua sis...dani....comellllll lah dani...bila nak dtg opis mama lagi...meh lahh hehhe

 
Design with love by Jiji for Zamimie