Monday, February 10, 2014

Areel Eaman & School....

sorilah yer eman baru skrg mama nak citer pasal eman and school...hehe biasalah mood ke laut lai...masuk keja rasa mcm byk menda nak buat dlm satu masa...last2 terabai jer blog...free time nak kena mengepam plak...so dri menjadi semakin malas hari ke hari, jadi marilah kita mula balik menulis supaya memori itu tidak hanya di dalam ingatan...


ini lah dia eman di hari pertama sekolah...BBIM start sekolah 6hb and dia amik full day program...senanglah full day...sbb plan awal nak masukkan yg separuh hari...tp kitaorg dah kira2 balik ngan transport ngan pengasuh sama jer lebay kurang dengan cost full day so duduklah diam2 kat situ...at least kat sana derang akan ada slot solat zuhur and asar....

right now dah bley diajak bersolat dah...kdg2 belum masuk waktu lai tetiba ckp eman nak solat...huhu baguslah mcm tu...bkn lah makna kitaorg tak ajar or ajak solat...tp biasalah kan budak kenit nie bila dah ramai2 dia jadi seronok solat...so bila dah terbiasa dia akan jadi bertambah senang nak diajak bersolat...

klu keluar rumah pi jenjln bila tiba time solat mmg kitaorg akan bwk dia sekali solat...mula2 dulu ikut saya, tp kelakar ponx ada sbb kita pompuan kan pki telekung...so setiap perbuatan yg dia tak nmpk dia akan jengah dlm telekung....tp dah besar nie mmg dia ikut mydear jer solat...so sblm pegi sekolah tu dia dah taulah yg sblm solat kena wudhu dulu....so skrgg teruskan jerlah bg mahir...


dua gbr atas nie adalah hari 1st day sekolah...agak kelam kabut sket...huhu dgn dia ponx hyper semacam, mmg takder can lah nak snap gbr elok2...yg dua kat atas nie paling terelok sekali gbr yg dpt snap...huhu seronok punye pasal dapat g sekolah sbb pki uniform and dpt main playground...

kiatorg tak tgu ponx dia and saya tak amik cuti ponx...by the time 8.30 aunty dah suh parent kuar...sempat gaklah kitaorg tgu kejap and tgk budak meraung...biasalahkan 1st day tak biasalah dgn kawan2 baru, dgn aunty yg dirasakan mcm strangers...kids klu ada yg tak takut org mgkn takder masalah... tapi ragam2 mcm nie seronok utk kita lihat and kenang...huhu :)


yg nie masa second day school baba yg atr pi school...muka baru lepas nangis terlupa plak pasai apa...tp still oke...cuma masa yg 1st day school tu suar basah ingat dia terkencing dlm suar...rupanye dia pegi kencing lepas tu camner tah nak cuci tu tersiram sekali habis basah suar...hehe 


kalau perasan ada dua gbr ngan kawan yg sama...inilah kawan baik dia danish...mmg bff dari rumah pengasuh lai...smpi skrg klu tanya friend eman nama sapa danish jer semanjang...tp dh sebulan nie dah dgr lah 2-3 org nama lain huhu....punya dah biasa kejanya main gelak jer, smpi aunty kena pisahkan group derang nie...


dah sebulan lebay nie bangun pagi nak g school still nangis lai...mana taknya kul 6.15 dah kena bgn mandi...mau tak nangis...sbb skrg nie saya ngan mydear pi keja awal pagi...so by the time kul 6.50 mmg dia dah ada kat sekolah dah...takperlah eman bekorban sket...nnti dah masuk darjah 1 sama juga awal pagi mcm tu kena bgn....tp lepas mandi pki baju kitaorg bukakan kartun...smntra nak kitaorg nak siap2 tu dia dah oke dah...

dari segi performance takderlah nmpk sgt...tp yg kitaorg perasan bila bercampur dgn ramai org bila dia bercakap dah bley buat ayat penuh...klu tak satu ayat separuh2 jer dia ckp...dah boleh nak mula menulis dari menconteng, wpun hari2 bila kitaorg tanya belajar apa dia akan jwb "eman takder tulis pon"...kdg2 tetiba jer ckp eman tulis lah mama...amik buku and bukalah mana2 yg dia suka...tak bley nak paksa...klu dia kata nak tulis huruf D jgn cuba2 suruh dia tulis A...mmg smpi kesudah korg akan bergaduh ngan dia...huhu pening arr....hik2 

nakal ponx bley tahan nie....ada satu hari tu tak nak g sekolah sbb aunty marah katanya...nangis tak nak bgn tido, tak nak mandi, tak nak g sekolah...nak g rumah kakak katanya...so mydear pi sekolah dia tanya [tanya eh bkn serang] rupa2nya time amik wudhu tu dia main sembur2 sesama sdri smpi baju ponx basah lencun... so mmglah kena marah klu saya ponx marah...tp mgkn dia tak bley terima org lain marah...selalu yg marah mama, baba ngan nenek jer...org lain tak pernah marah...

perangai mcm2 nie bila dah ada adik lai lah mcm2 perangai...sbb nakkan lebih perhatian...bila mak lang datang byk main ngan dani dia bley ckp "alang jgnlah main dengan dani"...lepas tu tgk mak lang dukung adik dia, bley dia suh mak lang dukung dia juga...mak lang tu dah lah badan sekeping jer...klu dua2 dia nak dukung bengkok badan huhu jeles punya pasal...yerlah selama nie dia cucu pertama belah mydear so perhatian kat dia mmg lebay lah...
oke dah tu jer nak citer...huhu

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie