Thursday, February 27, 2014

Perubahan Hormon...

perubahan hormon yang mgkn juga boleh jadi faktor umur...huhu so apa sbnrnya yg saya nak citer hari nie...citer pasal diri sdri yg mengalami perubahan hormon...hehe sejak dulu2 lai saya bkn lah peminat makanan manis2 nie...even saya suka membaking tapi yg makannya sket jer, selebihnya saya suka nak seronokkan org disekeliling saya...sbb eman and mydear suka mkn kek....tp sejak2 dari pregnantkan dani sampai ke skrg nie saya adalah jadi peminat kek....

masa lepas pantang dulu ingat lai...tekak nie terasa2 nak mkn kek coklat jer...dok terbayang2 kek coklat yg jual dekat petronas tu...huhu siap ajak mydear pi mkn kek kat secret recipe lai tu....pastu baru2 nie masa buat kenduri aqiqah dani kat kg, belah mlm tu kitaorg celebrate besday january babies kan...lepas tu my SIL bwk kek coklat sedap punye...esok pagi bgn gigil2 pi cari kek coklat tu mkn...pdhal gigi ponx blm gosok lai huhu....sbb asik terbyg punye pasalkan...ada 3 jenis kek my SIL buat...red velvet, choc moist cake n lemon cheesecake...sedaplah aih smpi berulang2 saya mkn....tapau bwk blk kl saya sorg jer yg mkn huhu

skrg nie pantanglah nmpk kedai kek sure nak menyingah...lagi2 klu kek coklat tu...feveret oih....itu blm lai lepas mkn nasi, tetiba rasa mcm nak mkn kek coklat....smpi cake tu dah rasa kat tekak dah kot...punyelah macam tu sekali...mengalahkan org mengidam plak...huhu 


coklat ponx skrg nie dah jadi feveret saya...klu dulu beli coklat dok dlm peti ais tu lama bru luak...sbb yg suka mkn mydear tp dia jenis pndi control...eman plak klu tetiba rasa dia nak mkn dia mkn lah...tp saya plak sejak2 nie selagi ada coklat tu dlm peti ais tu selagi tu lah dok berulang jer bukak peti ais...tak smpi sehari bleh habis kot....tp saya suka coklat yg jenis ada nuts dlm dia....klu beli yg cadbury tu cari yang mixed nuts...klu tak beli whittakers almond gold yg terfeveret sekali....1 slab mkn sorg sekali hadap jer huhu....


kopi ais ponx skrg jadi feveret nie....tp kopi ais bahasa kampung lah, bahasa omputih dia latte....yg biasa2 lah yg plg terfeveret hazelnut latte mc'cafe....klu beli kat starbuck selalu amik yg caramel latte...tak ponx beli kat dunkin donut punye latte ponx dah cukup bg saya...yg penting manis kena cukup n lemak berkerim huhu....siap cari lai kat pasaraya yg instant punye hazelnut latte...stkt nie takder jumpa lai kat KL nie...tp klu dekat oversea ada saya tgk jenama nescafe...



dulu2 menda nie semua bknlah mknan kesukaan saya....pndg sebelah mata ponx jarang...tp skrg nie menjadi2 plak kesukaan dia...rasa mcm setiap hari nak mkn haha....

itu citer psl yg sedap2 lah...yg tak bestnye skrg nie saya adalah alergik dengan seafood...tak tau dan tak perasan sbnrnya...tp sejak2 lepas pantang yg saya perasan....ada satu hari tu mydear tegur sebab

sekeliling mulut merah...saya tak amik port sgt waktu tu sbb ingat kuar jerawat halus mcm tu sekali pndg...pastu dia ilang sdri...sapu jugaklah mcm2 sbb ingat jerawat....byk kali kena gak kena, tapi dia ilang lepas tu.... smpi satu hari saya terfikir yg mesti ada kena mengena dengan apa yg saya mkn....yg plg ketara masa saya mkn kopok lekor and keropok goreng ada satu hari tu...klu dah goreng sdri kat umah for sure lah bykkan....lepas tu terus naik merah sekeliling mulut...


baru2 nie plak mkn sambal kupang masa bfast kat thistle JB aritu...tetiba tgk petang dah naik merah kat mulut...so sahih lah jenis2 seafood nie saya tak bley mkn sangat...huhu seday tak bley nak mkn seafood bersungguh2 dah mcm nie...mydear sure suka lah, sbb dia ponx tak suka seafood sama jer ngan eman...so skrg saya ponx mcm derang jugaklah mkn ayam, daging telor jerlah gamaknye....huuuu T__T 

korang ada tak mcm saya nie?

1 comments:

Umi Qi said...

Kak mie...ju pun rasa cm tuh gak..perubahan hormon..tu naik penuh bawha dagu jerawat halus...pastu dia tinggalkan pigmentasi...haishhh...tp tu bulan lepas...tp bulan nih syukur...ju x pakai apa2 dh produk...melainkan consume one produk...syukur kulit kembali pulih pelan2...nanti juju bg tau eh end of this month...kot akak nk cuba.. :D

 
Design with love by Jiji for Zamimie