Tuesday, November 4, 2014

Weil Hotel, Ipoh...

habis dah cerita penang...last selepas check-out tu kitaorg pi pekena original kayu nasi kandar sebelum bertolak ke next destination Ipoh, Perak....dari awal tu kitaorg just survey2 jer hotel apa yg best dekat ipoh nie...ciri-ciri hotel yg mydear nak adalah tgh town, selesa utk kami semua, serta parking kereta yg selamat dan proper...almaklumlah kan sejak2 berkereta baru, syg kereta katanya...huhu yg menarik pndgan so far adalah Kinta Riverfront Hotel & Suites...tapi just tgk website jer, parking kita tak tau camner...so mydear ckp kita gi dulu pusing2 tengok....rupa2nya byk hotel kat tgh town tapi semua parking cam tepi jalan and tak brp nak selamat...

pusing2 nmpk ipoh parade okey best ada shopping mall...sebelah betul2 tu ada hotel, tengok dekat signboard atas dia tulis Weil Hotel...sekali pandang mcm tak siap lai, tapi bgnan mmg dah tersergam indah....try google Weil Hotel ada dalam agoda, tapi tak boleh booking ponx...so jmpa phone no dan call....bila call tanya ada bilik kosong tak utk mlm nie, org tu jwb ada and byk lagi...bila tanya parking mcm mana...dia jwb parking dlm ipoh parade and ada access dari sana ke hotel...terus mydear blink2 matanya...yerlah parking proper, dalam bgnan lai tu...itu satu full point utk hotel huhu...

bila masuk jer hotel mmg construction blm selesai lagi, masih ada lagi bau cat...tapi just minor jerlah...masuk lobby hotel nie lengang jer...yg ada pekerja hotel disana sini....ermmm kompius dah kejap, dah bukak ke belum hotel nie...mydear ponx pegilah kaunter nak check-in, tapi derang mcm pelik2 plak...sbb katanya hotel blm beroperasi sepenuhnya...derang hanya terima tetamu2 dari anak syarikat company...tapi dia still entertain kitaorg....dia ckp bg masa utk derang check...mgkn nak tanya big boss lah kan....yerlah takkan nak halau hotel guest kot...lai ponx bkn salah kitaorg, yg jawab call tadi yg salah huhu...



at last dapat juga check-in bilik....jenis bilik saya tak tau...tapi once dah masuk perkataannya adalah wow, wah, wow lagi...cantiklah kan...konsep  moden kontemporari mmglah our style...bila tengok bilik air dia lagi lah wow wah gitew....





hehe amacam wow wah tak tgk bilik air dia, seksi you huhu...ada shower besar yg atas kepala lagi eh..puas mandi....rugi rasa kitaorg tido satu malam jer...next time mcm nak kena ke sini lai....bath tub tu ponx eman and dani yg mandi...cuma katil single dia kocik jer...selalu kitaorg dapat katil super single...sbbkan derang belum beroperasi so tak dapat nak sediakan extra bed...takperlah utk satu malam jer kita berhimpit2 jerlah anak beranak takder masalah....huhu



welcome fruit dia adalah buah pamelo aka limau bali....unikkan salah satu signature negeri Perak buah limau bali nie...1st time makan buah limau bali yang sedap....selalu dapat yg masam and kelat gitew...klu tgk daun pandan tu mcm hiasan kan, tapi so surprise sbbnya aroma daun pandan tu melekat sket2 dekat buah tu so ada campuran wangi2 daun pandan and manis pamelo...sedap...nyum...

buffet spread utk breakfast as usual lah mcm hotel2 lain...tak byk pilihan sangat, tapi bukan masalah bagi saya sbb pagi2 makan byk mana ponx yg bolehkan....okelah bagi kami....tapi sbnrnya kitaorg tak berapa selesa sbb pagi tu menjadi tumpuan top management...manager, senior manager semua turun entertain kitaorg....pelik mereka mcm mana boleh kami nak check-in kat sini...siap tanya nama org yg jawab call saya tu...haha manalah nak tau, sbb masa tu cakap laju2 jer tak terfikir ponx nak tanya nama ker...smpi ke sudah dok tanya juga nama org tu...serius saya tak tau sapa nama dia yg tau indian ladies sbb dari lenggok suara tu... so dari sinilah yg kitaorg tau kami adalah 1st walk-in guest...ada lah mgkn hotel guest lain tapi semua tu dtg dari anak syarikat and by invitation klu tak silap saya...so mgkn free stay lah gaknya....rezeki mereka kami jadi 1st guest...mgkn rezeki kami derang offer free stay utk next visit after dah buka nnti...haha tapi takder black and white ponx...cuma janji2 manis jer...we'll see, sbb kita ada business card dia...mgkn boleh try call next stay utk tuntut haha....



i love the display...derang pki periuk yg ala2 la cruset tu...temanya merah uolls...bolehlah nnti kita wat dapo gitew...barang2 semua merah, kitchen kabinet hitam, lantai greyish gitew...kitchen plak dia buat style open kitchen mmg cermin sepjg2 tempat makan nie...mmg boleh nmpk lah segala-galanya yg berlaku dalam dapo tu huhu

so far my experiance here mmg superb bilik hotel best, makan ponx best, service ponx best tapi tak leh compare next timelah sbb derang belum buka kan so tumpuan mmg kat kami jer smpi jadi rimas plak haha boleh? :p dan yg best easy access utk ke ipoh parade so mmg bestlahkan...we will come back again next time after dah fully operated...oke belanja satu gambar danial...skrg gbr danial jerlah yer...sbb abg eman dah taknak bekerja sama ngan kamera mama dah...bila diminta pose...buat muka selenga....atau seperti dibawah geramm tau...



1 comments:

Julia Johari said...

Best review hotel ni sis mimie...kerlassss....ipoh mmg byk hotel...tp nak cari yg cantik dan menepati kehendak tu plg susah sikit

 
Design with love by Jiji for Zamimie