Monday, December 1, 2014

Dugaan Akhir Tahun...

senyap sunyi blog nie...dah mcm chipsmore dah kejap timbul, kejap tenggelam...datang timbulnya rajin lah update...datang tenggelamnya terus mood ke laut....byk menda nak cerita...cerita pasal akikah dani yg dah berbulan2 berlangsung, cerita pasal birthday eman...semua kena cerita kat sini utk kenang-kenangan...tapi kita kiv dululah semua tu...kita wat entry throwback nnti...

cerita yg perlu didulukan sementra fresh diingatan nie....dan penyebab saya tengelam lama...hampir 10 hari mc...bln lepas 10 hari jer keja...huhu dah mcm kena morning sickness plak mcm dulu2 kan....tapi kali nie dugaan maha hebat yg saya terima breast infection...bersangkut dengan cerita saya bertemu dengan breast surgeon dulu tu sampai lah kena infection nie...owh yer nama ketulan kat breast tu adalah galactocele atau ponx milk cyst...ketulan susu yang tak menyakitkan, tapi menganggu apabila kita sentuh area breast sbb ada ketulan yg besar....

tapi tetiba ia menyakitkan dan membesar serta membengkak tetiba plak...saya ponx lupa nak tanya doc sbb apa boleh jadi smpi infection...nnti rabu nie ada appointment ngan doc saya tanya and share dekat sini...cerita masa minggu kedua bula nov tu saya selalu rasa mcm nak demam....mcm org kena selsema tu....rasa seram sejuk2, tapi tak sampai high fever tu...loya, pening, tetiba rasa mcm berpuntal2 kepala....pastu dekat area breast yg ada ketulan tu sakit, mcm bengkak susu gitew...mula2 ingat bengkak susu biasa....still pegi klinik and doc bg antibiotik utk 5 hari...genap 5 hari 20hb tu cuba call utk buat appointment ngan dr azlina...tp biasalah doc pakar surelah busy and patient ramai...dapat slot 25hb tu ponx selepas merayu and ckp dah tak tahan sakit...

act mmg dah tak tahan sakit ponx....awal2 tu mkn paracetamol jer...bila rasa dah tak tahan sangat mmg terus makan ponstan tu...awal2 tu cuba bertahan utk tak mkn ubat tahan sakit...bila dah tak tahan mkn utk sekali mkn jer sehari....bila dah tak tahan sangat tu yg kena amik setiap 8-10 jam...tu mmg dah sakit sangat...masa nie breast dah bengkak keras berketul, dan dah merah...mcm tanda2 mastitis tu....so google mcm mana nak baikkan selain mkn antibiotik...org kata tuam panas, so kita tuam lah panas...doc tak kasi okey tuam panas...dia suh tuam sejuk sbb bakteria membiak dalam suhu panas kot....org ckp pam kerap...bkn stkat pam, direct breastfeed ponx kerap...bila saya mc dani ponx saya tak atr rumah pengasuh supaya dia bley bf selalu...dani mmg sukalah tu bley bergayut sokmo...dah lah dani plak demam campak...tp nasib lah dia boleh lagi di handle, merengek tu mmg adalah...tp saya ponx baring jer, dia still okey...janji tak pergi dari dia....

tapi semua tu tak memberi kesan...smntra saya nak tgu date appointment tu, sbb antibiotik dah habis saya pegi lagi klinik...kli nie klinik lain and doc ponx terkejut tgk, cepat2 terus suh pegi jmpa specialist and dia bg ubat lain plak....nak tgu smpikan jmpa dr azlina tu rasa panjang sgt masanya...tetiba klinik call ckp dr azlina ada meeting selasa, kena tunda hari rabu....ya Allah tertekan rasa masa tu...tapi bersabar jerlah nak wat camner...dugaan namanya....

bila jmpa dr azlina hari rabu tu...bila dia tengok jer terus ckp infection nie...mcm mana you boleh tahan sakit...terpaksalah tahan doc sbb nak buat appmnt ngan doc sket punya susahkan...hehe doc senyum jer...tanya doc adakah saya kena mastitis, dia ckp bukan....mastitis lain, yg you kena nie lain...ermmm lupa term apa yg dia gunakan...so terus kena wat ultrasound...

dugaan lagi nie nak wat ultrasound berjam2 hokey....hampir 5 jam tgu nk wat ultrasound saja...nasib sakit klu tak mau belah jer dari situ...huhu Hospital Pantai KL dah mcm HKL dah kot waktu menunggu dia...saya tgu dari pukul 11 pagi nak buat ultraosund smpi pukul 4 hokey....bygkan saya tahan kesakitan....ada satu part tu dah rasa mcm nak demam, sejuk mengigil2 nak taip wassap ponx tak boleh sbb gigil yg kuat...nangis dah berapa kali dah huhu...apa lai telan lah ponstan tu....15 - 20 minit baru lega....

buat2 ultrasound 1st sekali dr jaya tu ckp wow so many nanah....ermm terus dia ckp dengan pembantu dia print this faster, i want to call dr azlina right now...so masa nie mmg dah tau serius sgt nie kes nie....sbb dah lapar sgt pegi mengopi dulu...biasalah ada starbucks dekat hospital tu jerlah yg selera nak mkn waktu2 tu...terus tunggu dekat klinik dr azlina...waktu tu boleh terdengar dr azlina tergesa2 kuar  dari bilik and suh call saya...ermmm mmg serius masalah saya nie....and bila tau saya ada kat luar bilik dia, dia sdri yg saya panggil saya masuk, tak sempat dah tgu nurse panggil....ini mmg serius nie...

so solutionnya kita kena kuarkan nanah tu skrg nie juga kata doc....tp doc ultrasound yg akan buat dgn bantuan machine tu and dia just cucuk guna syringe utk kuarkan...tadah jerlah diri...waktu tu dah kul 5.30 ptg dah....mmg dah lewat sgt dah, tp takkan nak tgu lagikan...kira mcm mini surgical lah dia buat kat saya...cucuk kuarkan nanah hampir 140ml nanah yer...punya banyak, tu ponx tak habis kuar sbb ia sangat pekat, mcm yogurt tu...mmg nmpk susah payah doc nak kuarkan....sbb kena bius semua mmg tak sakitlah, smpi dua kali bius kot...tapi balik tu habis ubat bius mmg mendapatlah sakitnya....

.:: yg mcm compartment bwh tu jalur yg pjg tu adalah nanah, dlm bekas sukat tu nanah campur darah, dlm bekas makmal yg kecik blkg tu nanah utk hntr ke makmal ::.


doc tak bg saya bf dani, sbb belah yg kena nie mmg belah yg kerap dani bf...dengan nanah, bius, pain killer and antibiotik yg saya mkn mmg tak bolehlahkan.....tp mmg serius saya pam keluar susu tu mmg belah bawah tu darah lendir2, and susu ponx agak mcm keruh sket...klu boleh kasi ponx saya sdri tak tergamak nak kasi dani minum...tp saya ada baca  kat forum2 ckp boleh bagi susu tu...kita mkn mcm2 yg menyihatkan utk bagi susu yg terbaik utk dia, takkan nak kasi susu yg campur nanah and darah kat dia plak....mmg taklah....terpulanglah pada pendapat and penerimaan masing2....

.:: bila tuang kat singki, nanah tu mcm lendir2 ::.

mlm tu tido mmg haru....kiri kanan breast sket....terpaksa bf dani belah kiri, tapi belah tu takder susu dah...mmg dia tak puas menyusu, sedut smpi melecet2....sepjg mlm dani and saya menangis...saya kesakitan, dani plak sbb kelaparan...bg botol susu mmg dia tak mau...dari pukul 2.30 pagi saya tak tido, and dia ponx tido2 ayam jer saya tgk....at last kul 5 pagi bru dia mengalah and minum susu botol...mgkn dah terlalu lapar sangat...sekejap jer licin minum...brulah semua org tido dengan tenang....

masuk mlm tadi dah 4 mlm dah dia tak bf....klu ikutkan syg nak stop bf...sbb bila pam susu belah kanan tu masih byk susu...cuma saya terus buang jer bila dah pam...tgk mcm mana rabu nie...klu nanah tu still ada saya akan minta doc bg ubat stopkan susu....bkn kejam sangat, tp utk diri sdri juga...sbb susu tu adalah mknan kepada bakteria tu semua....so bila ada mknan utk mereka mcm mana nak hilang....klu dah clean and clear and dah tak perlu mkn ubat mkn saya consider balik utk bf dani...itu kalau dia maulah...huhu 

pjg dah ceritanya..nnti cerita lagi yer.... dari pjg lebar cerita terus dah nak short-cut tu tandanya dah malas lah nak bercerita tu....huhu gbr ada sket jer...takkan nak letak gbr breast plak...letak jerlah gbr yg ada huhu....

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie