Tuesday, December 30, 2014

1st Time Eman ke Dentist..

apa2 pun marilah kita sama2 mendoakan keselamatan mangsa-mangsa banjir dan harap mereka tabah... #prayforpantaitimur

so kali nie nak cerita pasal eman jumpa dentist...lama dah nak bawak dia sbnrnya sbb dok perasan gigi dia ada dua lubang kat kiri dan kanan...tapi biasalah klu jmpa dentist mmg bertangguh2 lah...dah nak ujung tahun baru nak gunakan peruntukan RM500 yg office mydear bagi...aish rugi betul sbb tak gunakan sepenuhnya...

.:: kiri kanan lubang ::.

nak dijadikan cerita sbb dok bertangguh tulah menjadi bertambah parah...eman sakit gigi lah plak...maknanya gigi lubang dia menjadi teruk...menangis tido malam, merengek2 mcm baby...dia sdri cuba selesaikan masalah sakit gigi dia tu...kejap2 dia gosok gigi, kejap2 gosok lagi gigi...tak lega juga dia minta saya ice pack and letakkan kat gigi dia...saya suh dia kumur dengan air suam bercampur garam...tapi tak lega juga...last2 teringat ubat tahan sakit yg eman dapat masa sakit telinga dulu...bagi jerlah utk bertahan smntra nak jmpa dentist esoknya...

.:: 1st time diri sdri request nak jmpa doc gigi sbb tak tahan sakit gamaknya ::.

tapi harap maklum klinik gigi ahad kebanyakkannya tutup...meronda habis kat BSP ngan bangi...klinik gigi mmg banyak tapi tutup..tapi nasib ada jmpa yg buka...lega, kalau tidak terpaksa plak melalui episod merengek2 sepanjang malam...huhu stress masing2...

.:: pasrah jer gigi kena gerudi ::.

doc cek gigi tu bila dia ketuk part yg lubang tu eman ckp sakit...so sahihlah sakit gigi tu dtg dari gigi yg lubang tu...tapi doc ckp tgh sakit gigi mmg tak boleh buat apa2 sbb gusi tengah bengkak and nnti bertambah sakit...dah ler tampal gigi mana ada bius...so balik dulu makan antoibiotik 5 hari lps tu datang balik klinik utk next procedure...

mula2 kitaorg ingat doc nak cabut gigi tu, selesai masalah...huhu tapi sbb doc ckp gigi kekal akan tumbuh lagi 5-6 tahun, lambat lagi...dia masih lagi perlu menggunakan gigi tersebut plus sayang nak cabut gigi...dan nnti bila cabut awal2, masa gigi kekal nak tumbuh dia akan tumbuh bersimpang siur...huhu kata nenek itu bkn masalah, boleh pki braces apa huhu....

.:: 2nd appoinment tampal 2 gigi ::.

so doc akan matikan saraf gigi tu dulu and tampal mcm biasa...akan ada 2 kali appointment lagi...sekali utk letakkan ubat utk matikan saraf, sekali lagi utk tampal gigi tu elok2....masa second appmt tu kitaorg suruh doc tampal sekali gigi dia yg belah kanan juga...sblm menjadi worst kan...hehe bertabah jer eman sbb 2 gigi sekali kena gerudi...sbb tu appmnt utk kali ke-3 agak berat dia nak pergi huhu...

.:: 3rd appoinment lepas dah settle terus ajak baba gi makan roti canai ::.

total utk matikan saraf and tampal 2 batang gigi adalah RM300...patutlah org tak suka pi jumpa doc gigi mahal + menakutkan...haha kitaorg buat kat klinik pergigian qaseh dekat bangi...doc lelaki, nmpk mcm muda...lembut dan teliti orgnya...klu budak2 takut ponx mgkn tak jadi takut kot sbb dia sangat pndi mengambil hati kanak2 huhu...

.:: dah tembun dah....hari2 sblm pi skool ajak baba makan kedai mamak...tu yg susah sekolah atas kedai makan nie huhu ::.

kitaorg bangga dengan eman sbb dia sangat berani..baba ponx tak berani nak jmpa doc gigi tau....huhu sakit ke takut ke kitaorg ponx tak tau sbb muka dia nmpk mcm takder perasaan...mcm blur ponx ada, mcm kool ponx ada...huhu apa2 pun dia sangat happy sbb gigi dah tak sakit...plus skrg nie sangat rajin mengosok gigi...lesson learn hihi :) 

.::: gigi rosak takda huhu ::.

1 comments:

Lynn Hamzah said...

beraninyer dia gie dentist...auntie nie paling penakut jumpa dentist ler...hihihihi...

 
Design with love by Jiji for Zamimie