Tuesday, September 20, 2016

Sydney 2016 ~ Sydney Fish Market...

hola...holi...hai uolls baca lagi ke blog sendu nie...huhu sorrylah lama sangat senyap sunyinya...roh malas menguasai diri nak buat lagu mana...nak sambung citer Sydney last nie...ada 1 lagi entry jer...gigih kan sbb tadi dok scroll entry2 lama rasa mcm hai seronok juga bila baca cerita2 lama...so marilah kita menyambung untuk kepuasan diri sendiri...

sambung dari entry Sydney 2016 ~ Free & Easy tu kitaorag berjalan kaki dari Broadway Street tu...agak jauh juga dengan nak memikul barang2 belian yang kitaorg shopping lagi plak tu...tapi apa ada hal cuaca sejuk suram jer...so kita seret jugalah kaki, peluh pun tak keluar...so slow2 lah jalan bagi sampai...punyakan nak complete kan itinerary saya...apa kes dua kali dah g Sydney tapi tak pergi Sydney Fish Market...mmg tak complete lah....


slow-slo jalan sampai juga market yang wajib pergi...cuba kat Malaysia mmg haram tak pandang hahaha dasar kan... :p Sydney Fish Market nie tepi laut jer,,,mmg berangin sungguh...dengan banyak betul burung seagull tu mmg tak segan silu dia nak tumpang makanan kita...so jangan sesekali tinggalkan makanan korang walau sekejap sbb derang lagi laju dari manusia huhu...


belah dalam dia mmg bersih kering jer...sebab part yang basah tu part bahagian dia bekerja jer...tapi tak effect kawasan perjalan kaki...bau hanyir-hanyir tu ada tapi tak kuat sangat...yang kuat tu bau laut...mcm mana eh nak cakap bkn hanyir ikan busuk lah tapi hanyir-hanyir laut tu....untuk orang yang elergi bau-bau hanyir mcm mydear mmg sesuai lah pergi pasar nie...hehe


kat sini ada beberapa kedai/restaurant yang kita boleh beli fresh seafood atau kita boleh beli makanan yang dah siap dimasak...saya sampai tak tau nak beli apa kat sini...sebab dok nmpk mak oii udang besar merah nie nmpk mcm manis jer...tapi kalau kita goreng cili ke, masak lemak udang ke taulah nak makan kan...kat sini derang just rebus or kukus and cicah jer kot...tapi saya tak beli pun huhu yang jenis2 gitew...


ini pilihan makanan saya...saya kena pilih makanan yang mydear boleh makan sekali...saya amik set ada 3 jenis makanan laut cheese lobster, squid n fried calamari, fries, salad and air....harga dia AUD30 yer...so nak makan punya pasal kita bayar jerlah makan....yang paling tersedap sekali sotong yang kecik2 belakang tu...dia goreng ngan tepung lepas tu gaul ngan garam, chili flakes and parsley rasanya....yg lain2 tu biasa jer...lobster tu kena makan masa panas-panas baru sedap...dah sejuk tak berapa nak best lah sbb cheese  dah beku.....tapi still berbaloi lah...


happy customer plus happy tummy...puas hati sebab dah complete dah itinerary perjalanan saya di Sydney...sbb esoknya dah nak balik Malaysia dah...eh nmpk tu catalog Pandora...murah oii Pandora kat Australia, charm yg biasa tu tak smpi RM100 ponx....tapi saya tak beli pun tengok jer hehe...


tq mydear sebab bawak saya datang sini walaupun awak tak suka sangat seafood huhu....tapi sebab bini dah paksa ikut juga lah....lepas tu balik bilik makan maggi haha....sebab dekat dah fishmarket nie ngan hotel so kita balik lah bilik dulu hantar barang, luruskan kaki dan pinggang, solat jamak dulu, makan megi dulu sebelum sambung lagi perjalanan hari terakhir saya di Sydney...




0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie