Thursday, May 26, 2016

Sydney 2016 ~ Free & Easy...

Hari ke-3 di Sydney bermakna hari terakhir saya disana...esoknya Isnin saya mau pulang ke pangkuan kekanak dia Malaysia....so plan arinie sbb free and easy kitorg gerak sendiri-sendiri jerlah..plannya nak pergi paddy market, shopping kat Broadway street, fish market dan makan nandos...

klu kat australia nie nak jalan kena pagi-pagi sebab kedai memang rata-rata sharp pukul 5 derang dah tutup...memang derang sangat mementingkan kualiti time dengan keluarga...so klu lepas kul 5 jalan-jalan tengok kedai yang dah tutup jerlah...tp kedai makan still buka lagi lah...kalau nak plan itinerary kenalah plan elok-elok yer...lepas kul 5 boleh shopping kat coles jer macam kitaorg huhu...tak boleh lah tengok coles tu macam berhantu plak...padahal supermarket macam jaya grocer ngan cold storage jer...dah lah merata-rata ada coles...hehe


kul 8 kita orang dah turun breakfast... breakfast dekat hotel jer makan kenyang-kenyang baru boleh berjalan...hotel kat sini breakfast takderlah macam kat malaysia tu, simple jer...roti, telur gitew jerlah...semua ponx boleh makan...cuma tak boleh makan sosej, chicken ham tu jerlah...yang lain-lain boleh...macam omelette ponx dia takder letak bacon or ham ponx...basic and simple jer omelette dia capsicum, bawang and cheese...breakfast saya hari-hari roti dengan sunny side up plus ngan fruit juice and homemade yogurt dia sangat delicious huhu...my dear 2 minggu duduk sana dah jemu dah...sbb itu jerlah mknannya ponx bkn macam malaysia nasi lemaklah,  nasi dagang lah, roti canai lah, kuih muih lah....

so tempat pertama yang kita orang tuju adalah Paddy Market...takderlah nak membeli apa-apa sangat, ada sedikit kiriman so menapak lah ke sana....awal pagi memang seronok jer berjalan...tengoklah gambar atas tu beralun-alun tuudng saya, angin kuat sangat...



 kali ni mmg sempat nak amik gambar environment sekitar sepanjang perjalanan.. banyak jer lagi tapi kita share sikit2 jerlah...muntah nanti menengoknya hehe

.:: tengok punya kuat angin sampai terkelepet shawl ::.

oke sampai dah Paddy Market....Market nie buka kul 10 tapi kita orang sampai kul 9 ponx dah ada orang buka kedai dah...sambil-sambil recce harga merata-rata dah orang buka sbb hari ahad agaknya ramai pelancong datang so rata-rata ramai yang buka kedai awal....shopping lebih kurang kitaorg ke destinasi seterusnya Broadway street plak....jalan-jalan kat sini semua guna google maps jer...takderlah susah mana...tak sesat ponx cuma jalan jauh dengan dekat jerlah huhu...







gambar-gambar atas nie semua ambil masa dalam perjalanan ke destinasi kedua...serius tenang jer rasa suasana kat sana..klu ikutkan segala ceruk jalan nak pegi masuk nak ambil feel sket macam berhijrah kesana kui2...berangan jer lebih...tapi sebab tetiba jer hujan turun, berlari-lari kiatorg mencari tempat teduhan...tapi nasib dah dekat dari tempat yang nak dituju so selamat...


 lupa lah nak ambil gambar Broadway Shopping Centre nie...tapi dia adalah sebuah bangunan design lama-lama gitew...tapi dalam dia tengah renovate, new look yg nampak modern... gambar bawah nie ambil dari website dia....kat dalam nie 2 target utama kitaorg shopping kat sini...k-mart dengan target...kira macam tesco lah lebih kurang, cuma dia byk jual baju...dua-dua ponx best...serius klu boleh duduk lama dalam nie mmg lama lagi saya membelek...huhu



tapi serius kalau datang sydney nie memang kena datang sini...baju kanak-kanak tu memang cecantik....tapi sebab matawang kita jatuh, agak mahal sketlah jadinya...tp still lagi murah...baju tido boleh dapat harga 7-10 AUD....t-shirt superhero ponx boleh dapat AUD9...klu kat sini mana dapat....toys paling murah lah, klu rajin sket korang kelebet satu-satu rak tu nanti jumpa rak yang jual barang-barang yg reject sket kotak dia boleh dapat separuh dari harga asal...


dua bakul barang shopping tak abis lagi membeli nie...kasut star wars untuk eman tu AUD10 jer, kasut dani ponx sama juga...dapat dah sorang satu kasut raya..eman dah tak sabar-sabar nak pakai...duduk dalam rumah ponx asik pakai kasut juga...huhu


ini habuan untuk kekanak yang tinggal di malaysia...wasap gbr tu suh derang tengok masing-masing dah pilih mana satu nak...toys yang dinasor tu best sebab dia bagi sekali screwdriver untuk kita buka screw kat kaki dinasour tu...dani dengan eman lah yang bukan main seronok mengerjakan permainan adik dia huhu....


ini hasil dia...tak banyak sangat membeli sebab waktu saya pergi nie dah nak masuk musim winter so banyak jual baju-baju untuk musim tu...baju tido semua yang lengan panjang dan jenis tebal...tak sesuai dengan cuaca kat sini...dah lah kekanak nie semua boleh tahan kuat berpeluh...kalau korek-korek sket rak tu boleh jmpa lah baju-baju pendek or seluar pendek...nnti bila time nak byr ada diskaun lagi...mcm ari tu seluar pendek rifqi dapat AUD6 dari harga asal AUD10...nmpk spare part madela tu kat atas...kat sini set 2 valve ngan 6 membrane tu harga nya RM90 kat sana AUD15 jer...tak fikir panjang terus campak dalam bakul jer...hehe


lagi satu kat sini Pandora adalah murah yer...klu charm yang biasa-biasa tu AUD30 jer, waktu saya pegi tu darab lah ngan 3 jadi RM90 jer...klu kat sini saya tengok macam ratus-ratus jer satu charm...set gelang ngan clip rasanya AUD90...tapi saya tak belilah tengok jer sbb tak berapa berkenan...awal-awal tu mmg nak beli dah, tapi fikir punya fikir macam tak berapa berkenan sangat, cancel beli...lega mydear dengar...hehe

balik dari sini menapak lagi ke fish market...tu nanti entry lain lah yer....lepas tu terus balik hotel hantar barang and solat...lepas tu baru teruskan perjalanan lagi sbb dah kul 4 dah waktu tu takut tak sempat nak ke Queen Victoria Building....




sekali sampai ke QVB semua kedai dah tutup dah...mmg gelap sungguh-sungguh lah huhu...so kita tengok view jerlah...bkn nak shopping ponx saja nak masuk tenguk...huhu QVB nie jadi tempat tumpuan pelancong sebab dia bangunan lama...



so semntara tunggu nak lapar balik kitaorg jenjalan jerlah sekitar George Street tapi tak besh lah sebab kedai dah tutup...nak masuk H&M ponx tak boleh...klu tak seronok juga dapat cuci mata, kot jumpa menda-menda yang best kan....huhu dah boring sangat semua ponx tutup terus jerlah ke nandos...udah lah hujan berlari-lari kitaorag dalam hujan hehe



sebab kenyang lagi order yg nie jer share berdua.. yerlah baru kul 6 lebih masa nie...padahal lunch kul 1 lebih, balik bilik tu sempat lagi baham maggi sebab sedih tengok terkontang kanting tak bermakan, makan coklat lah, makan roti lagi...hehe

.:: dating di Nandos Sydney ::.

so total berjalan untuk hari tersebut adalah 24924 langkah  bersamaan dengan 11.8 miles dan kalori terbakar 2178...habis dah segala kalori dari coklat yang kitaorg makan...hehe



oke ada 1 lagi entry sydney...lepas nie sambung plak lah citer-citer lain yang tgh tgu giliran nak dishare dalam blog huhu....





0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie