Monday, May 16, 2016

Sydney 2016 ~ Here We Come Again...

Jangan terkejut pulak tenguk tak habis-habis cerita Sydney nie...klu perasan yg kali nie punya Sydney 2016...ya tak sampai setahun kembali semula saya di bumi kangroo yang damai...acehceh macam nak berhijrah ke sana plak gayanya...tapi trip kali nie saya berdua dengan mydear...yang lagi best saya travel solo pergi dan balik...tepuk bahu sket...berani sungguh terbang ke luar negara berseorangan nmpknya...hehe

ceritanya sbb mydear ada training dua minggu di Sydney...mydear akan ke sana dari 3hb April  dan kembali semula pada 24hb April..so dah hujung2 bulan Mac tu tetiba mydear ckp jomlah pegi sana..boleh teman dia masa weekend tu...flight tiket dia tanggung katanya...saya cuma fikirkan siapa yang akan jaga kekanak sepanjang ketiadaan saya and lenggang kangkung bawa badan jer kesana...

dah settle semua tetap 50-50 nak pergi nie, fikir kesian kan kekanak tu...tapi akhirnya pergi juga saya...lagi 2 minggu nak ke sana baru nak beli tiket...nasib murah RM1.1k jer dengan makan dan luggage...murah sangat-sangat...untunglah sbb sebelum tu kitaorg tgk RM1.3k paling murah, tak masuk makan ngan luggage lagi tu...huhu

 .:: dengan lafaz bismillah berangkatlah saya ke Sydney alone...berdebar-debar jugaklah huhu ::.


Sampai Sydney Jumaat pagi and mydear dah tunggu kat airport...plan asalnya saya akan pergi sendiri ke hotel sbb Jumaat tu dia still lagi ada kelas...tapi kerana kesygn dah sampai dia skip 1/2 day class dan amik saya dengan transport yg dibekalkan...lepas tu balik hotel and mandi kejap terus keluar balik...

.:: reunite ::.

Mydear bawak saya ke tempat training nya di Rhodes...best betul training center tu sebab ada shopping mall berdekatan..sementara mydear habiskan class untuk hari tu saya ponx apa lagi berjalan sendiri lah ke sana...rasa macam berjalan-jalan kat negara sendiri plak sbb rasa selamat...yerlah klu negara yang kita boleh berkomunikasi dalam bahasa inggeris mmg takder masalah....cuba g Paris ke China ke mmg cuak juga kot...

.:: ini kat bahagian pantry...ada makanan and air semua...amik jerlah nak kopi ker, susu ke, air tin ke, belasah jerlah. mydear cakap masa g US dulu pantry siap ada buah and chocolate lagi...mmg mewah ngan makanan lah ::.

.:: tengok2 ada Ikea lagi dekat ngan training center tu...klu opis iolls kat sini mmg sedaplah huhu ::.


settle jer kelas kitaorg terus ke DFO Homebush...tempat shopping lah apa lagi..misi utama saya nak cari wallet sbb wallet dah buruk sangat2 lahai...tapi Aussie tak semurah mana barangnya...standard harga Malaysia juga walaupun namanya factory outlet...mgkn sbb kejatuhan duit RM menjadi faktor juga...masa saya pergi tu setiap nilai Aussie tu darab RM3...huhu so berlalu pergi jerlah saya...wpun tgk wallet Fossil AUD90  tapi dah convert jadi RM270 telan ailio kejap saya huhu....



.:: testing jerlah belinya idok...mahal bebenor walaupun 70% salenya huhu ::.




.:: tak beli apa-apa dapat kebab ponx jadilah...sedap nie hoih berebut-rebut makan berdua...kat food court kalau ada jual makanan kebab nie insya-Allah halal ::.


habis jer shopping kat sini terus derang bawak ke tempat makan...trip kali nie makan mmg takada masalah...kita cuma bawak perut jer...derang akan bawak ke restoran makanan halal...smpi2 makanan dah tersedia dah tinggal ngap jer...tak sempat lah merasa lapar...tapi masa hari pertama sampai tu terkulat2 saya nak makan sbb dinner pukul 3 waktu malaysia dahlah sebelum tu makan kebab...kuis2 macam tu jerlah makanan...hehe


lepas dinner minta transport hantar kitaorg ke Sydney Opera...sampai lagi kami ke sini..feeling macam pergi hanimun lah plak,,,jalan-jalan plak sekitar George St utk cari woolworths...sajerlah nak tgk menda-menda pelik yang ada plus nak beli air ngan kopi dare...klu pegi Aussie kopi Dare nie korang kena beli dan rasa...lagi satu kat sini air boleh minum terus dari paip...so jgn pelik lah beli air kosong harga macam beli air kopi ek...tapi tulah sbb kita dekat Malaysia nie air pili mana bersih, siap berkarat and keruh lagi, tu yg sampai2 Sydney tak lalu nak minum ari dari paip huhu....

 
.:: cari packaging mcm nie..tapi jgn pelik sbb namanya mmg akan bertukar2 yg penting hurufnya D A R E...tapi klu tak silap nama sebenarnya DARE... ::.

 
.:: duduk melepaskan lelah sbb jauh dah berjalan nie ::.

.:: 22806 step kitaorg dah bergerak dan kalori terbakar 2292...kurus-kurus kalau duduk seminggu kat sana hehe ::.

1 comments:

strawberi said...

dlu pun...pernah pegi balik solo..sbb asben outstation jakarta..first time plak tu.nk guna passport ni..nasib baik sume ok..wpun mcm2 pikir..naik flight pegi balik sorg...pengalaman btol

 
Design with love by Jiji for Zamimie