Wednesday, May 18, 2016

Sydney 2016 ~ Featherdale Wildlife Park...

wah gigih nmpknya pn blogger nie mengupdate blog hehe...macam biasalah datang mood rajin beginilah...tapi mood malas lagi banyak dari mood rajin...iolls busy tau hehe...

so kali nie sambung aktiviti untuk hari kedua...ada dua tempat yang kitaorg pergi untuk sepanjang hari...saya akan cerita part by part lah dulu...kitaorang keluar awal pagi, jam lapan pagi dah gerak dari hotel. 8 pagi waktu sydney adalah 6 pagi waktu di Malaysia...waktu nie dok terfikir-fikir apalah kekanak tu sedang lakukan di Malaysia...huhu ofkos lah tidokan...kul 6 pagi kot...

Featherdale Wildlife Park nie kawasan dia outskirt sket luar dari bandar...waktu nie saya tak ingat area kawasan sekitarnya sebab saya tido...biasalah jet lag lah wpun dua jam kan hehe..tapi kawasan nya kiri kanan ada rumah org tapi tak sesak tenang jer...

pagi nie cuaca sejuk tapi takder lah sejuk sangat macam masa kitaorg pergi time winter dulu...klu setakat pakai baju lengan panjang ponx dah oke dah...tapi kalau pakai jaket ponx takderlah sampai berpeluh...kat sini mmg jalan berkilometer ponx tak berpeluh sbb dingin jer...seronok jalan cuma kaki jer lah lenguh hehe....




so kalau dah namanya wildlife park sure lah korang ponx dah tau apa benda yang ada dalam nie kan...hehe macam biasalah haiwan-haiwan yg menjadi trademark Auusie...Kangaroo, koala bear, wallabie, wombat dan seangkatan dengannya...kat sini ada haiwan-haiwan yang dia lepaskan bebas jer...mmg jinak-jinak beli jer makanan haiwan 2 dolar bagi makan derang datanglah nnti...


nampak gambar atas tu ada penguin yg comel...tak tau spesis penguin mana tah tak perlu ponx duduk dalam bilik beraircond and sejuk...suhu sekitar ponx dah cukup...klu haiwan yang jenis jinak usap2 jer bulu dia...tapi mmg bulu derang nie sepesen jer saya rasa...koala mcm tu, kangaroo ponx mcm tu juga...cuma koala nie dia tebal sket bulunya...


yeah dapat juga pegang and bergambar dengan koala...cuma tak bleh nak dukung jerlah...tgk gbr atas tu elok plak si koala nie pandang kamera...duduk kat situ kejanya makan, makan dan makan saja...dia makan yang bahagian pucuk jer plak tu..memilih..dah kenyang kejap lagi tido lah tu...elok plak tu tido seketul kat dahan pokok...sket ponx tak bergerak huh...


nie nama dia en kambing yang gatal...saya nak bergambar ngan dia jer...pelik2 plak nak buat...nie mesti nak CiPiKi, CiPiKa (cium pipi kiri, cium pipi kanan) lah nie hahaha...elok cantik bersih jer kambing nie...so kalau kat Auusie nie kita tak boleh guna perumpamaan busuk macam kambing sbb kambing kat sini wangiii...hehe kat area sini ada juga cik bab* yg tengah menyuskan anak dia...kesian wei punya gelojoh anak-anak dia...kesian kat mak dia... tapi gambar takder amik lah tengok jer...


beli makanan tu dia letak dalam kon eskrem tu...jangan korang pegi makan plak kon eskrem tu...ada sesetengah wallabies nie dia takmo rumput-rumput tu...tapi dia nak kon eskrem tu...huhu jemu dah makan rumput jer nak makan menda lain plak...




kawasan wildlife park nie bersih jer and takder bau-bau busuk ponx...mana taknya derang bukan bersihkan biasa-biasa jer...segala tempat dia berus buang habuk and sapu...masa kitaorg tgh tgu giliran nak bergambar dengan koala tu kejap2 dia menyapu sepah2 dari saki baki koala tu makan...lepas tu dia amik berus and berus pulak dahan-dahan kayu tempat koala tu duduk...


dah habis tour kita lepak makan eskrem Aussie plak smbil tunggu yang lain...kalau bawa kekanak kat sini mesti derang suka...sbb luas, bersih tak busuk...yer anak2 saya tak boleh bau2 busuk nie pfttt...cepat jer memek muka berubah, mulut ponx masing2 macam tak ada insurans...huhu

oke sambung lagi yer....

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie