Thursday, July 26, 2012

Steamed Fish With Lime...


ha amik ko kuar mangkuk ayan sekali yg kuar...bajet mcm kak ita masam manis ler tu..kak ita lain gbr dia semua cecantik...mangkuk ayan tu as a part of props dia...mmg kagumlah ngan gbr2 dia...klu nak wat buku resepi tak yah panggil photographer luar dia sdri ponx dah bley snap gbr mknan sdri...eh jap klu korg tak tau mangkuk ayan tu apa, silalah google images yer... :)

saya yg kuar mangkuk ayan nie bkn apa, kuar dari pengukus terus ke atas meja...huhu sbb dah terlewat punye pasalkan...nak masak letak pinggan tak muat ponx sbb pengukus saya, pengukus tuppeware tu kecik jer...sbbkan dah tak smpt tak sempat nak deco2 sket and amik gbr cecantik...tp takper ponx boley jer...

so sbb dah ada org mintak resepi nie laju2 saya update entry...hehe untk adik2 ku jue dan jujue...sama plak nama derang nie...hehe kpd yg lain nak amik ponx saya tak kisah, bley korg masak utk berbuka nnti...

Steamed Fish With Lime
Bahan-bahan
Ikan (ikut suka ikan apa ponx boley)
serai
bawang putih
halia
cili padi
daun bawang
limau nipis
buah tomato
garam
sos ikan atau sotong
lada sulah

cara-cara
  1. serai, bawang putih, cili padi dan halia hiris nipis...sukatan ikut suka klu nak rasa halia kuat letak byk dan sebaliknya...klu nak lagi pedas lagi byklah letak cili padinye...
  2. ikan digaul dengan sedikit garam dan lada sulah...garam jgn letak byk sbb kita nak letak sos ikan...klu tak letak sos ikan ponx takper...klu tak letak kena letak garam byk sketlah...campurkan ikan tadi bersama bahan hirisan dan kukus dalam pengukus yg telah dipanaskan dengan api sederhana.
  3. smntra ikan dikukus, dadu buah tomato dan potong kasar daun bawang. limau perah siap2 yer, lagi byk limau lagi sedap...guna limau nipis lebih sedap dari limau kasturi...itu pendapat sayalah....
  4. bila dh kukus lebay kurang 10 - 15 minit, buka pengukus tuang air limau dan sos ikan (sket jer), tabur daun bawang dan buah tomato. sambung kukus lebay kurang 5-10 minit...ikut kebesaran ikan.
  5. dah siap angkat bley tabur lai dgn daun bawang...
dah siap dah, senang jerkan...sambil kita masak lauk lain ponx bley buat ikan kukus nie...sukatan korg pndi2 sdri yer...klu nak rasa serai byk letak serai lebay...klu nak rasa halia kuat bley letak halia muda, hiris halus2 dan tabur...klu ikan elok pki ikan yg isi putih yg halus isi dia mcm ikan kerapu, siakap, kurau ponx bley saya dah sahihkan...ikan cod ponx bley tp mahal hehe...lai satu ikan klu terlebay masak ponx takper sbb dia tak cam ayam dry klu terlebay masak...lai ponx sbb berkuah takder masalah klu lama masaknye...

wah bley terliur bila menulis nie...nak kena cari ikan lai nie nak buat...kali nie nak buat pedas2 sket and takmo letak kicap cair...letak sos ikan ponx sket jer...supaya kuah tu bley hirup hehe...slmt mencuba yer kawan2...nnti dah jadi bgtau ek...klu korang ada improvekan resepi ponx bgtau ek bley cuba cara korag plak nnti... :)

2 comments:

With Julia said...

Noted masterchef sis mimi! hehhehe
Yey! so simple kan resepinya...mcm semuanya ada kt dapur tuh tp nak mengolahnya x penah wat lagi...weeee petang nih nak cubalah cmpak2 dlm steamer...hurmmmmm....best2 menyihatkan bdn sbb no minyak kan wink2...tq sis, nanti kita kongsi2 resepi lagi eh,...luv u! ;D

juelee said...

tq kak.... wah saya mmg suka ikan.. wiken ni kena gi carik ikan fresh ni nyum nyummmmm.. tak sabo plak rasa....

 
Design with love by Jiji for Zamimie