Monday, July 23, 2012

Sago Gula Melaka...


kali nie saya nak share ngan korang masakkan yg paling simple serta bahan yang paling mudah didapati...yg nie sambil2 korang masak utk buka puasa ponx korang boley buat...cumanye kena perati lebay sket jerlah masa masak sago...oke jom tgk resepi...

Sago Gula Melaka
Bahan-bahan:
Sago
Gula Melaka
Susu Cair atau santan
Daun Pandan
Air

Cara-cara:
  1. mula buat dulu air gula..masak gula melaka dengan air dan daun pandan...masak smpi korang dapat kepekatan yg disukai...tapiskan dan sejukkan.
  2. blander daun pandan and tapis airnye...rebus sago bersama air daun pandan sehingga jadi clear sago tu...kena kacau selalu supaya sago tak melekat sesama sdri and melekat kat periuk.
  3. toaskan dan lalukan dekat air sejuk sehingga hilang kanji dia...boleh letak dalam bekas atau acuan yg korang suka.
  4. masa nak mkn letak dalm bekas tuang susu and air gula tadi...nak sejuk lai letak ais bru sedap makan...
senang sangatkan...hehe dah bley buat balik nie...yg saya punye sago tu terlebay kaler ijau...blander daun pandan yg adik saya bwk, dah tua kot...kaler ponx tak ijau sgt bau ponx kurang...so cara mudah campurkan sket ngan perisa pandan dan sedikit pewarna ijau...tp pndi sgt saya main tuang cam tu jer so terlebay lah plak...tp takper rasa yang penting....

klu nak sedap guna santan freshlah...tapi saya guna susu cair, lagi cepat dan mudah...huhu menda nie 1st time buat lama dah sbb mydear suka makan kat Selero Negeri tu tapi mahal sgt secoit jer...dia ckp tak puas mkn...takperlah selagi saya bley buat apa yg dia nak saya takder masalah ponx nak tunaikan...yg penting dia supportive... :)

3 comments:

strawberi said...

kalo sy wat
sagu tu..msk dengan gula sket..kalo utk dua org mkn lam 2-3 SB gula..

santan plak..buh garam secubit ..utk rasa lemak2
ni pun mmg menu wjib tiap kali puasa..senang sgt buat..

mieoney said...

thanks asma share tips utk lai sedap...hehe next time buat lai nak kena cuba cara awak plak... :)

juelee said...

jue pun suka sangat sagu gula melaka ni.. makan kat madam kwan lahai secoet je tapi mahai... baik bt sndiri, modal berapa je... selalu bt tak letak daun pandan sagu die, kali ni leh la try....

 
Design with love by Jiji for Zamimie