Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 4....

 .:: ayam masak halia, brokoli, sambal grg tempe n ikan bilis dan kuih-muih ::.

dah petang sket baru sempat nak buat entry pasal mknan berbuka...nasiblah dari letak awal2 pagikan baiklah letak petang2...sure korang skrg tgh fikir2 apa nak masakkan....bg saya bln2 ramadhan nie berbuka tak perlu fancy2 dan byk2 makananye, yg penting setiap kali berbuka mknan adalah berbeza...barulah habis mknan, takder pembaziran disitu...

so smlm mcm saya ckp terasa nak mkn sup tulangkan...balik keja singgah lah R&R serdang tu...tp nan hado dah jual...pakcik yg jual sup and lempeng kelapa tu baru meninggal jumaat lepas...anak dia ada menyambung jual lempeng, tp tak tau yg mana satu kedainye...sbb R&R tu baru buat reno...bila tanya kedai2 yg ada potensi derang ckp takder plak jual sup tulang...takperlah takder rezeki nak wat camner...tapi rezeki si penjual kuih saya beli 6 ketul kuih dia...alhamdulilah sedap kuih tu, lagi2 pulut panggang...bley beli lagi next time...

smpi kat area rumah baru teringat ada pasar mlm, terus ke pasar mlm...gigih nak cari tulang buat sup...dah rupa mengidam dah...mmg mengidam ponx, baby tekak yg mengidam...hehe tulang mmg ada tapi part2 tongkol besar2, tak maulah saya...saya nak cari tulang rusuk buat sup baru sedap...takperlah nnti blk kg request kat abah suh beli, nnti masak...nyum2

so bila dah takder sup tulang kita masak lah...mydear request menu 4...mcm saya citer smlm tu saya bg 4 pilihan menu kat mydear...so menu 4 adalah daging masak kicap and brokoli grg bersama shitake mushroom....sekali dah defrost daging tgk2 daging tu semua bhgn lemak2 liat and urat2...mydear mmg tak mkn daging yg mcm nie...saya lupa nak label pack daging tu...terus ubah fikiran, defrost ayam plak buat ayam masak halia...


utk saya plak ikan steam limau...1st time cuba masak and mkn, sedap rupanye...patulah org suka mkn...tp timing masa tak betul bajet mcm sekejap jer masak...sekali dah berbuka baru masak daaa...hehe takperlah sbb masuk jer waktu bkn mkn nasi terus, mkn kudap2an dulu...cuma bley improve lai resepinye...sbb terlebay masin sbb byk sgt letak kicap sotong...dah letak kicap cair, letak kicap sotong lai...patut letak either one jer tak perlu letak smpi dua2...

selalu org buat ikan steam guna ikan kerapu atau ikan siakap, ini style thailand lah...klu style cina mcm2 ikan dia letak...masa saya beli ikan tu mmg saya dh plan nak buat masak steam....so masa amik tak fikir pjg sekali smlm nak masak tgk label ikan kurau bkn ikan kerapu...hehe dok fikir bley ke ikan kurau masak steam...klu masak kari or asam pedas sedaplah...takper kita cuba...and hasil dia sedap sangat...owh tetiba rasa nak mkn lai, kena cari ikan lai utk masak...takper2 next week plak... 

oke dah tu jer nak bebel2...esok saya share ngan korang resepi ikan steam tu eh...mlm nie bley pi cari ikan...hehe esok bley masak...senang jer resepi...jgn risau resepi dari saya semua yg mudah, ringkas dan sedap...nyum2 ari nie nak masak apa ek...dlm fikiran ada 2 menu tp tak taulah smbil2 drive kang berubah fikiran...bak kata mydear tgk mood... :)

4 comments:

juelee said...

kak mimi, share resipi ikan tu ehhh.. macam saya kene masak 2 menu utama sbb saya jenis suka makan ikan hubby plak tak suka so kalau masak ikan kene masak ayam... hubby suka ayam je huhuhuhu pening gak pk menu hari2..

mieoney said...

orait jue tghari sket akak update entry yer...
sama jer mcm bos tak suka ikan...asik ayam jer...kita yg naik jemukan...hehe

With Julia said...

ikan steam limauuu tu diaaa kak mimi..meleleh ayaq liuq mak buyung kakkaka...nak resepiii...suka neh belajar mcak2...nanti nak masak bg suami mamam...mesti shukaaa...kekke ;P

mieoney said...

jujue sat lai akak update tau...takper nie klu mengidam tak susah nak buat ponx...hiris2 campak jer...senang... :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie