Tuesday, July 24, 2012

Ramadhan 1433 ~ Day 3...


share ngan korang menu semalam...semuanye homemade takder beli kat param..time tgh rajin and semangat bekobar2 nie baik ikutkan jer...dah smpi time malas sok tak beli di param, buka kat luar lah kan...smlm dah siap2 msg mydear bg dia 4 pilihan menu...so dia kena pilih nak mana satu and he pick menu 1...so menu satu adalah sperti tertebar diatas...kari ayam, telur dadar and kailan grg...

balik smpi umah, kuarkan barang and solat dulu...kul 6 tepat baru turun bwh and start masak...kita mulakan yg perlu dimulakan dulu rebus air longan with red dates...sambil2 tu sediakan bahan2 utk masak kari...bila kari dah masak, kita grg telur dadar lah plak baru grg sayur...tgk jam dah kul 6.45 dah bley start masak nasi...saya jenis suka masak nasi last sekali sbb nak biar nasi tu panas2 fresh masa mkn...ada org masak nasi dulu baru masak laukkan...

kuih muih takder ponx sbb mydear request nak mkn nugget...takmo kenyang2 sangat sbb nnti nak pi terawih tak larat plakkan....sekali my SIL balik keja hamik byk tul dia borong kuih...kesian terkulat2 dia nak abiskan...saya tgh dlm proses kurangkan mkn so kuih-muih tak berapa nak pndg...last2 masa sahur tadi kuih2 tu semua dah basi...kesian sbb sayang nak buangkan tp dah basi terpaksalah buang...padahal kuih karipap and pau sambal tu....

so skrg dah tghari nie dah bley dah fikir nak masak apa utk berbuka nnti...rasa mcm nak mkn sup tulang, nak kena singgah rnr serdang balik nnti tapau sup tulang [harap2 ada]...kuih-muih kena tanya mydear lah nak mkn apa...tapi tadi tgk rancgan masak2 kat tv2 tadi dia buat bubur sumsum...mcm sedap jer and senang bley try kot...huhu 


3 comments:

cik_ah82 said...

selamat berposa weh!meriahnya mejamakan ang..
weh, ang tau dak blog ang kat ofc aku xleh bukak..kena blog ang tau dak..tp blog len ok ja..ohbulan pun bleh bukak..hihi..

mieoney said...

selamat berpuasa gak...bila ang nak smbg citer madrid ang tu wei...

sapa yg dengki bg blocked blog aku nie wei...dengki lah tu...apakah blog aku nie ada unsur2 politik? unsur2 lucah...kompius aku...grrrrr

cik_ah82 said...

tu la pasai..mula2 dapat la tgk sepintas lalu entry pastu terus dia blocked...katanya ada unsur2 yang tak bleh diterima..blog hanis zalikha pun bleh bukak..kenapakah blog mu ini??

 
Design with love by Jiji for Zamimie