Monday, July 23, 2012

Ramadhan 1433 ~ Day 1 & Day 2...

hari nie dah hari ke-3 puasa tapi baru nak sebuk update puasa day 1...hehe biarlah suka hati saya... :p mula2 saya mcm malas nak wat entry buka puasa mcm nie...tp bila saya tgk entry dulu2 masa iftar and buka puasa rasa seronok plak...masa tu mula lah teringat oo dulu aku malas msk rupanye, asik beli kat param jer...tak ponx "wah rajinnye aku masak dulu2, so skrg kena rajin juga masak"...huhu

so sbbkan dah terlepas dua hari saya buat satu entry jerlah...lai ponx takder menda nak citer sangat...gbr harap maaf yer pki iphone yg dah berkurun umurnye...gbr ponx dah tak berapa nak cantik...guna instagram edit terus, tinggal letak watermark jer...kamera ponx dah malas nak kuarkan...takper tgu rajin nnti saya akan kuarkan kamera utk snap personal pic mknan yg saya nak share resepi ngan korang...

Day 1
so awal2 ramadhan takder lah yg menarik lagi sbb still blur2 laikan...utk hari pertama kitaorg buka kat rumah my PIL...pegi ponx dah lewat kul 5.30 baru nak kuar rumahkan...nak ajak mydear g param dia malas...sbb panas + ramai org dah waktu mcm nie kat param...tp kat umah kitaorg nie bapak panjang giler param dia...huhu jenuh nak mengingat mana satu kedai yg best...hehe


.:: nasi tomato + ayam masak marah + ayam masak rendang dan acar timun, sayur taugeh goreng ::.

mknan semua tapau dari param jer...sbb my MIL tgh buat spring cleaning lepas tu anak sulung dia nie pukul 2 baru col ckp nak berbuka kat sana...tak dan ler org tua tu nak masak..saya plk yg jadi serba salah...huhu tp kitaorg bwk juga mknan ke sana...


.:: roti goreng, mydear feveret ::.

1st day berbuka saya tersandar kekenyangan...bkn sbb makan byk tapi sbb minum air yg byk...dekat 4 gelas minum air soya harap maklum...lepas tu plus dengan mknan ponx takder byk mana saya mkn, nasi tomato separuh jer and bubur lambuk suku mangkuk...eh lupa nak snap bubur lambuk ala pantai timur, sedap gak ada rasa mcm ikan and lepas tu ada rasa cam daun apa ek, daun kesom kot...lepas tu rasa meloya nak muntah and rasa cam ular sawa...nak jalan ponx malas...kah2 rasain tamak sangat...peringatan utk diri sdri minum air berpada2...hehe


.:: chicken McNugget ~ kitaorg yg bwk huhu ::.

pagi tu sblm gie umah PIL saya buat puding caramel dulu...buat dua bekas...satu utk adik saya, sbb dia request suh saya buat, sbg kakak yg baik saya buatkan...satu bekas konon2 nak bwk umah PIL, tapi tak brp jadi sbb dia melekat kat aluminium foil...so bila saya tarik foil tu melekat2 lah...terpaksa bwk yg utk adik saya g umah PIL...nasib baik sbb dia nak dtg amik hari ahad...balik dari umah PIL mlm tu gigih saya bergula hangus kat umah tgh2 malam...hehe dan semalam dia amik sudah...dah mkn ke idaak tak taulah saya...sedap ke tak ponx saya tak tau...pengukus kat umah kecik jer so buat ponx bekas kecik jer...bley lah nak mkn ber2 cukuplah tukan...

.:: my pudding caramel ~ yg jadi and cantik rupa paras ::.


Day2
hari kedua berbuka dirumah...dari pagi lai dah plan dah nak masak apa...mydear ponx dah request nak mkn sago gula melaka...desert smlm puding caramel yg tak jadi tu ada sebekas...so tak yah dah pegi param jimat disitu....lepas tu tetiba tekak rasa nak mkn mee grg basah...memndgkan ada lebihan mee kuning yg tak masak lai so baik masak...sbb nnti simpan lagi lama tak elok sbb buang jer...dari membazir buang, lebih baik membazir mkn kenyang2...eh mkn kenyang membazir ker...huhu

.:: mee grg basah, kubis masak lemak, ayam sambal kicap, sago gula melaka, puding caramel...air mangga and Chinese tea ::.

korg nmpk kan puding yg berlopak kat tengah tu...tulah yg tak jadi tu...melekat kat foil sbb saya letak penuh sgt pudingnye...so bila ah masak dia melekat kat foil tu...bila angkat dengan puding2 terangkat...tapi rasa dia tetap sama...rupa jer tak cantik...

main dish tetap ada nasi juga...tp as usual lauk simple jer sbb mydear tak pndi mkn lauk byk2 sangat...so saya masak ayam sambal kicap ngan kubis masak lemak...mmg padanan yg sesuai...kul 6.30 dh sudah masak suapkan eman mkn dulu...nasi + sayur lemak kubis + ayam grg + kicap kipas udang, smpi tambah dia makan...hehe

ko dah tu jer tuk stkt nie...korang berbuka camner mesti best2 kan... :)

2 comments:

With Julia said...

Syukur...rajin kak mimi...best husband leh rasa air tgn isteri nya...lagi kuat kasih syg...ermmm tgk pun dap2...pandai sis amik hati ehehhe ;)

mimie said...

ala jujue akak mmg suka masak2 nie...so kira bonus pointlah kan...hehe hobby + minat = perut ponx kenyang...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie