Thursday, July 12, 2012

Air-Purifier...Adakah Sehebat Itu?


semalam kan ker blog saya sunyi sepi jerkan...sbbnye smlm saya cuti...satu family ponx cuti tp bkn cuti suka2 tp semua org cuti sbb sakit...kitaorg sefamily semua terkena syndrome sakit nie...bermula dengan eman dulu, berjangkit kat saya lepas tu ke mydear plak saya jangkitkan..

masa selasa tu amik eman petang dia dah start batuk2 dah...pi psr mlm dok batuk2...tp dlm pada tu rengek2 nak air ais kat pasar mlm...klu saya mmg bekukan hati, pekakkan telinga jerlah...tp mydear mana bley anak dia rengek2 nak, sure dia beli...klu bini rengek2 nak fikir 14 kali baru dia belikan kot...huhu

so almaklum dah minum ais semakin batuk2 lah emannye...dri nak tido kul 11 lebay smpi ke kul 12.30 mlm batuk non stop...kesian sbb dia nak tido tp tak bley sbb batuk...so mulallah buat menda pelik2...usap dinding, baring atas lantai kaki naik atas, berdiri smbil kepala baring kat katil...saya peluk and dakap kejap jer lepas tu tak mau...korek sana korek sini...last2 kul 12.30 tu dia dah ngantuk sgt so naik atas katil and nak tido...sblm tu bergelen2 air kosong minum sbb nak bg tak batuklah konon...dia yg sdri pndi2 nak minum...saya tak bg minum byk2 sbb tkt muntah...


tak pyh takut2 tak smpi 1 minit baring terus muntah...huhu merasalah tukar cadar katil tgh mlm buta, merasalah mendobi cadar tgh mlm buta...kul 1.30 baru masuk tido, kul 2.30 dia dah start batuk lai, tido stgh jam batuk lai...so mmg saya betul2 tido tak smpi 3 jam...so mmg dah selsema kepala tingtong, bgn subuh terus kepala berat giler tak bley angkat...bdn semua sakit2...merasalah tido anak beranak kul 10 baru bgn...

pi klinik kul 12 lebay, lepas tu mkn...blk rumah kul 2 smbg balik tido...gara2 kepala bengang2, mata dah pinar2...mmg semua ponx tido smpi ke ptg...bgn2 tu siap2 terus kuar mkn...and mydear terus decide nak beli air purifier nie...sbb dia ckp byk bakteria dlm bilik sbb semua org soksek2 ngan batuk...huhu

beli jenama panasonic nie...blk2 smyg magrib terus pasang kat family hall...lama2 rasa mcm sejuk jer hall tu...pdhal aircond tak pasang ponx...selalu kitaorg blk2 terus mengelupur pasang aircond...ini tak makin lama makin segar udara...idung saya yg tersumbat terus jadi mcm lega jer...so terus transfer kat bilik plak sbb purpose beli utk letak dlm bilik...

bilik ponx jadi cam segar mcm mydear ckp rasa cm dok dlm hutan...huhu kitaorg cuma pasang kipas jer, aircond tak on langsung...tp sejuk jer tak perlu dah pasang aircond...yg plg kitaorg rasa hebat adalah habuk kat kipas tu jatuh satu2...dah mcm ulat bulu dah saya tgk...bkn sket tp byk...jatuh melayang2...mlm tadi semua ponx tido nyenyak jer...eman ponx batuk sket2 jer tak taulah sbbkan ubat atau sbb air-purifier tu tp byk2 syukur alhamdulilah...klu tak kesian tgk dia batuk...kita ponx tak bley nk buat apa2...

tu yg kitaorg terkagum tu...masa beli ponx takder survey harga, jenama apa, takder survey benefit dia ponx...terus jer beli tanpa fikir pjg2...huhu tp saya penah lah baca2 dulu sbb eman dulu selalu batuk2 and muntah org kata elok klu letak dlm bilik supaya udara sentiasa lembab...sbb klu udara kering habuk byk tu yg sbbkn batuk...

Yg nie saya google jer fungsi air purifier nie..mgkn byk lai benefit dia kotkan..
  • Mengurangkan kesensitifan hidung
  • Merangsang sistem pernafasan
  • Pembasmian kuman
  • Merendahkan peratusan jangkitan penyakit yang disebabkan oleh asap rokok
  • Meningkatkan kelenaan tidur
  • Meningkatkan daya keupayaan otot jantung
  • Meningkatkan sistem keimunan badan
  • Meningkatkan pemulihan semula jadi badan

3 comments:

Mama-ILuvU said...

Salam perkenalan. Ada masa boleh datang blog saya

Mama-iloveu.blogspot.com

cik_ah82 said...

beb, ang beli brp ni?masa habuk jatuh satu2 tu time lena ka?aku mcm nk angkut ja la sebab la ni pun rasa mcm berhabuk ja bilik wpun dh vacum

mimie said...

aku beli RM499...ada yg lai mahal lai baguslah...eloklah sbb ang ponx ada semputkan...klu kita vacum ponx habuk2 yg terbang2 tu bkn bley kita vacum ponx kan...
habuk tu jatuh kitaorg tak tido ponx lai...tgh lepak2 jer...klu baru nak pki elok lah kot bukak awal2 dlm 2-3 jam...lepas tu selalu kitaorg on time tido smpi ke subuh...

 
Design with love by Jiji for Zamimie