Thursday, July 26, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 5...


smlm menu berbuka kami sempoi jer...bihun grg sempoi tu mmg betul2 sempoi saya masak...klu bahasa kasarnye bihun grg bodoh, mean takder apa2, kosong...masak ponx senang nie tumis bwg putih, letak ayam, curah sos cili, sos tomato, sos tiram and garam, letak air sket dah mendidih masuk bihun...kacaulah smpi masak...dah nak masak tabur dengan daun sup dan daun bwg....selalu saya dadarkan telur and racik halus tabur atas dia...tp smlm malas plak hehe...bodoh2 mcm tu eman mkn 3 mangkuk tew...hehe

yg lain2 lauk biasa jerlah sup ayam and sayur campur...bila dah mkn takder pedas tak sedap plak...last2 curah jer kicap baru bertambah sedap mkn...mydear lai best mkn letak sos...hehe mgkn tawar sket sup saya tu...patut saya buat smbl ikan bilis mcm smlm ari tu baru bertambah selera mknkan...

separuh jln mkn perut saya mencucuk2 gara2 minum air ais terlebay lah nie...dahaga punyer psl minum air smpi 3 gelas sblm mkn...luper lah tew buka puasa hari pertama dulu...nasib bkn minum air bersusu...last2 nasi dua senduk saya hanya luak sesenduk jer...yg selebih habuan tong sampah, syg tp dah tak leh masuk dah...udah terbongkok2 menahan sakit mcm maner nak mkn...last2 sblm tido saya ratah jer sayur tu...sbb risau lapar melampau...sahur plak dengan balance jempu2 bilis tu jer...takder masalah bg saya...

yg takder dlm gbr adalah buah2an...smlm balik singgah R&R lagi beli buah plak kali nie...stok betik kat umah dah habis beli lah lai...feveret betik nie kat umah, saya beli sekali ngan pisang...mahal gak lah RM11 utk dua buah tu...berat 1kg sorg...tp takperlah buah segar and nak mkn punye psl byr jerlahkan...wpun rasanye bley dpt lai murah kat tempat lain....owh tak lupa juga cherry manis saya...skrg cherry dah turun harga, paket yg selalu saya beli tu skrg RM10 jer...dr 20, ke belas2 skrg dah RM10 dah...dh nk abis musim lah tu...hehe

bln pose elok lebaykan sket mkn buah...air ponx kurang kita minum kan, mkn ponx tak menentu dgn minyaknye, dgn pedasnye, dgn lebay karbonye elok lah mkn buah...selalu saya mkn waktu sahur lagi byk dari berbuka...selain kaya ngan serat, klu cth cam pisang bley tambah tenagakan...byk lai lah khasiatnye...kenalah google sdri eh...hehe

hari nie takder plan lai nak masak apa...tgh nak belek blog kawan2 nie nak amik idea sket...tadi tgk kat blog jujue dia masak tomyam cam best gaak...tp cam byk bahan takder kat umah nie..mls plak nak singgah kedai runcit beli...sadin ponx sedapkan dipadankan dengan telur dadar best tuh, sayur kailan hari tu ada separuh lai boleh lah kot...huhu 

1 comments:

juelee said...

kak mimi rajen masak.... kagum betollah.... kita ni sama tetiap ari msti nak pk nak masak apa... hikhik pening kepala ari2.. pk lauk apa je pun tapi susah ooo kan?

bagus la eman kuat makan, rayyan skang fasa takmo makan.. tak kering idea nak masak apa tok si kenit tu

 
Design with love by Jiji for Zamimie