Friday, July 27, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 6...


asalamualikum...hehe masuk kena bg salam lah kan...hari nie lmbt tu update blog, maaflah sbb ada dating ngan Ustaz Asyraf Imam Muda hehe...langsung ler dah jadi malas...tapi mengenangkan dah tonggang tonggek amik gbr smlm update lah juga kot2 ada org ari nie tak tau lai nak buka apa, dok masih lai google sana sini cari menu berbuka...

ini mknan kami smlm, seperti yg tertera diatas...kuih cam biasa beli kat hentian sebelah yer bkn R&R saya silap...hentian sebelah serdang pi beli kuih jer...beli 5 biji - RM2 ja...wpun kuih tak menawan kalbu tapi sedap jer saya suka...hehe air ponx tak buat smlm, beli siap yg pki curah jer...tinggal letak ais jer, selesai...

menu biasa jer sadin ngan telur dadar serta sayur...mcm mknan kita hari2 tu, takder special sgt...tp kalau time bln pose sedap jer mkn mcm nie...saya yg tak pernah berbuka mkn nasi tambah, smlm mkn nasi bertambah...hehe 

smlm buat pertama kali saya buat sardin paling sedap...serius dlm masak menda yg lain pndi, masak sadin adalah plg tak bley blah sekali saya buat...selalu tak sedap...kdg2 tgk org buat sadin bodo2 tumis bwg and cili padi ponx sedap dah...yg nie saya siap bertumbuk, bertumis bagai tetap gak tak sedap...so smlm saya berjaya buat resepi yg sedap sgt [pada saya lah]...

kuay teow grg plak saya grg bodoh juga mcm style bihun tapi kali nie saya pecahkan telur dulu baru masukkan kuay teow serta letak kicap lebay...style cina grg kuay teow...kuay teow plak saya pki yg style kering punye...halus lah dari yg kita beli basah tu...lai ponx klu yg kering nie lebay berkhasiat sbb tak byk minyak...klu yg basah tu cerr korg basuh 3-4 kali tetap juga berminyak2 airnye...lai ponx kuay teow basah kat kl nie tak sesedap yg jual kat kg saya...kl punye style yg nipis2 lepas tu ada bau sket...so klu yg kering senang sket time nak masak kita rebus 4-5 minit dlm air mendidih...toaskan lepas tu dah bley masak...

yg nasi eman tu special utk eman...takkan dia mkn sambal sadin plak mengelupur mamat tu...so saya grgkan dia ayam grg tepung yg saya buat sdri from scratch, celup telur, celup tepung terus grg...lepas tu letak kuah sayur kat nasi letak kicap sket suap dia mkn...laju jer mkn smpi tmbhlah...

so hari nie dah tau dah nk masak apa...klu takder idea jomlah join saya punye menu...ari nie nak msk nasi ayam jer...dari ari tu rasa nak mkn nasi ayam so hari nie itulah mknan kami...weekend cam dah plan nak msk apa, tp nak reward diri sdri juga sehari berbuka kat luar kot...tgklah keadaan camner...korg dah fikir ke menu berbuka hari nie?

2 comments:

With Julia said...

Dappp yer kuewtiaw goreng kak mimi...weeeee nak buat lah petang nanti...dh beli dh kuewtiaw tp x buat jerk lagi...malas nak kopek keranggg ahahha...tp kena wat gak sbb dh tgk best jerk kak mimi mck kuewtiaw...yummyyyyy :)

With Julia said...

Dappp yer kuewtiaw goreng kak mimi...weeeee nak buat lah petang nanti...dh beli dh kuewtiaw tp x buat jerk lagi...malas nak kopek keranggg ahahha...tp kena wat gak sbb dh tgk best jerk kak mimi mck kuewtiaw...yummyyyyy :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie