Monday, July 30, 2012

Day 7 & 9 Ramadhan 1433H....

weekend punyer kita gabungkan lah yer...pose2 nie jadi malas plak nak update entry...tp takut ada yg tertunggu2 plak...huhu so meh kita share2 and kongsi idea buka pose yg ringkas dan mudah...ada lai 20 hari nak sharekan cam nie hehe...harap korg tak muak tgk...


untuk hari jumaat ari tu ker kan saya plan nak masak nasi ayam...tp harap maklumlah hari jumaat jem sungguh2 lah...saya smpi2 rumah siap amik eman semua dah kul 6 dah...mana lah sempat nak defrost ayam lai, nak perap ayam lai...sempat mgkn sempat tapi mesti nasi ayam saya tak sedap nnti...so menu ponx bertukar...

ayam grg tepung senang jer celup telur, lepas tu celup tepung and grg...tepung grg nie saya beli kat kg, kat kedai bakery, sedap jugaklah, rasa ala2 cam kfc...hehe yg nie saya grg isi ayam jer...tulang2 dia semua saya buang siap2 and simpan utk wat stok sup...memudahkan mydear and eman nak mkn...terus jer derang kunyah...lagi2 lah eman, dia mmg suka aym grg tepung...tp part2 tepung lebay yg dia suka...sbb tu saya potong kecik2...

yg lain sempat masak mapo tofu..rasa dah byk kali dah saya buat nie.. senang ponx senang nk masak...tapi saya biasa guna isi ayam cincang...klu guna udang kering tumbuk lai sedap...tp sbb kat umah mmg takder stok udang kering tu yg selalu saya gunakan isi ayam...klu guna udang basah ponx boley juga...kalau korg nak resepi klik sini yer : Mapo Tofu...

lain2 tu cam biasalah bayam tumis air, roti canai segera beli jenama kawan tu siap ada kuah dhal lai...senang balik panaskan jer...sedap ponx sedap, cuma sedikit tebal...klu dpt nipis lai sket lagi sedap...yg ni saya masak dua kali sbb mydear and eman suka mkn roti canai garing...dah masak 1st time tepuk2 mcm mamak buat tu and masak lai...rangup bederai rotinye...


hari ke 8 kitaorg berbuka kat luar...my PIL dapat jemputan berbuka puasa kat Intan Bkt Kiara..as usual tiap2 thn dpt jemputan dr kawan dia...and as usual kitaorg tiap2 thn ponx mengekor...hehe kali nie dia buat kat Intan...selalu buat kat club golf...


masuk hari ke 9, smlm lah kiranye nie...tercapai juga hajat nak masak nasi ayam...so masa bykkan sbb tak keluar mana2...eh keluar nak pi amik baju raya, tpi kedai tu tutup...tah bila nak amiknye...klu weekdays mydear pi smyg tarawikh blk dh kul brp dah, kedai ponx tutup..

so saya ada beli  brg utk buat donut, ada jumpa resepi donut dari blog kak siti delima so try lah buat...resepi ponx mudah jer campur semua and uli...tak yah nak tgu naik2 bagai bley terus grg...hasil dia sedap jer...donut tu lembut jer...nnti saya bg resepi kemudian2 ek...byk gak dapat saya siap bg adik saya lai, lepas tu saya froze kan utk buat burger malaysia plak...

nasi ayam cam biasalah sedap...hehe pujilah diri sdri...nasi tu saya guna resepi kak nani rostam...cam biaslaah tumis2 tu saya mmg selalu buat...cuma saya tgk kak nani letak susu full cream, tp sbb yg ada susu cair jer kat umah saya gunalh, letak sket jer dlm 2-3 sudu, nasi nnti jadi cam berlemak sket...bely cuba lai next time....hehe

bubur lambuk bkn saya masak tp rezeki jiran sebelah yg bagi...dia mmg tiap2 tahun bg bubur lambuk kg. baru...alhdmulilah rezeki, sbb skrg nie agak susah gak nak dpt bubur lambuk free nie...klu rasa nak mkn kenalah beli kat PARAM hehe...

setakat 9 hari berpuasa takder pecah rekod lai pi PARAM nie...berbuka kat luar sekali jerlah...yg lain semua kat rumah termasuk berbuka di rumah PIL...nak tgk berapa lama kitaorg bley pecahkan rekod tak pi PARAM.. :) 

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie