Friday, February 9, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Eid Restaurant (Halal Korean Food)...

keluar jer dari palace tu cross jer jalan dan terus straight ke patung yang besar nie...ini jalan menuju ke subway terdekat...mana2 pun boleh sbnrnya...klu dari palace nak belok kiri pun akan jumpa subway station, station yg lain lah...yg nie kira senang straight jer...plus nak g amik gambar kat sini kan...

.:: pose dengan statue Admiral Yi Sun-Sin::.


nampak belakang kita orang tu palace...bleh lah jalan slow dalam 10 minit tu sampai lah kat subway station...kita orang pun jalan rilex2 jer siap berhenti duduk2 lepak... 

.:: spesis kubis dijadikan bunga hiasan..geram jer tengok huhu ::.

dari station subway nie korang tengok jer map subway nak ke Itaewon (Subway 6, line coklat)...saya pun tak ingat direction sebenar dia sbb dah terlupa...nnti keluar dari subway tu keluar dekat Exit 3...nnti korang google jer cara nak ke restaurant Eid nie dari station subway...



bila dah sampai ke pintu gerbang ke masjid nie kiranya korang dah amik jalan yang betul dah tu, sebabnya masjid dekat jer dengan restaurat eid nie...sikit jer lagi jalan, tak sampai 5 minit dah sampai...mcm biasalah korea nie  all about walk, hill everywhere haha...


jalan depan sikit nie dah sampai...dah boleh makan...waktu nie sure korang dah lapar kan, jalan banyak hehe..


hah kan dah cakap dah sampai...kedai nie kecik jer...boleh muat dalam 20 orang gitu, kalau datang ramai better call dan booking....ventilation pun tak berapa nak bagus...bau makanan lekat kat baju nnti...better kalau pakai jacket siap2 buka simpan dalam bag sebelum masuk yer..huhu

.:: lapar nmpk abg hehe ::.

nie kira lunch merangkap dinner kami...waktu nie dah kul 3 petang kalau tak silap baru nak lunch...pagi dah breakfast kenyang2 kat hotel...lepas tu sepanjang berjalan tu ada jugaklah beli kudap2an cake, roti semua...so order main dish jer..

.:: bulgogi set ::.

sedap oii sejuk2 dan lapar-lapar makan nie...masa sampai tu rasa macam ala sikitnya daging huhu...tapi sbb dia slice nipis2 dan kecik, so nasi dah habis, siap share lauk still ada balance lagi daging tu...3 hari sebelum tu mydear datang dengan kawan2 dia, yg korea guy tu siap cakap sedap bulgogi dia nie...siap cakap baguslah tempat yg you recommend...hehe 

.:: samyetang set ::.

yang nie pun sedap nie...rasa sup dia macam simple jer..rasa masin dan rasa white pepper jer...cukup dah..ayam dia plak lembut jer...sampai licin lah kitaorang hirup kuah dia...hehe plannya esok tu (Isnin) nak datang makan lagi...tapi keciwa sbb Isnin dia tutup yer kawan-kawan...takper2 kita orang balik Malaysia makan kat cawangan Eid di Bangi pulak...huhu kalau ada rezeki ke Korea lagi, kami akan jejak lagi ke sini...

.:: nmpk kurus waktu nie...sekarang dah tembun sikit pipi huhu ::.

kalau ikutkan macam nak lepak lama kat sini...tapi tak sempat dah kita orang rushing nak gi solat jamak kat masjid...sbb kat sini  maghrib dia cepat masuk waktu...nasib dah dekat dengan masjid pun...tapi hazab juga nak panjat tangga naik masjid...bukit mencuram sangat...nebes kalau nak drive masuk dalam nie huhu...


kalau untuk perempuan tempat amik wuduk kat belah kiri...tapi agak leceh sikit sbb dia tak link ke bangunan...better korang bawak selipar hotel yang nipis tu...nanti dah amik wuduk, sarung jer selipar tu...macam saya haritu terkial2 lepas wuduk tu nak pakai kasut, dgn stokin semua..dah lah sorang2...cuaca plak sejuk berangin sbb dah petang, air paip pun sejuk...last2 saya sarung jer kasut tanpa stokin, jalan tinjit2 lah sebab sarung kasut tak habis...


lepas dah solat tu kita orang teruskan perjalanan ronda dekat Itaewon kejap...tapi Itaweon nie macam menakutkan sikit sbb ramai orang asing...lepas tu katanya banyak bar dan club kat sini..huhu kita orang jalan sampai jumpa jalan masuk ke subway...terus jer turun, dan teruskan perjalanan nak ke Myeong-dong...

.:: station Samgakji station pertukaran utk gi Myeong-dong ::.

kat Myeong-dong nie seriusly takder apa yg menarik sangat bagi saya...saya plk bkn jenis skincare freak so diangin lalu jerlah berjalan...huhu nmpk Lotte Mall yang besar giler depan mata tu..masuk dalam untuk cari toys kekanak...tapi hampa, sebesar2 shopping mall, dekat 10 tingkat pulak tu...takder jual toys...tapi serius giler fashion derang mmg dasyat...section wanita jer 3 tingkat...last2 kita orang masuk dekat  area Duty Mall tu...kalu beli dalam nie..kena claim barang dekat airport...terkejut kejap kitaorang haritu...so nnti masa nak beli dia akan minta kita punya pasport dgn tiket balik untuk isi maklumat kita...dia akan bagi kita satu tiket yg ada no order semua...so bila kita dah lepas masuk terminal kastam and immigration tu baru boleh claim barang..

.:: muka keletihan hehe...berview kan pasar malam Myeong-dong ::.

muka dah letih jomlah balik....esok nak sambung lagi perjalanan hari terakhir di bumi Korea...





0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie