Tuesday, March 6, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Namsan Tower...

hari nie kita orang keluar awal pagi... 8.30 pagi dah breakfast kenyang2 dekat hotel...makan roti dengan telur jerlahkan...nasi ada juga, tapi makan ngan sup seaweed, kimchi ngan seaweed garing tu jer huhu...namun ada bagel yang sedap uolls...makan ngan cream cheese jer dah cukup...smpi 2 ketul saya makan hehe....makan pagi tak yah fancy2 sangat yg penting cukup tenaga untuk dibakar sbb kena berjalan banyak oiii huhu...hari nie kita orang keluar berdua jer, yang lain semua gerak sendiri2 jerlah kan...sbbnya derang dah pegi Namsan Tower, sbb saya datang kemudian saya tak gi lagi...mydear jadi guide saya hari nie untuk ke Namsan Tower...padahal haritu pegi dia naik kereta smpi kat area cable car tu huhu..

perjalanan dari station Indeogwon Station ke Myeong-dong Station nie amik masa dalam 50 minit juga yer huhu...sbbkan hari bekerja train mmg penuh...so klu ada seat kosong tu, baik duduk...jgn acah2 baik sangat bagi orang lain duduk hehe...melainkan orang2 yang bekeperluan untuk duduklah kan...

turun di station Myeong-dong tu korang ikut jer signboard ke Namsan Tower...saya pun lupa exit berapa dah huhu...tapi nnti keluar dekat Seoul Comics Road...so ikut jer sign ke Namsan Tower...insya-Allah jumpa...klu tercangak2 tak tau nak belok mana tanya jer orang...macam hritu kita orang ada ahjussi jaga parking tu yang tunjukkan sbb dia tengok kita orang tercangak2 nak ke kiri ke kanan...sangat membantu walaupun derang tak pandai cakap English...hehe tapi nak cakap siap2, gi Korea nie kena fit sikit eh, klu tak biasa exercise takut kaki terkejut...naik bukit mmg curam uolls sampai terbongkok2 badan nak balance huhu...



.:: Pororo - yg nie mmg bleh nmpk bila kuar exit tu...sebelah tu nmpk ada map comics road tu...tapi kita orang tak tgk pun sbb aim nak gi Namsan Tower jer ::.


.:: statue kartun feveret kanak2 kat rumah - Larva... serius sapa tak pernah tgk cuba lah tgk confirm terjebak...sbb kelakar huhu ::. 

.:: ikut signboard jer insya-Alalh tak sesat, cuma jauh dengan dekat jerlah, dan mencabar dengan tak jerlah perjalanan tu hehe ::.

.:: singgah kedai beli kopi...kat sini tak tau kenapa, kita orang suka sangat nak minum dan beli kopi...padahal kat Malaysia nie takder lah nak minum pun dan tak fan pun dgn kopi...huhu ::.


kat atas nie gambar-gambar yang kita orang amik dekat Seoul Comics Road...sbnrnya ada banyak juga cabang jalan..kalau tgk gbr yang atas tu ada map jalan nie.... tapi kita orang ikut jer jalan yang kita orang suka hehe sbb tak pernah tahu pun kewujudan jalan nie...so sambil2 lalu tu snap jer mana yang rasa menarik hehe...

.:: mencuram korang tangga nie::.


ok untuk ke Namsan Tower ada 3 pilihan... 1st, bas - tapi halfway jer lepas tu panjat tangga, 2nd panjat tangga all the way dan 3rd cable car...kita orang pilih utk naik cable car, kalau tak nak naik boleh panjat tangga cross jer jalan dari station cable car nie...tapi macam hazab sikit lah nak panjat...tinggi bebenor kelihatannya hehe... so beli tiket return 8,500 won seorang...nnti dah sampai atas ronda2 lah bagi puas...lepas tu turun untuk balik naik lah balik cable car tu...klu datang weekend mgkn merasalah beratur panjang2 sebab saya tengok dia dah siap buat line untuk beratur...masa kita orang haritu tunggu kejap jer sbb kita orang datang weekdays...oke dah tu jer...bleh layan gambar yer...

.:: nun di sana, sipi2 Namsan Tower ::.

.:: turun cable car kena panjat tangga juga huhu tapi tak tinggi sangatlah...bila dah balik baru noticed yg dekat belah kiri ada laluan tak bertangga pftt ::.

.:: yg macam loceng tu adalah cerobong asap...waktu dulu2 digunakan utk bagi isyarat pada istana kalau2 ada musuh datang...klu tgk dari atas nie bleh nmpk Gyeongbokgung Palace ::.

.:: besar mendalah nie...masuk dalam tu pun muat jer hehe ::.



.:: kunci2 cinta...membazir aih letak sini...baik beli buat kunci rumah lagi bagus huhu ::.

.:: Me ::.

.:: You ::.



.:: US ::.

bersepah-sepah pakai tudung sbb angin kuat kot kat atas nie...mydear sikit pun tak nak bgtau tudung iolls senget benget rupanya pfttt...



jangan muntah ek...nanti sambung lagi hehe

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie