Tuesday, March 13, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Last day in Korea...

hari yang menyedihkan bagi saya...sebab dah nak balik Malaysia..tapi mengenangkan kanak2 yang tinggal kat KL, semangat nak balik tu lagi tinggidari nak stay kat sana huhu...flight kami petang kul 4.30...tapi kul 10 pagi kita orang dah gerak ke Incheon International Airport..perjalanan dari Anyang ke airport amik masa sejam lebih...sbb aiport nie ramai orang, parking agak sukar juga bagi saya kalau nak bandingkan dengan KLIA...

.:: tahan sejuk sbnrnya nie...sbb dah nak balik, so tak pakai heattech...sekadar blouse dengan jacket jer tu...walau nmpk panas cerah, sejuk oiii ::.

.:: hotel yang best walaupun bilik hotel kecik jer  huhu...bilik air siap ada bathtub setonggok lagi tau...jamban penuh dengan button tapi bahasa korea, so main tekan2 jerlah janji keluar air dan bercuci, siap ada warmer kat bhgn seat tu haha  ::.

.:: tempat penginapan mydear untuk 10 hari...team derang jer yang kecoh kalau gi bfast kat kafe, tukang perabis seaweed mereka nie huhu...sbb derang ber-7 so agak meriah.. kat sini kebanyakkan yg stay orang-orang yg buat business trip, datang sorang... ::.

.:: tempat saya tumpang beradu huhu...tq abg sbb you, I dapat ke Korea juga :) ::.


so macam biasalah dekat airport apa jer yang boleh buat lepak2 jerlah...airport dia tak sebesar KLIA...tapi kedai shopping banyak giler kot...huhu klu ada baki2 Won tu, boleh lah nak shopping...macam kita orang haritu dah tak byk won yang tinggal...so beli yang bukan2 and cheap2 one jerlah hehe...



.:: pick-up barang ::.

benda pertama bila lepas jer immigration, saya g amik barang yang saya beli dekat Duty Free Shop Lotte Mall dekat Myeong-dong...masa beli nnti dia akan bagi satu resit macam yang saya pegang tu, dan kita claim barang yang kita beli tu....sbb tu dia perlukan tiket balik kita dan pasport juga untuk dia catat bila penghantaran perlu mereka lakukan...nmpk tu belakang kaunter tu banyak betul barang yang orang beli...ada tu siap barangnya penuh 2 luggage...saya bajet derang nie personal shopper, kebanyakkannya dari China...


sebab waktu dah dekat kul 1 masa nie, perut pun dah lapar...so kita orang pilih untuk makan kat Lotteria, makan fast food macam Mc'D jugaklah...tapi bleh makan shrimp burger jerlah kan...huhu serius sedap kot burger nie, yg atas nie 1st order...lepas tu mydear pi beli lagi seketul shrimp burger haha...yg best sos cili takder, derang sama lah macm negara mat salleh, makan ngan sos tomato...layan jer saya hehe



lepas dah makan tu cari prayer room pulak...klu tak silap ada signboard prayer room...lorong masuk dia betul2 sebelah caffe bene...macam biasa praying room kat luar negara lelaki perempuan campur lah kan...ada juga telekung dalam nie...rasanya derang yang melancong dok tinggalkan dalam nie...nak amik wudhu kena amik kat toilet, so bersiap sedia lah dengan selipar hotel yer...huhu 

.:: proses menghabiskan duit won...beli eskrem lagi ::.

.:: see i told you...segumpal penumbuk eskrem dia, elok bulat jer... kalau banding dengan kat Malaysia kan kecik jer huhu ::.

.:: airport fashion ahaks ::.


ini lagi menda2 yg kitaorang beli untuk menghabiskan won...ada 3 botol sbnrnya...satu shrek, satu lagi gingerbread man, yg atas nie watak puss...semua nie watak dalam cerita shrek...dalam plastik hitam tu ada seeweed...tak muat dah luggage kita orang...sbb dah habis kemas baru perasan tak masukkan seaweed nie...lagi plak tu bag dah penuh ngan banana uyu...10 botol kitaorang bawak balik kot haha...sbb mlm sblm tu dok borong dekat mart tu, ada promosi...dia jual 3 botol brp ribu won tah lupa plak tapi murah lah...so malas nak penyet2 kan seaweed tu, angkut jer as hand luggage... 



penerbangan pulang kami adalah dengan Korean Air...yuhu suka..sbbkan ada sistem code sharing, so merasalah saya pergi naik MAS dan balik naik Korean Air....mydear masa pergi pun naik Korean Air...tapi kitaorang terlewat untuk order muslim food...sbb sepatutnya 24 jam sblm fly back..tapi kita orang teringat dah kul 11 malam, tgh sebuk kemas2 masa tu... so terpaksalah makan on-board menu yg ada..tapi yg lagi best seat kitaorang dekat belakang, bila sampai kita orang dah takder menu ikan...tinggal daging jer...mmg tak lah kan, terpaksa lah saya makan tuna onigiri jer...huhu berlapar smpi Malaysia...second meal tu makan pizza margarita dgn pisang...boleh lah buat alas perut...sampai kat Malaysia amik kanak2 terus g kedai mamak makan nasi tomyam hehe...


.:: seat belakang...best sbb dapat 2 seat satu row ::.

.:: selamat tinggal korea ::.

so far saya rasa korea nie seronok untuk travel berkali2 huhu...of course kalau sapa2 tanya nak pergi lagi tak, haruslah nak hehe...sbnrnya tak habis pusing pun lagi...next time kalau pergi, aktiviti lagi santai and leisure lah kan....dan nak bawak kanak2 di rumah tu...tapi nak tgu masing2 besar dulu and boleh berdikari...takmo baru jalan sikit nak rengek sana sini... :p aim kitaorang nak pegi time spring pulak...mesti lagi cantik dan romantik kan :) 







0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie