Thursday, March 8, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Yang Good Restaurant...

Malam nie kita orang akan dinner beramai-ramai, kira dinner malam terakhirlah nie sbb esok dah nak balik Malaysia dah...atas cadangan saya (see hebat tak saya, org korea sendiri tak tau huhu), derang decide untuk makan dinner kat sini, Yang Good Restaurant...perjalanan kita orang dengan kereta, so saya tak tau nak guide korang cmner nak gi sini...tapi yang saya tau amik subway Line 2 (hijau) dan turun di Yeoksam Station dan keluar di Exit 6. Lepas tu direction dia korang Google lah sendiri eh huhu...

sbb kami datang dengan orang Korea, kami tanya lah mereka sikit2 pasal cara makan nie...derang cakap yg nie derang masak style China punya...sbb klu tengok dari dia punya banchan tu derang cakap Korea punya bkn style nie...salad nak makan dengan daging pun takder, mcm yg biasa kita tenguk tu derang makan wrapped kan daging dgn salad, letak gochujang...Member Korea tu siap gigih tanya kat pekerja restaurant kot....klu dia tipu, saya pun juga tertipu lah haha....tapi tak kisahlah mana asalnya, yang penting sedap hehe...




landmark diluar kedai...saya rasa waktu nie derang dah booking siap2, sbbnya datang2 terus kita orang masuk jer...korea nie kalau datang ramai2 korang kena booking dulu tau, due tu small space dan juga tempat yg mmg jadi tumpuan nie mmg ramai lah orang datang kan huhu....waktu nie sedap tido dalam kereta tetiba dah nak sampai dah....tudung pun jadi senget benget... :p

.:: bukti tudung senget dan muka sememeh huhu, sbb baru bangun tido ::.

.:: menu dia ::.

utk haritu kitaorang order lamb grilled skewers, lamb rack, kimchi jigae dan juga soybean paste stew (doenjang-jjigae)...air minum air kosong sajork...free refill, minum sampai kembung hehe

.:: environment kedai - full house ::.


 .::tempat pembakaran...guna arang yg mahal tu, so asap mmg kurang...bara tu kuat panas dia ::.

.:: banchan & sauces ::.

dalam pinggan atas tu ada 3 jenis sos utk cicah dengan daging...see lain kan dengan style Korea bbq, yg kuning tu sos mustard, yg merah tu sweet chilli sauce dan yg serbuk tu paling sedap...sbb rasa dia mcm rempah sate kambing kat kedai mee tarik kat Malaysia...rasa cili ada rempah2 sikit...dalam pinggan bancanhan tu siap ada cili jeruk...sedap oo gigit daging, gigit cili, masam-masam pedas terbaikk huhu...

 .:: lamb rack ~ dia akan panggangkan dan potongkan utk kita ::.

.:: terliur weii hehe ::. 

lupa plk nak snap gambar kimchi jiggae ngan doenjang-jjigae tu...tapi 1st time makan doenjang jjigae tu sedap kot...selama nie dok makan kimchi jjigae jer...tak sangka doenjang tu lagi sedap...member Korea tu siap ajar lagi cara nak masak....guna soybean paste ngan sayur jer...dia suh cari kat kedai Korea kat Ampang huhu...derang nie mmg sentiasa ulang alik KL - Seoul tu yg tau mana nak beli barang bekalan....ingat lagi masa 1st time derang datang KL, mydear tanya kat mana nak beli kimchi dekat Putrajaya, nasib iolls selalu beli kimchi...so tau lah kat mana nak beli...gi jer Alamanda tu, dalam Cold Storage ada jual jenama Mat Kimchi, sedap jer huhu...

 .:: hall of fame ~ gbr owner dengan orang2 famous dan besar yang pernah datang sini... KJ pun ada uolls huhu ::.


.:: sedap ~ thumbs up sket huhu...nampak tu tulisan Cina atas tu ::.


.:: Us ::.

sangat recommend kalau nak datang makan sini...cara ke sini korang Google jer tau...byk yg share sampai ke depan pintu kedai kot hehe....klu sesat juga tak tau lah huhu...klu ada rezeki ke Seoul lagi insya-Allah akan kesini lah kami huhu...

Yang Good Restaurant
15 Nonhyeon-ro 95-gil, Yeoksam 1(il)-dong,

Gangnam-gu, 서울특별시 South Korea

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie