Wednesday, March 7, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Busan Jib & Dongdaemun Toy Market...

lepas dah habis posing2 dekat Namsan Tower kami teruskan perjalanan turun waktu nie dah dekat kul 12 kalau tak silap...so plannya terus ke Myeong-dong untuk cari kedai Skinfood dan cari makan kat Busan Jib...jalan turun tu ikut jerlah jalan yang kita datang tu...balik nie ada best sikit, sbb turun bukitkan..so laju jerlah jalannya hehe...



makan kat Busan Jib nie saya rasa agak mahal jugaklah...sbb tteokbokki sampai 10,000 won...udahlah kosong jer, fish cake pun takder letak...memandangkan portion makan kat Korea nie kecik2 jer, so kita kena order dua dishlahkan...satu lagi kita amik nasi...klu ikt mmglah nak makan asam pedas korea tu...tapi sbb mydear tak makan ikan, dan kami akan share2 makan...so agak selfish kalau nak order utk sendiri makan kan...so amik jerlah yg biasa2 janji perut terisi...so lagi satu kami order bibimbap...


 .:: the menu ::.

.:: bibimbap ~ 8,000 won.. spoil sket sbb letak telur dadar, patut letak telur mata...sblm nie mydear mkn kat kedai area Myeong-dong juga, letak telur kuning mentah lagi tu huhu ::.

.:: lapar sangat nmpknya tu sungguh2 mengaul hehe...sampai singsing lengan nmpknya ::.

.:: tteokbokki - 10,000 won ::.

.:: dari luar dah buka jacket, takut lekat bau kedai hehe ::.



bila dah kenyang kita orang teruskan perjalanan cari kedai Skinfood, kedainya tak sepopular Nature Republic lah kan, tu yang susah sket nak cari...bila search kat Google Maps dia nak bawak ke tempat yang jauh...nasib mydear cadangkan utk lalu satu lorong yang tak berapa nak crowded tu...barulah terjumpa hehe...

dah dapat barang yang kami nak teruslah bergegas kami ke Dongdaemun Market...misi nak mencari toys untuk kanak2...dah janji dengan derang nak belikan toys...selalu klu pegi mall tu tak banyak pilihan plus mahal kot...baik beli kat Malaysia kan klu gitu...nasib kawan mydear google dan jumpa...kat Dongdaemun nie ada toy street...sepanjang jalan jual toys jer...

cara nak pergi Dongdaemun Toy Market nie (sbb ada tulis dalam buku nota, so boleh share)...kena amik subway line 4 (blue line) dan turun dekat Dongdaemun Station, keluar ikut Exit 4....dah keluar tu jalan straight jer sampai 2nd street belok kanan....nnti nmpk jalan yang penuh2 dengan bendera kecik2...tu lah dia toy market...





jalan-jalan kat sini syok oo...ada kedai stationary yang macam2 barang ada, tapi saya tak membeli lah tgk jer, berjenis2 pen ada dijual...kedai toys pun banyak...tapi yang tak bestnya derang tak letak harga oke...nak kena tanya harga, udahlah tak boleh berbahasa English dok tunjuk kalkulator lah masing2...guna ayat keramat 'kaka juseyo' ( 카카 주세요) pun tak laku eh...sbb dia tgk kita pelancong so terus dia letak harga tinggi...sbbnya sblm nie kita orang beli cutlery Mickey Mouse dekat Lotte Mall dapat harga 3,500 won...tapi kat situ dia letak 7,500 won hokey...sebiji sama hokey...so senang cerita, mmg derang tak letak harga kat barang2 sbb dia nak main harga dengan kita...so pandai2 lah korang masa nak beli nnti huhu...

Dongdaemun nie banyak market sbnrnya...ada lorong textile ada juga mall yang besar dan jual barang2 kasut, baju semua kot...tapi tak sempat nak ronda, sbb kami kesuntukan masa, nak ke Namdaemun plak cari souvenir... lepas tu pukul 6 petang dah janji dengan mereka yang lain sbb nak pergi dinner tempat famous yang orang Malaysia akan datang kalau ke Seoul nie huhu...tu yang tak sempat nak amik gbr dekat Namdaemun...

Mmg terkejar2 shopping...masuk dalam bangunan E-lengdang tu terus tuju jer mana kedai nak gi, tak sempat nak survery2, tak sempat nak cari kedai ahjumma yg bnyk orang Malaysia pergi beli dgn dia tu huhu....tapi pergi dekat satu kedai nie sbb tgk ahjuma tu dah mcm mak2 lah...terus beli, minta kurang dia bagi juga, siap dapat free brooch lagi...padahal bkn beli byk pun huhu...

dekat Namdaemun nie kalau nak beli souveniar beli yang dekat luar..pegi petang2 sikit, baru dia ada..lagi murah, tawar banyak pun dia bagi huhu...siap bleh cakap Melayu lagi...huhu ada satu gerai tu jual murah giler kot...banyak kita orang borong kat dia hehe...lepas tu laju2 kita orang balik hotel balik.. 

nasib lah sempat sampai hotel, letak barang dan solat.....ada lagi yang masih belum sampai hotel so sempat jalan tepi hotel beli Baskin Robbins...gigih sejuk2 pun makan eskrem kan...dulu masa g Sydney pun kitaorang makan eskerem juga sejuk2...beli flavor yang lain dari yang ada di Malaysia...eskrem dia besar penumbuk kot, kalau kat sini ciput kan...kat sana mmg banyak dia letak huhu...

.:: flavor of the month sempena autumn ~ sweet potato, chestnut & roasted corn flavor ::.

oke nnti sambung lagi...

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie