Wednesday, April 17, 2013

Corat-coret 2nd Pregnancy....

lama sungguh senyap sunyi...konon berangan morning sickness (MS) dah nak berakhir...usah berangan lah cik pn...seminggu jer mcm oke sket takder drama muntah2...sekali ahad dia dah start nak jadi balik...hari isnin terlepek kat rumah seharian muntah...mkn dah tak lalu yg kuar apa jer...lendir kuning smpi dia ponx dah tak lalu nak kuar dah....sbb dah takder isi yg nak dikeluarkan...nasiblah adik saya dok dekat sblm g keja petang dialah yg tolong tapaukan mknan, and maskkan utk saya...terharu kejap...klu hari nie saya cuti lai merasa lah ari nie mkn lauk ikan plak...hehe tq yer adik...sob2 terharu...

sbbkan dah dekat 4 tahun tak pregnantkan...so saya ponx dah lupa dah mcm mana masa pregnantkan eman dulu...tp rasa2 masa eman dulu dia punye MS lai teruk sbb kadang2 tengah tido malam2 ponx boley bangun muntah...tp kali nie punye klu mlm2 nak tido rasa nak muntah saya just sapu minyak cap kapak kat hidung ngan leher and tido...alhamdulilah esoknye baru muntah pagi2...klu muntah pagi2 takper lai dari muntahkan mknan yg kita baru jer mkn...hazab dengan pedihnye tekak lepas tu....

2nd pregnancy punye MS ada pasang surut...seminggu dalam 2-3 hari akan oke sket bley g keja, bley basuh pinggan, and lipat baju...yg ringan2 jerlah keja...klu datang MS tu mmg terlepek jerlah...semua keja rumah and eman mydear yg uruskan..cuma masak jerlah mydear tak bley....tp nasiblah mydear dah cekap buat keja rumah semua tu, klu tak, mahu atau tidak, larat atau tidak terpaksa saya turun padang...

masak mmg tak boley langsung stkt nie...sama jer dengan masa eman dulu...yg boleh wat scramble egg tuk eman jer sbb terpaksa...tu ponx rasa mcm nak pitam2 kat dapur...lepas masak terlepek seharian sbb cubaan grg keropok lekor...sian tersadai jer keropok tu dlm freezer, dah tak sedap dah gamaknye....mkn mmg mydear tapau jerlah, kurang lalu sket saya klu nak pi mkn kat kedai yg ada bau2 tumis bagai2 ni..maunye sehari suntuk saya terlepek nnti...

eman alhamdulilah very good boy sbb dia faham mama dia tak sihat...cuma part nak mkn dia mmg tak sabaar....tp part lain mmg sangat prihatin...suh amikan bantal, selimut, ubat pedas mama (minyak cap kapak), phone mama semua laju jer dia buat...kdg2 bila saya pejam mata tahan loya dia akan pndg jer muka saya, klu saya buka mata terus dia ckp ' mama, sleep eh sleep'.dia suh saya tido...ada hikmah juga saya pregnant lambat...

selain dari itu masa2 pregnant nie, lai2 time MS teruk...sokongan org yg plg rapat ngan kita adalah amat penting terutama suami....saya terima kasih sangat ngan mydear sbb dia sangat2 prihatin...bila tahu saya pregnant dialah yg belikan susu materna tu...pdhal saya terfikir langsung nak minum susu tu...bila saya MS teruk2 and tgk saya tak mkn dialah yg belikan multivitamin utk saya, tanpa disuruh ponx...saya ponx time2 tu takder terfikir apa2 ponx...kepala selalu blur jer...tiap2 mlm sblm tido dlm keadaan saya terlepek dia akan tanya dah mkn ubat ke blm, klu belum dia yg akan suakan dekat saya dengan air2 sekali...mmg terharu2 sangatlah...sob2 bila2 rasa mcm putus harapan dialah yg bg kata2 semangat utk saya tempuhi...

betul klu ada yg tak sanggup harungi MS mmg akan terdetik secara tetiba rasa putus harapan....saya penah masa2 awal2 yg teruk dulu...dok dlm bilik lepas muntah, muntah dan muntah..smpi rasa nak merangkak dari bilik air masuk ke bilik...termenung tanpa buat apa2 seharian atas katil, mata pndg siling kosong jer, kadang2 nangis...lepas tu mulalah mcm nak putus harapan...huhu sekejap jerlah...tp bila dah zikir2 sket, bukak bacaan yasin okelah...biasa nie syaitan nirojim....huhu

family ponx memainkan peranan...my PIL yg rajin jenguk, spend masa ngan eman sbb klu tak terbiar jer eman tu bwk diri sdri...huhu dan plg terpaling dan tersangat terutama sekali my mom...tiap2 minggu never failed called wpun tanya 'ko oke ker'...tu yg bila rasa ada satu minggu tu pelik dia tak col dah dekat seminggu, sekali rupanye mak masuk wad....semoga mak cepat sembuh and cepat baik yer mak...nanti bley tolong jaga bakal cucu mak yg ke 8 insyallah... :)

oke dah tu jer nak citer...huhu ini cerita corat-coret jer...nnti coming soon saya citer kisah pregnancy saya dari masa mula2 TTC yer...

my pregnancy : 13 weeks

2 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

moga terus tabah utk bg eman adik =)

waiting ur TTC story!

mieoney said...

thanks leeyana...nnti ada kudrat dan masa saya sambung citer TTC plak yer... :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie