Tuesday, April 8, 2014

Cucur Jagung...


hari nie nak share ngan korang cucur jagung savori punye...org selalu buat cucur jagung manis, tp saya tak suka menda2 manis so kita tukar lah.....sedap nie cicah ngan sos cili and mayonis...resepi ringkas dan mudah utk minum petang atau breakfast pagi...saya letak sayur leeks sbb nak bg rasa manis sket...tak letak ponx takper...tp secara kbtln dah ada kat umah saya letak lah...

Cucur Jagung Savori
Bahan-bahan
jagung 
tepung gandum
udang kering
bawang besar
cili merah
sayur leek
garam

cara-cara
  1. hiris bawang nipis, cili merah dan sayur leeks...jagung dihiris dari tongkolnya.
  2. tumbuk udang kering dan campurkan dalam campuran bawang, cili , jagung dan sayur leeks.
  3. campur bahan2 tadi dengan tepung, garam dan gaul sebati...bila dah sebati baru gaulkan dengan air panas...air jgn lah panas2 sgt...lebay kurang suam2 panas gitu...and make sure air jgn byk bancuh smpi bancuhan tu kita boleh jemput ngan jari...
  4. grg dalam minyak yg telah dipanaskan dan grg ikut suka nak garing2 sgt, nak separuh garing...toaskan dan bley mkn dah...

dah siap dah simple dan mudah jerkan...tak smpi 30 minit dah siap dah nie....sambil2 nak tgu air masak tu buat minum petang korang dah bley settle semuanya....

3 comments:

maria s said...

sedap nya...hee feveret cucu jagung ni . sedap klu mengeteh petang2 atau minum petang waktu hari hujan..hee nikmat ;)

Umi Qi said...

Wauuu sedap yer kak mimi...selalu gak ju buat cucur ni...tp suka letak daun kucai sikit ngan jagung...ada hijau2 sikit heheh...kalo wat nipis2 sikit garing2 umpppphhh dap yer kan

mimie said...

maris s : ngeteh time hujan dengan teh o panas mmg sedaplah...semangkuk mkn ponx tak sedar kan huhu...

umi qi : owh yerlah jue tak terfikir plak daun kucai tu...bley cuba next time nie...

 
Design with love by Jiji for Zamimie