Thursday, April 10, 2014

My Breastfeeding Journey...

hehe dani dah 6 bln baru lah terkedek2 nak citer pasal breastfeeding (bf) kan...malasnya lah hoih...skrg nie mood membaca jer, mengarang nie dah kelaut...sign in, sign out jer blogspot kejanya...tapi sebutir perkataan ponx takder tertulis...klu rajin sket tu yg kuar resepi jer tu...hehe

okelah officialy saya dh 6 bln bf baby...alhamdulilah tak sangka smpi sejauh ini...wlpun bukan exclusively bf tapi still juga bersyukur...jimat duit susu kata mydear huhu...byk jugaklh benefitnya bf nie kan...dulu2 masa time areel eaman pendedahan psl bf nie mmg kurang...ilmu cetek, nk timba ilmu ponx malas sbnrnya huhu...sanggup beli susu mahal2 utk bg khasiat lebay katanya...padahal susu ibu tu lai berkhasiat terutama tingkatkan antibodi....bkn tak sakit langsung anak tu, tp bila sakit tu cepatlah baiknya...

.:: hasil bf saya tembun aih ::.

meh nak citer kronologi bf journey saya...

dari awal mmg dah tekad nak fully bf...so awal2 dah siap2 dah beli medela swing...beli yg biasa2 jer konon2 tp mcm menyesal plak klu tau awal2 beli medela freestyle huhu....agak2 bley tak upgrade lai skrg nie abg...huhu :p so bila dah bersalin tu kesan bius mmg lmbt sket ilang...klu sapa tak pernah baca lai pasal apa saya kena bius bley baca kat sini: Anugerah Terindah 2013...dalam kul 6 lebay nurse dtg masuk bilik atr baby...dia ckp baby dah lapar nie puan...dalam kepayahan dengan pki gown OT lai saya cuba lah bf dani, nurse ponx bantu juga...wpun takderlah pandai mana tp berjaya juga lah si dani nie menyusu...

so kira dah berjaya dah lah saya rasa nie...susu ada ke takder ke mmg saya tak taulah...nurse ponx asik ckp susu ada nie sbb baby tak minum byk lai kan...okelah fine lah susu mmg ada....tp smpi mlm hari ke-2 dani mcm nangis lapar...bila suakan cik b dia hisaplah tp mcm tak puas and tak kenyang...nangis meraung2 dan tido....nangis meraung2 dan tido..dah itu jerlah kejanya baby kan...lai lah dia baby jaundice mmg tido jerlah kejanya...kdg2 bila nurse dtg atr tu dah bley dengar dah suara dia....saya suspect mcm takder susu...sbb try tekan2 tak keluar ponx wpun setitik susu...try pam pulak, still takder kuar apa ponx....bila bagi susu tu amik masa sejam menyusu tetap juga dani menangis2 lepas tu mcm tak kenyang....

.:: dani di usia 2 hari ::.

pakar laktasi ponx ada dtg and saya bgtau dia...dia ponx sebuklah suh saya menguli cik b...buat cam nie, buat cam gitew...bila saya ckp susu still tak ada, and dia sdri tekan kot nipple tu mmg tak kuarlah susu...klu ada susu at least akan kuar sket susu klu kita tekan...yg nie mmg kering punya....so dia just suh saya urut dan teruskan penyusuan utk stimulate susu kuar....

last solution sbb saya mmg dah tak larat sgt dan tak bermaya...mydear ckp kat nurse suh bg susu formula...klu kat spital dia panggil supplement milk, susu tambahan...susu dia dlm botol kaca, mmg dah siap2 bancuh dah...dia bg ponx guna feeding cup, tak guna botol susu...tp dia tetap juga atr kat kita utk bf dulu...bila dah tak boleh baru dia akan bg supplement milk tu...sbb tulah saya ckp kat atas tadi bukan exclusively bf...dah campur dah kan...tapi takperlah dah terpaksa nak wat cam maner....

hari ke-3 tu mydear balik rumah amik eman saya kirim dia beli longan ngan kurma cina yg instant punye [gbr seperti diakhir entry]...beli jerlah yg instant, takder masa dah nak rebus2 bagai..lai ponx sapa plak yg nak merebusnya kan huh...dia bwk jer balik mmg saya minum terus sehari smpi 3-4 paket lah...pastu mydear ponx tolong google cara nak bg susu kuar...dia jmpa cara urutan tu [gbr urutan seperti diakhir entry...gbr google eh tu]...so mlm tu mmg lah kitaorg mengurut cik b nie dah mcm apa...hehe dgn bismillah terus saya pam...alhamdulilah syukur kuar juga susu saya....colostrum yg kuning tu...tak byk ponx tak smpi 1oz masa pam tu, tp seronok dah kitaorg masa tu....hari itu adalah hari permulaan bf journey saya...

.:: inilah susu colostrum yg terhasil ::.

lps jer dari tu mmg pam, pam dan pam jer...memandangkan dani ponx kena warded due tu jaundice lai lah kuat saya pam sbb saya nak blk rumah dah....kira dlm sekelip mata susu jadi banyak and saya boleh bekalkan 10oz susu masa saya tinggalkan dani kat spital...masa kat umah tu pam sehari mmg 4-5 kali....sbb baby takder nak direct bf, so pam jerlah...alhamdulilah rezeki dani, susu melimpah ruah...


 .:: sekali mengepam waktu dalam pantang ::.

.:: hasil mengepam utk 3 hari ::.


balik pantang kat kg saya still lai mengepam..mak saya ponx bising suh pam susu huhu...lai ponx sbb kadang2 saya bg juga dani susu botol sehari sekali...taknak nnti dia refuse botol sbb plan awal saya cuti bersalin dua bln jerkan...dlm sehari wajib pam 3 kali...pagi, petang n malam...tapi bila dah balik BSP dah malas nak mengepam dah...haha mmg direct bagi jer, makan ponx dah tak terjaga mcm masa kat kg kan so susu ponx agak merudum sket....dani ponx dah makin kuat menyusu so mmg tak sempat nak mengepam kdg2 tu...blm lai kes susu merudum dlm seminggu gaklh...mmg byk guna stok ebm waktu tu...

 .:: stok tak terurus namanye nie...bhgn freezer tu satu part saya guna utk simpan ebm jer ::.

.:: dah kemas elok lah sket rupanye :) ::.

blm lai kes guna stok ebm letak dlm botol klu nak kuar...masa tu tak pndi lai nak bf kat luar....plg berani bf kat dalam kereta jer...klu tgh makan dani nangis nak susu mmg sumbat botol jer...tak pandai lai nak cari nursing room...yerlah klu kuar ponx kejap2 jer...tp skrg wpun tak NIP (nursing in public) tp laju jer cari nursing room hehe...timing ponx dah pandai dah... itu lah pasal masa saya nak naik kerja tu stok ebm tak byk ponx ada dlm 50 paket jer sbb dah byk sgt gunanya...huhu

skrg nie ponx smkin kurang stok ebm dalam 20 paket jer...semua gara2 saya kena gastrik hari tu...mmg 2 hari gaklah saya tak pam susu and bg dani stok ebm jer...bygkan sehari dekat 7 paket stok ebm pki huhu tak sempat kejar nak topup stok nie....tp still seharian dekat opis saya dapat pam utk demand sehari keperluan dia kat rumah pengasuh 18oz jer....weekend malas plak nak mengepam...tapi bila fikirkan dah nak puasa nie kena juga buat stok byk2...takut stok merundum susah plak nnti...


.:: hasil pam kat opis...kdg2 byk, kdg2 sket jer...depends lah ::.

tu yg skrg nie gigih mengepam wpun weekend....tp tak sepenuhnyalah....soon lah, soon akan gigih mengepam...sbb saya ponx dah convert swing saya jadi maxi swing so cepat sket pam tu...kena make sure weekend punya hasil ponx sama mcm hasil mengepam di opis baru boleh tingkatkan stok ebm huhu....

.:: hasil mengepam di opis ::.

itu belum lai part2 pemakanan sbb bila silap mkn baby kembung perut plak....skrg nie yg paling2 tak boleh sekali saya makan adalah kubis...mmg kembung perut dia smpi muntah2 lah....waktu nie gripe water byklah membantu...minyak yuyi dah tak jalan dah...sekali jer minum hambik ko terlambak muntah....baru lah lega dia boleh tido...klu tak mmg nangis kow2 lah...

mknan lain yg saya tak bley adalh teh pekat...klu setakat teh o cair tu bolehlah...brokoli, kubis bunga tak boleh juga...sejak dari tu mmg sayur saya berani mkn sayur berdaun mcm sawi, bayam, kailan, kangkung and salad jer...tapi rasa bila dani dah 6 bln nie mgkn perut dah boleh tahan sket kot....mgkn beransur2 menda2 nie saya bley mkn nnti....ais boleh jer saya belasah gak tgk dia oke jer...kopi ponx dia oke...sayur2 tertentu jer buat dia kembung...
 
byk dah citer nie...huhu cukuplh setakat nie...next time saya citer pasal milk booster ngan cara saya htr susu kat umah pengasuh yer huhu....

.:: kurma merah & longan tea instant...cepat dan mudah huhu ::.


.:: cara urutan yang saya gunakan [sori censored sket] huhu ::.
pic by google

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie