Tuesday, April 15, 2014

Danial Solid Food (4 - 6 Month Old)...

as usual lah kan anak dah 6 bln mak yg gedik2 nak bagi mkn...huhu dani nie blm 6 bln ponx saya dah kasi mkn...erm tak tau dia dah sedia ke tak, tapi lepas mkn 3 jam tido straight...huhu tapi still portion dia sket jer saya kasi...and mkn ponx sekali jer sehari...skrg nie tak bley sekali, kena bg 2 kali...sbb selalu saya bg time lunch jer, dinner takder...skrg tak dinner ponx kena kasi mkn sekali...sbb apa klu tak sblm nie bgn menyusu sekali jer...skrg nie menyusu smpi 3 kali kot...huhu


stage pemakanan yg nie yg saya gunakan utk bagi dani makan...cuma avocado ngan green beans jer saya tak pernah kasi lai...lai satu saya tambahkan carrot...mgkn takder masalah kot dengan carrot...so far dia dah mkn tgk oke jer...mknan pertama yg saya kasi dani adala apple...sbb secara kbtln apple fuji tu mmg sentiasa ada stok kat umah...buang kulit, kukus, dan lenyek kat strainer...


ini batch kedua makanan dani selepas apple and pear...dua jenis nie agak pekat sket...so kena make sure bg cair2 jer...sbb baby kan mkn cepat melawas so bley tgk masa poo poo...so far saya bru bg apple, pear, pisang, carrot n sweet potato jer...habis stok yg  ke3 nie saya nk kena buat stock yg lain plk...klu nak bg food tu cair saya campurkan dengan EBM jer....

banyak yg saya refer kat wholesomebabyfood.com....tp make sure korg kena guna 4 day rules... 4 hari mkn menda yg sama tuk tengok samada susah nak poo poo ker, allergies ke, perut angin or menda2 yg sengkatan dengannya...lepas 4 hari bru perkenalkan mknan yg baru plak... 


ini batch yg ke3 lepas batch kedua habis...mknan baru yg saya perkenalkan adalah pumpkin...terbalik plak labeling atas tu...huhu yg kuning oren tu pumpkin yer...yg cair2 putih tu apple...huhu bila dah habis kenalkan satu2 jenis food kat baby, bley lah kita campur2kan..cth apple + pumpkin, pear + sweet potato ha gitewlah...

cara nak buat puree ponx senang jer...sbb saya lebay suka kukus berbanding rebus...sbb manis buah tu nnti tak lari pada air rebusan...1st sebelum beli blander saya lenyek dekat penapis tepung tu...mmg hazab nak melenyek 2 biji apple kat atas tu, berpeluh2 lah...tp bila dah berhasil mmg puas hati...bila dah lenyek2 bwh penapis tu korg kaut yg bawah penapis tu tau bkn yg belah dalam...


so inilah dia alatan yg saya gunakan...pakai pengayak tepung mmg halus lah hasil dia...dah lah carrot ngan keledek nie takder kandungan air...mmg lai rumit sket nak abiskan sebiji keledek nak lenyek...huhu klu pki blander campur sket ngan air or susu EBM, blend ajer...cair ponx cair consistency dia....

selalu saya akan buat byk sket dlm 2 biji apple (size L), 2 biji pear (size L), seketul keledek, 2 btg carrot...so bley lah guna stok utk seminggu...nnti tinggal masak bubur and campurkan jer frozen food nie....owh yer klu korg rajin bley buat stok byk2 sbb frozen food nie bley tahan 3 bln....mudah utk ibu2 yg bekerja lah...nnti sabtu ahad buat lai stok frozen baru dan lain plak....bila korg buat kat dlm bekas2 kiub tu dlm 2 hari mcm tu kuarkan dn simpan dlm ziplock atau tupperware barulah tersusun sket stok frozen korg...

beras utk bubur plak saya campurkan beras wangi dgn beras perang...beras perang nie bagus sbb beras yg unpolished suci lai gitew....so cara dia utk dua2 jenis beras nie sama jer proses dia..rendam dlm 3-4 jam basuh dan toaskan, lepas tu sangai dlm kuali smpi kering...sejukkan...lepas dah sejuk baru blander kering...klu anak korg kenit2 lai mcm danial blander smpi hancur2 lah....cara nak masak amik sesudu and masak ngan air biasa tu smpi kembang....

 .:: rendam ::.

 .:: sangai ::.

.:: blander halus ::.


klu tgk yg atas nie mcm tak cukup halus nie...klu boleh lai halus...klu korg malas nak buat mcm nie...cara kedua plak saya masak segenggam dengan 3 cawan air, bukak api kecik jer...smbil2 tu korg tinggal jer buat menda2 lai tak yah sebuk2 aih nak menunggu nak mengacau..sbb klu api kecik dia tak membuak2 ponx...dia akan panas and mengembangkan nasi jer....nnti dlm stgh jam datang balik beras dah kembang and dah jadi nasi kembang... kacau2 klu air banyak lai biar dia kering sket...lepas tu biarkan sejuk and blander jerlah....buat jgn byk2 sgt mgkn buat utk 2 -3 hari jer cukuplah....cara nie senang tp takderlah masak hari2 so tak berapa nak fresh sgt....

so nnti korg amik portion utk sekali makan campakkan lah kiub frozen food yg korg dah siapkan awal2 lai tu...dah tu jer...aish mcm complicated plak nak menerangkan huhu....harap2kan korg paham lah...klu tak paham buat2 jerlah paham ek... :)



tapi skrg dah beli mini blander nie mmg bye2 lah pengayak tepung...acik tak laratlah nak menaikkan muscle2 tangan nie ha...krg nmpk gagah perkasa sangat plak...huhu mini blander jenama Faber...harga RM79 jer beli kat Aeon big...tgk kat lazada ponx sama jer harga dia....blander nie kecik jer tak smpi 1L ponx dlm 800ml klu tak silap saya...yg plg best adalah ianya adalah kaca...so takderlah berbau nnti bekas tu klu kita blander mknan...ehem2 dan bley lah mama gunakan utk bersmoothies nnti...smbil menyelam minum air...jgn marah yer baba...hehe


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie