Tuesday, April 1, 2014

Lemon & Herb Roasted Chicken...


hiks2 meruntuh jiwa tak tengok ayam nie...keh2 sabar yer kawan2 balik nie boleh pi buat...tp nak lai sedap ada tips nyer...dah jadi blog masak2 dah blog nie...ikut sukalah nak tulis apa2 ponx....tulis kat sini senang nak refer di kemudian hari...sbb bila saya share dekat blog tu maknanya adalah menjadi resepi itu....

so macam biasa resepi campak2 yer...resepi asal saya amik dari kak zu dr blog mamatiamia...entry yg mana lupa dh...sbb baca n ingat2 gitu jer sbb resepi dia senang sgt...

Lemon & Herb Roasted Chicken
bahan-bahan
1 ekor ayam
5 biji bawang putih
1 biji bwg besar
1 biji lemon
2 tbsp dried rosemary 
olive oil
black pepper 
garam dan gula

cara-cara
  1. perap ayam kalau boleh semalaman dengan air yang telah dicampur dengan garam dan gula...plg minimum 3 jam lah...
  2. lepas tu toaskan dan gaul dengan bawang putih and bawang besar yang telah kita tumbuk...gaul sekali dengan dried rosemary dan 1 biji lemon tadi...dan sedikit black pepper. garam tak perlu letak lai sbb kita dah rendam dia dgn garam tadikan...so rasa manis masin tu dah meresap dalam ayam tu..
  3. perap lebay kurang 2-3 jam lai dan bakar dengan suhu 200 darjah selama lebay kurang 1 jam...agak2 lah nie...
resepi nie main agak2 jer tau...so pandai2 lah korang bajet....klu rosemary tu jgn letak byk2 sbb nnti ada rasa pahit sket...klu tak suka rasa bwg putih byk jgn letak byk sgt...agak2 jer...klu saya buat semalaman saya rendam dlm air garam and gula tu....esok pagi2 toskan perap plak dengan bahan2 tadi...mlm baru bakar...mmg rasa dia meresaplah kat dalam ayam tu....eh tapi masa perap jgn lupa letak dlm peti ais kang busuk pulak ayam korhg...

2 comments:

Dewi MY said...

Hi

Saya sangat sukakan blog awak. Macamana ye nak hubungi awak secara email? Boleh bagi saya email address tak sebab saya cari tak jumpa...

Atau awak boleh email saya di sosial@dewi.my

Thanks

PS: Sebenarnya saya dah pinjam dua artikel best dari blog awak, tapi donworry saya bagi full credit. Cuma nak bincang secara official.

Thanks lagi sekali dan hope to hear from you soon!

Dewi MY said...

Hi

Saya sangat sukakan blog awak. Macamana ye nak hubungi awak secara email? Boleh bagi saya email address tak sebab saya cari tak jumpa...

Atau awak boleh email saya di sosial@dewi.my

Thanks

PS: Sebenarnya saya dah pinjam dua artikel best dari blog awak, tapi donworry saya bagi full credit. Cuma nak bincang secara official.

Thanks lagi sekali dan hope to hear from you soon!

 
Design with love by Jiji for Zamimie