Tuesday, March 10, 2015

Pulau Pangkor 2015...


morning lumut...punya nyenyak adik beradik nie tido smpi kena selak langsir and pasang tv kuat2 baru nak bgn...bilik lampu kuning and malap...bila pagi tu selak langsir baru nmpk cadar and sarung bantal tu kuning dah kalernya...huhu biasalah hotel lama, janji tak bau kepam and tak gatal2 badan dah cukup baikkan...huhu



so pagi nie kitaorg akan ke pulau pangkor...selalu pegi breakfast cukup sekadar gosok gigi and cuci muka jer...tapi sbb pukul 11 nak pi pulau pangkor so kita mandi lah siap2...kul 10 baru turun breakfast, bila perut kenyang semua org senang hati nak g jenln...jangan muntah mabuk laut sudah hehe....



abg eman org paling happy sekali sbbnya dapat naik bot...asik sebuk jer bila nak naik bot...dahlah tiba2 pengendali bot call bg tau bot rosak so kena tgu smpi kul 1 baru boleh mulakan perjlnan...jenuh wei nak jwb...bila ckp kul 1.00 baru kita naik bot, mata asik tengok jam jer...pdhal bkn pandai ponx tgk jam...so utk habiskan masa 2 jam lagi kitaorg ronda2 dulu pekan lumut smntra nak tgu kul 1 and nak bg dani tido...



ronda dekat 2 jam...tak tido ponx mamat tu...buang minyak jer baba ckp hehe....at least kitaorg nak bg dia tido walau setgh jam ponx dah cukup...sbb taknak bg dia mengamuk nnti bila time nak naik bot...meniaya oiii klu danial mengamuk...dah lah naiknya bot kecik....tp takperlah kita tawakal saja....



bot kitaorg naik dekat kawasan jeti dalam swiss garden juga...so takderlah bersesak2 nak beratur beli tiket and beratur plak nak naik feri...murah mmg murahlah klu nak naik feri...tapi mengenangkan nak layan kerenah si kecik dua org nie baba sanggup kuar lebih sket utk bwak kitaorg naik bot...plus baba sayang nak park si merah dia kat kawasan lumut tu....kereta barulah katakan...hehe harga tambang bot utk 2 dewasa and 1 kanak2 klu tak silap saya RM110...



ini kawasan jetinya ada rumah api juga...tengah hari terik waktu nie...silau mata saya...tu yg berkerut2 jer gbr...tak tau kenapa tak suka and tak selesa pki sunnies tu...takperlah kita filter guna mata jer huhu....


ini jetinya and belakang tulah bot kitaorg...kecik jer boleh muat 16 org klu tak silap saya...wpun pulau pangkor boleh nmpk dari kejauhan tapi nk tgukan smpi ke sana hanya tuhan jer yg tahu...berdebar2 jantung nie...


eman suka lah bila bot terhentak2 membelah ombak....ingat naik roller coaster ker...mama nie mcm nak pecah dada, dok dengar bot tu menghempas ombak...rasa mcm nak pecah jer bot tu...huhu biasalah cuak sket...fiirst time naik bot kecik nie....dani wpun muka ganas tapi penakut...terpaksa duduk ngan baba kat blkg smbil peluk baba...mata dah terpejam2 dah...ingat tido tp cuak rasanya....hehe


pangkor nie kecik jer pulaunya....klu ronda2 biasa dalam 2 jam dah cukup kot....masa kat sini kitaorg sewa van pink tu sebijik naik berempat...dia caj RM90 pakcik hamid namaya...so dia bawak lah kitaorg ronda satu pulau...klu tgk jalan nie mmg taklah kitaorg nak sewa kereta and drive sdri...jln kecik and ada satu part tu macam kona lipat kena tekan hon utk bgtau keta lain kita nak lalu...mmg org tak biasa mmg tak digalakkan lah hehe....


kitaorg tak byk tempat ponx pegi sbbnya takder apa2 attraction sangat dekat sini...cuma klu sapa sukakan pantai boleh lepak2 belah teluk dalam sana...mmg kat sini kawasan tumpuan...tapi kitaorg tak pegi ponx sbb budak2 dah tido....tempat pertama yg kitaorg pegi kota belanda...


alang2 dah pegi singgah jerlah....klu rajin baca adalah papan tanda cerita pasal sejarah kota belanda nie...tapi nak komen satu pasal toilet dia...erm byr 50 sen seorg tapi bila masuk dalam kotor sangat2 tak bercuci, sampah tak berkutip, dalam tandas mmg tak yah ckplah berselepet sana sini...org yg jaga ponx satu, yg guna ponx satu...kenapalah masing2 nak lepas tangan,..malu wei klu pelancong luar tengok...kotor giler...



destinasi kedua...temple tak tau nama...kitaorg main ikut jer...tapi masa google dulu ada org share kat blog, tempat nie mcm cantik...tp yg nie macam semak samun plak rasanya...tak kan nak masuk dlm temple tu...mmg tak salah tapi tak selesa jer...tengok dlm kolam tu tak terjaga...dlm nie ada ikan besar mcm buaya tu ada 2-3 ekor juga...tp kesian dok pusing2 kat situ jer ikan tu sbb air dah sedikit susut so takder space dia nak bergerak...ikan kecik2 tu senang hati jer...klu air tu dia topup and bersihkan air kolam tu mmg menarik lah utk dilawati...


destinasi ketiga shopping hasil laut yg kering dan telah diproses...tah kat mana pakcik nie bawak gamaknye...hehe nasihat kitaorg jangan beli dekat jeti sbb ada yg mahal ada yg murah sket...sbb masa nak balik tu saya tengok lah juga...wpun murah tapi dia tak berapa nak fresh sbb nmpk macam ada yg dah berlapuk...yg nie mmg cantik jer....


waktu kat sini macam semua nak beli...macam2 ada kot sotong berjenis2 sotong kering...ikan bilis ponx sama...tp serius mmg fresh hasil laut dia....mahal sket jerlah dlm rm1 dari jeti tpi puas hati beli...cumanya tgh seronok2 ambil tetiba mydear ckp kita nie balik naik bot, kang kena turun dari dermaga kan tak ke susah nak bawak barang...terus saya kuarkan separuh dari brg yg saya amik...huuuu T___T yerlah nak dokong anak lai, nak bawk bag susu lai, mmg agak payahlah....


ini atr hasil laut kat kedai nie...apatah nama kedainya...tapi kat tepi laut...takperlah next time bley dtg lai...beli ikan bilis byk2 sket hehe...ngan sotomg kering yg kecik2 tu buat sambal sotong manis sedap oooo...mkn ngan nasi lemak...skrg nie org nak senang pki sotong kembang...yg tu tak sedap sbb rasa dia lain...lai ponx sotong yg kecik nie agak mahal sket berbanding sotong kembang...

lepas dari beli hasil laut tu pakcik hamid bawak kitaorg kat area teluk dalam plak....tp nak smpi ke area tu dekat 10 - 15 minit dok tempuh jln mcm area cameron highlands tu tapi kona lipat plus jln kecik kot...seriau jer rasa saya....tapi dlm lentok ke sana dan ke sini, boleh jer kanak2 tu tido....so tak dapatlah kitaorg singgah kat telok dalam tu....takperlah lalu jerlah....tpi mmg happening kawasan nie...mcm area2 dekat pantai cenang kat langkawi...


sampai awal dekat jeti kul 4...tapi org bot janji nak amik kul 5.30...cari lah kawasan nak lepak ada sejam stgh lai...dani plak tido masa tu....dah lah dgn kitaorg tak lunch lai...cuma dahaga air jer sbb panas...cari2 jmpa satu kedai beraircond...kedai makan, ada jual kek semua... Island One Cafe & Bakery nama kedai tu...kat kwsn kedai2 sebelah jetty....tumpang berteduh kat sini...tp orderlah mkn...masa nie tak amik gbr sbb saya tgh dukung dani yg tido...tp mknan dia sedap, and kek ponx best sangat...dah lah owner peramah giler...siap dtg dari satu meja ke meja layan customer...and saya berpeluang juga tumpang tandas cafe nie...so kena lalu dapur dia...dapur ponx bersih jer... korg boleh tgk review dekat tripadvisor : Island One Cafe & Bakery


oke tepat 5.30 sampailah bot kitaorg...perjlnan balik saya dah sedikit oke, dah tak berapa takut sangat...dani still the same takut...eman plak seronok semanjang hehe...itu jerlah perjlanan singkat kami ke pulau pangkor...hehe mgkn boleh consider lagi utk pegi next time... ^_^


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie