Friday, June 26, 2015

Cerita Ramadhan...

Alhamdulilah hari ke 9 Ramadhan dah hari nie...kejap betul masa berlalu...dalam dok struggle tu dah menghampiri hari ke 10 dah...dugaan ramadhan, cerita eman berpuasa kita cerita lain hari lah yer...hari nie nak share ngan korang menu2 mknan saya sepanjang bulan ramadhan nie...bukan apa, sebagai idea kot2 ada yg dah terbuntu kepala otak tak tau nak masak apa...mmg ada byk resepi dan menu yg kita boleh amik kat blog kat fb...tapi kdg2 tak terlintas jer nak masak...so klu saya bila ada blogger atau rakan2 FB share terus ting dalam kepala ha nak masak nie lah utk berbuka nnti..


Hari Pertama
klu ikutkan sepanjang dah 8 hari berpuasa nie saya baru masak 3 kali jer kat umah...huhu yg lain2 berbuka kat luar, and berbuka dikampung...masa 1st day ramadhan plak adik saya mengofferkan diri masak nasi ayam...so dia bawak nasi ayam tu kat rumah saya...saya cuma sediakan air, salad and timun utk nasi ayam, dan juga kuih...sempat juga saya buat cucur udang rangup...tapi harap maklum hari 1st puasa 2 kedai saya pegi cari udang tak ada yer, habis licin...jadilah cucur bilis rangup...tapi terlupa plak hambik gbr...tapi kalau ada sesapa nak cuba resepi boleh click resepi kat bawah yer...



Hari Ke-2
hari kedua ramadhan plak saya berbuka diluar...sbbnya hari jumaat mcm biasa eman ada kelas piano...malas nak ganti2 hari lain so kita teruskan jerlah...lai ponx tak byk hari kan...ada 4 hari jumaat jer lagi utk kelas sebelum syawal...dari kelam kelibut nnti kelas ganti cancel, tukar hari sana sini, so kita stick tuk teruskan jer kelas...


Hari Ke-3
hari ketiga best sket sbb balik kg saya...sekali pulak ngan family abg saya lagi lah best...sbb abg saya dia mmg rajin masak...huhu saya cuci tangan dok bersila jerlah tukang makan...kui2 dasarkan...sbnrnya plan awal nak balik lepas zuhur, tapi ada org datang nak betulkan autogate yg terpatah..janji nak datang pagi tapi tghari baru sampai...saya ingat nak betulkan sebelah jer...sekali kena tukar dua2 belah...dari kul 12 sampai kul 4.30 ptg baru siap...sket lagi nak hangin, tp sbb mydear kata free jer tukar sbb still dalam warranty autogate tu sejuk sket hati saya...pdhal klu bayar ponx bkn saya yg bayar, mydear juga yg bayar...sajer nak emosi lebih2 bulan2 puasa nie kan haha...


~ byk menu ada nie dah mcm buffet ramadhan dah huhu... sup tulang, daging masak kicap, ayam percik ayamas, kupang rebus, asam pedas ikan tenggiri, sayur kailan, serawa durian with roti jala ~

tapi saya takderlah kejam sangat...dah plan dah awal2 nak masak ikan siakap stim...sbb mydear tak makan ikan...so klu nak makan ikan masa kat kampung jerlah boleh makan and masak..pagi2 dah call abah order ikan siakap...mmg mabeles lah abah pilih ikan mmg manis...tukang jual ikan yg pilih sure lah dia pilih yg fresh...mmg terbaik buat stim takder rasa hanyir...manis jer rasa dia...

 ~ tak sempat photoshoot main snap2 gitu jer sbb dah berbuka waktu tu...kelam kabut angkat...resepi next time saya kasi yer  ~


Hari Ke-4
hari ke 4 saya dah balik BSP...plan asal nak masak...tapi tetibakan pujuk mydear buka kat luar...yerlah hari anniversarykan..kenalah celebrate special sket...tapi tak dapat lah nak special2 sangatkan...si kecik tengah membuas mmg tak senang duduk nak makan...huhu so ke alamanda lah kitaorg...pegi dah lewat sket, tapi minggu awal ramadhan tak yah booking2 terus terjah jer...tapi lmbtlah sket smpi mknannya...maka takder lah gbr proper yg ada...sbb smpi jer satu mknan kitaorg mkn, tgh mkn lai smpi plak mknan lain...tak mampu dah nak tunggu semua mknan lain smpi huhu...

~ tgif alamanda ~


Hari Ke-5
hari ke 5 saya dah memulakan rutin kegemaran saya memasak...mmg feveret sangatlah memasak nie, lepas magrib terlepek sbb penat ponx takper janji saya dpt masak...pdhal mydear offer beli mknan kat luar ponx saya takmo...rasa puas klu dpt masak....lepas tu tak yah citer mcmkan org baru lepas masak kenduri...hehe almaklum pempuan pregnant mmg cepat letihnya...


~ ayam masak kunyit, tauhu pocket and kangkung goreng bercili. Murtabak singapore, popiah and kuih lopes ~

resepi tauhu poket nie saya tak pernah share lagi dalam blog rupanya yer...jenuh cari link hehe takper next time saya buat saya amik gbr and saya share kan resepi dia yer...yg nie takder gbr close-up so tak sedap lah nak cerita...tgk dari jauh jer and gbr ponx kecik so takut korang tak  boleh nak bayangkan plak...huhu

Hari Ke- 6
hari ke-6 mmg terbayang dari malam sebelum tu nak mkn sbb dok terbaukan daun pisang yang digunakan membalut murtabak singapore tu...mcm boleh terbayang2 jer nasi lemak daun pisang...tapi takderlah smpi nak cari daun pisang bagai, tak kuasa lah smpi nak membeli daun pisang klu setakat nak makan 3 org je..huhu

~ nasi lemak, sambal udang, ayam drummet grg, telur rebus and air laici. Kuih plak roti john and putu mayam ~


Hari Ke-8
hari ke-7 takder menu kan...sbbnya hari ke-7 kitaorg dilanda kesakitan and saya ponx terpaksa berbuka separuh hari setelah beberapa kali muntah...tak larat lembik dah....so skip terus hari ke-8, masak yg simple2 jer sbb semua org dlm proses recovery kita masak tg rebus2 ajerlah..

~ sup telur, ayam grg and ikan grg.. sempat gi param jap beli somtam, kuih cara and seri muka ~

oke dah tu jer...so plan hari nie memandangkan hari nie hari jumaat maknanya hari nier berbuka di luar...apa2 biar mydear yg tentukan nak mkn apa...sbb klu saya yg cadangkan dia mmg sokmo tak setuju jer ngan saya...tapi kalau cdgn dia saya boleh lah consider lagi...takper sbb dia yg bayarkan...hehe

2 comments:

Lynn Hamzah said...

ntah kenapa...tahun nie x amek sekeping pun gambar juadah berbuka puasa...

mimie said...

hehe tahun nie terlebih rajin plak saya Lynn...pasal apa tah, faktor pembawakan mungkin hehe...

 
Design with love by Jiji for Zamimie