Wednesday, February 17, 2016

Sydney Trip 2015 ~ Taronga Zoo...

wehuu sambung balik cerita tahun lepas...dah nak setahun dah ingat2 lupa dah nie...tapi nak cerita juga tak kira...hari kedua kitaorg dah plan siap2 nak pegi Taronga Zoo...antara tempat menarik yang perlu pergi kalau kita melawat Sydney...mmg nmpk nama zoo sama jer lah mcm tempat lain...tapi kena ada experienced melawat zoo kat negara lain dengan cuaca yg sejuk dan berangin mmg bestlah...sejuk kering, cuaca ponx muram2 mmg tak rasa berjalan...

ikut plannya seharian mmg nak abiskan masa kat zoo jer...sbb zoo nie besar mmg perlu seharian nak habiskan...yerlah bkn pegi selalu, so explore lah selagi boleh...lps tu jgn risau wpun besar zoo nie byk tempat utk rehat2 and lepak2...sbbkan air mineral mahal kat sini, don't worry byk water cooler, yg penting bwk botol kosong...jumpa jer tadah jerlah...


tiket dah beli siap2 dari malaysia...nanti print out jer and sampai kat sana tunjuk kat kaunter masuk dan dia akan cop kan tangan terus masuk...kitaorg beli dari website zoo sdri https://taronga.org.au bley tgk rate kat atas yg saya share tu...klu google taronga zoo ticket ada juga yg buat pakej tiket masuk ngan tiket feri sekali...terpulanglah masing2 macam mana nak g,,,sbb ada dua cara nak sampai ke zoo jalan darat atau jalan air...klu jalan air naik feri dekat sket dalam 12-15 minit smpi dah...klu jalan darat jauh sket klu tak silap saya...

.:: pagi lagi nie muka ceria jer...petang nnti tengok selebet serabai jadinya huhu ::.


.:: baba and eman ::.

cuaca elok cantik jer...sejuk ponx sejuk walaupun cerah matahari mmg sejuk lah, lagi2 bila angin bertiup rasa nak sorok celah tiang jer huhu....dari hotel kitaorg jalan kaki jer pergi wharf,  klu tak silap saya jarak dalam 3km jer...tak jauh sgt dari hotel kitaorg...



.:: rombongan cik kiah hehe ::.

kitaorg travel menggunakan feri...so amik feri dekat Wharf 2...ada company feri yg jual tiket...so belilah untuk perjlnan pergi dan balik...klu yg guna mymulti card tu kena naik feri yg ala2 kat penang tu...itu mcm public transport...yg tu lmbt sket sbb dia singgah byk tempat dulu...kitaorg naik feri express tp tak hingat plak brp AUD...

.:: dalam feri berlatar belakang circular quay ::.


.:: sepupu sepapat... tahun lepas ber3, tahun nie dah ber5 dah mereka nie and cucu pak brahim's semua lelaki hokey stkt nie :p  ::.


.:: gelagat danial ariq...risau tercebur dalam air jer dia nie...dah lah sebuk kejar burung merpati lari terkedek2 ::.


sampai dah zoo yg gbr atas nie pintu masuk kalau tak nak naik kereta kabel...tapi better naik kereta kabel and balik nnti kuar kat pintu nie...sbb bila dah pusing2 nnti jalan last tu kuar dekat sini so takderlah nak kena pusing balik nak naik kereta kabel...jauh kot nak menapak balik...klu rajin takder masalah hehe...


pemandangan dari dalam kereta kabel...dalam kereta kabel nie punya cantik pemandangan cuaca ponx sedang elok cerah jer...mmg nmpk awan kepuk2 mcm tu...


masuk2 jer menda pertama sekali tengok koala bear lah kan...ada section koala bear kat sini so kena panjat ler jalan mcm nie...don't worry kat sini mmg stroller friendly...jalan rata jer...takder jalan berbatu and berlopak ponx...cuma akan jalan menonggek jer sbb bukit2 banyak juga...hehe klu nak pegang and bergambar ngan koala bear nnti jln dalam sikit ada section yg boleh buat semua tu...tapi harap maklum kena bayor...huhu


.:: cik koala sila bangun boleh jgn malas eh huhu ::.

gbr takderlah nak letak banyak2 kat sini yer...almaklum gbr haiwan juga...tapi dia buat kandang tu mcm dekat2 jer ngan kita, mcm nak boleh capai mcm tu tapi tak boleh capai hehe...kat sini klu yg jenis bercermin ponx bersih jer cerminnya...klu snap gbr tu nmpk mcm takde cermin...


zoo nie kawasannya atas bukit mmg berangin...ada sekejap tu tetiba mcm gerimis halus jer...tapi sekali lalu jerlah...waktu gbr kat atas nie klu tak silap saya tghari tapi sejuk ya amat walaupun suhu 16 darjah tapi datang angin2 mmg tak tahan...tengok dani tido dalam stroller tu biru bibirnya...selimutkan ngan sweater eman...eman mcm biasa anak bujang semua nak rasa...nak rasa sejuk gigil2 so dia buka sweater tu and pki tshirt lengan panjang jer,,,,huhu ikut suka awaklah eman...


kat sini baby room dia besar giler kot...siap ada toilet juga dalam nie... breastfeeding room besar boleh masuk ramai2 and boleh solat juga dalam nie...yg penting install qiblat kompas dalam phone and bwk kelengkapan utk jdkan sejadah...klu tak nak, boleh solat kat kwsn taman2 berumput ponx takder masalah sbb bersih jer...cuma nak amik wudhu kena tahan sket...sejuk kot brrrrrr hehe...


 .:: aksi adik ngan abg...berebut semua nak pegang kamera sbb tulah kitaorg terpaksa guna kamera phone dan harapkan kamera org lain...dah berebut2 masing2 and takut rosak so simpan jerlah dalam bag kamera tu ::.


lunch time kitaorg masing2 beli fish and chips dekat kedai nie...panas2, baru goreng dapat mmg sedaplah makan...portion ponx byk juga boleh share 2 org and fries tu gemuk2 and kitaorg tapau mkn dalam perjlnan balik...kitaorg ada bawak bekal juga...masing2 kendong bag besar tu bawak mknan ler...tapi bawak roti sandwich ngan biskut jer lah, sbb takder masak2 ponx kat sana,,,kat sydney nie roti ngan susu murah sangat,,,dah lah susu dia sedap...AUD1 jer 1 liter susu, fresh milk plak tu mmg nyum2 lah huhu...roti wholemeal yg panjang tu tak sampai 2 dollar ponx... 


 .:: mamat nie mmg suka lah lepas bebas...smpi masa nak susu...dari pagi smpi ptg smpi 6 kali minum susu siap tak cukup lagi bekalan susu dia sehari...sejuk gaknya cepat lapar ::.

.:: tengok bird show...mmg best lah sbb belakang bawah tu mcm cliff tau...so tetiba jer burung terbang kuar dari bawah tu banyak2...meremang bulu roma sbb excited...huhu ::.







nak balik dah waktu nie dekat jeti sambil tgu feri sampai dah mcm pukul 6 suasannya...pdhal bru kul 3 klu tak silapnya...nmpk tak eman berstokin...kat sinilah segalanya berlaku...nnti cerita lainlah sbb pjg ceritanya huhu...nnti sambung ek..







0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie