Wednesday, February 3, 2016

Cerita Yang No. 3...

Disclaimer : extra panjang punya entry huhu

Assalamualikum...lama dah tak bersiaran kekok rasanye...hehe 1st entry dalam tahun 2016 nie...terus nak masuk gear 2 nmpknya...nak cerita yang berat2 jer azam kali nie...cerita ringan2 share dekat ig ek,,boleh follow ig saya kalau mau...tapi sbnrnya share dekat ig kira macam note utk saya juga sbb boleh refer nnti utk tulis blog...hehe

so kali nie nak cerita kisah bersalin anak saya yg ke-3 pada hari Isnin, 26hb Oktober 2015...perjalanan pengalaman yang simple...biasalah bila dah bersalin kali ke-3 semua ponx jadi mudah...alhamdulilah syukur sangat...tapi lain org lain pengalamannya kan...

baby lahir genap2 masa minggu ke 39...tidak terlalu awal dan tidak terlalu lewat...standard ngan abg2 dia jugalah...so masa check-up 38 minggu tu doc ckp baby dah engaged, bila2 masa ponx dah boleh bersalin katanya...sbbkan saya drive sdri hari2 ke opis tidak seperti selalu dgn mydear, so saya minta Dr. Idora MC sbb saya mmg tak larat lagi nak drive lama2 dalam jem...kadang-kadang masa tgh drive dalam jem tu tetiba kebas kaki...minta 3 hari jer smpi hari jumaat...tapi sbb doc dgr saya drive sendiri ke opis, dia bagi seminggu terus smpi next check-up huhu...plan awal nak amik cuti bersalin awal hari isnin tu, borang ponx dah siap isi dah sbb tu minta MC 3 hari jer...tapi dah  doc bg kita terima jerlah...

khamis tu tumpang mydear pegi keja and singgah opis kejap utk settlekan kerja2 yg tak siap lagi...sbb nak cuti panjang kan lepas nie...by tghari dah siap cabut balik and episod ronda-ronda bermula dari sunway putra mall tu, makan2, borak2 ngan mydear....so bila borak2 balik mydear ckp harap baby boleh kuar weekend sbb kitaorg takut nnti kalau nak kena bersalin hari weekdays time jalan jem pagi2 tu haha...

.:: bermulalah episod ronda-ronda mall...waktu nie dekat Sunway Putra Mall ::.

sabtu ahad tu mmg hari jalan2 sedunia lahkan...sambil2 shopping barang yang tak lengkap lagi, kita smbil2 lah dengan jalan lenggang2 kangkung...huhu kuar jer dari pukul 10 pagi tu kitaorg pusing aeon cheras...habis kat situ pusing plak the mines...habis pusing the mines pegi putrajaya plak,,,kat situ kitaorg lepak dekat masjid sultan mizan tu...selamber jer dari tempat amik wudhu tu naik tangga kat ruang solat atas tu...habis solat asar kat situ lepak plak dekat tepi tasik kat tempat yg ada belon udara tu...jln lah terkengkang2 dari parking dekat Umai Cafe smpi Monumen Alaf Baru tu lajak sampai belon udara tu...sampai magrib pegi lagi Masjid Sultan Mizan...

.:: enjoy dulu makan-makan ::.


.:: belon udara dekat putrajaya ::.


Malam tu dinner dekat Saba' Cyberjaya...pekena nasi arab dulu, kasi kenyanglah apa lai...lepas tu lepak plak dekat depan Palace of Justice sambil makan aiskrim,,, kekanak mmg happy lah dapat jalan-jalan, dapat berlari2, dapat melompat2 and dapat makan aiskrim lagi huhu... last sekali dah kul 10 lebih saya ajak mydear balik rumah, letih dah hampir 12 jam dah berjalan, kekanak ponx dah lunyai...nasib mydear ponx layankan sbb dia bkn suka sangat jalan2 kuar masuk shopping mall sangat nie...otw balik tu cakap nie kalau tak beranak juga esok nie tak tau lah huhu....

.:: seret kaki dah berjalan waktu nie...derang semua dah kedepan dengan kelajuan 70 km/j...saya plak 20 km/j jer hehe ::.


.:: kekanak nie ponx dah lunyai kuar dari pagi...bangun tido, bangun tido lah huhu ::.


rasa mcm baru tido dalam kul 12 tu tup tup dalam kul 2.30 tu terjaga sbb rasa mcm sakit perut....masa sakit tu betulkan kedudukan mengiring sana, mengiring sini...pastu macam oke, wpun rasa mcm bkn sakit contraction (sbb dah lupa sakit awal contraction camner hehe) dekat kul 3 tu baru start amik timing contraction guna apps dalam phone....dalam kul 3.30 tu saya dah confirm mmg itu sakit contraction tu sbb masa dtg sakit dgn tempoh kesakitan tu konsisten jer...terus kejut mydear bgtau dah start sakit nak bersalin dah...saya ponx dah tak boleh nak baring dah, terus bangun and kemas sket2 barang baju eman ngan dani...budak ber2 nie saya atr rumah babysitter derang spjg saya kat hospital,,,senang sket satu jalan...Paling terdekat bleh htr kat PIL...tapi sbb MIL saya keja, takmo lah susahkan dia...

.:: abg eman dapat peluang kaler2 ::.


part plg kelakar mydear dah tak boleh tido dah lepas saya bgtau dia tu...dia plak yg ke hulu, ke hilir...semua yg dia buat serba tak kena...saya ckp rilex dulu mgkn dalam kul 5 baru nak g spital...saya suh dia tido dulu, tak bley tido katanya....dah dekat2 4.30 tu sakit semakin kuat sket...masa contraction dtg tu saya terpaksa pegang dinding menahan sakit...yerlah dok berjalan2 lagi waktu tu....sambil2 bersiap tu saya wassap babysitter tu sbb pagi lagi kan nak kaco org...tak smpi 5 minit dia reply, lega saya sebab dah boleh atr bebudak nie sbb sakit dah semakin kuat dah kul 4 lebih tu...

kul 5 dah kuar rumah and atr bebudak kat umah babysitter terus g spital...mydear lega dah waktu nie sbb tak perlu tempuh jem...dari BSP sampai Hospital Pantai KL amik masa 30 minit jer, klu jem bley jadi satu hinnga sejam setangah...risau gak sbb 26hb tu kan hari isnin.,, Pagi isnin KL mmg sesak dia luar biasa sangat....sblm kuar siap check waze yg tak tahan tu....hehe walaupun dulu bersalin dekat Hospital Pantai KL juga dan harinya Isnin juga tak pernah serik sebab nak Dr. Idora jugakan...

Otw tu masing2 diam jer...saya tgh tahan sakit waktu nie tetiba mydear tanya nak pusing2 KL dulu ker...huhu nehi2 lah sbb saya tak nak terberanak dalam keta nnti haha....smpi spital saya mmg dah tak boleh berjalan, perlu disorong atas wheelchair gamaknya... Masuk jer labor room tu tengok jam dah dekat kul 6....check bukaan dah 6...alhamdulilah lega saya dah tak perlu tunggu lama2 dah...yg tak lega dengar tu dah tak boleh amik apa2 pain killer (nangis)... so bertahan dengan laughing gas jer lah haha...tu yg lepas2 baby kuar ngantuk mamai jer, kesan dari gas tu lah gamaknya...

.:: labor room tempat menyerah diri ::.


setelah cek bukaan saya mmg dah tak bley nak bergerak waktu nie sbb bila nurse pasang mesin CTG tu dia tgk heartbeat baby mcm tak cantik katanya...nurse tu mmg tak tinggalkan saya langsung dari situ,...bila time contraction dtg dia suh bernafas dalam2, gosok2 belakang...mmg rasa  lega kejap sbb waktu nie mydear pegi turun daftar and solat subuh sekali, so mmg bergantung dekat nurse lah...sambil2 tu dok baca doa Nabi Nuh tu, baca ayat kursi dgn surah al-ikhlas tu jer...tu ponx dok tersasul2 baca huhu...



6.30 mcm tu Dr. idora ponx sampai cek2 dah 8 katanya terus dia pecahkan air ketuban...air ketuban oke jernih katanya...saya tunggu kat luar dulu yer...nak jer cakap jgn doc tgu jerlah ngan saya kat sini... bak kata mydear bila Dr. Idora ada dlm bilik tu rasa mcm tenang jer, tapi tgh tahan sakit respond ngan mata jerlah... tak sampai 10 minit doc kuar dah rasa nak meneran dah... nurse tu suruh tahan kejap sambil dia panggil doc...as usual dah nak meneran kan mmg tak sabar2 lah doc baru jer duduk and pki sarung tangan terus saya teran,,,, bila separuh meneran tu dah rasa nak stop tapi bila fikir tak mo tahan sakit lama2 terus saya meneran bagi habis,,,

alhamdulilah 6.51 pagi selamat dah saya melahirkan baby boy dengan sekali teran tanpa incision sbb doc tak sempat lah nak potong apa2...tapi koyak jugakalah kan 1st degree tear gitu...tapi lepas dari nie part mendebarkan...bab baby kuar dah lega, bab nak kuarkan uri mmg menjadi debaran utk saya...history sblm nie 2 kali bersalin, 2 kali uri lekat...so sbb dah ada experience sblm nie and masa dani dulu ponx bersalin dgn Dr. Idora, so doc dah siap booking OT...tapi lega dalam pada dia tgh bersih2kan nak jahit tu uri kuar dengan sempurnanya....part nie lagi rasa nak nangis, masa kuarkan baby tu senyum meleret jer....doc ponx cpk alhamdulilah...risau lah kan sbb spjg pregnant kali ke3 nie mmg doa jer takder komplikasi...

.:: assalamualikum baby ::.


26hb Oktober 2015 jam 6.51 pagi officially saya jadi mak anak 3 huhu....semua dok terkejut tup2 dah bersalin...yerlah kitaorg ponx tak sangka dari dari sakit jam 2.30 tu smpi bersalin tu semua di permudahkan...alhamdulilah syukur... yg lagi kelakar, masa mydear call mymum tu bgtau dah bersalin, dia terus tanya uri camner, uri...bila mydear ckp uri ponx dah kuar...pjg alhamdulilah dia hehe

bersalin dah awal...kul 8 dah settle semuanya, dok bertapa jerlah dalam labour room tu sbb nak tgu transfer ke bilik...tp mcm biasalah pagi2 doc belum ronda ward lagi...klu dah ronda and boleh discaj proses nak discaj amik masa...lagi2 klu pki insurans kan...hangin dah nie kematu montot, mydear plak nak balik uruskan uri semua...so sblm tu dia nak tgklah yg bini dia nie dah selesa dalam bilik...lagi ponx selagi mak dalam labour room dia takkan atr baby kat nursery lagi...

.:: lama sangat nak dapat bilik lunyai dah bungkusan...dok angkat letak, angkat letak huhu ::.

rupa-rupanya bila single full...yg double ponx ada ngan takder jer, tak confirm lagi...yg ada VIP suite jer, tersedak kejap hehe... nurse tu offer pegi tgk dulu bilik camner, and klu nak bley proceed..so on the spot bley transfer terus... harga almaklumlah RM700-RM900 satu malam...kitaorg plak pki panel, entitle utk single room jer,..selebihnya kenalah topup kan... takperlah mydear ckp dok hotel bercuti bley dok suite nie bini bersalin bagi jer lah keselesaan...huhu i very lap u the much lah abg...klu esoknya tak bley discaj lagi kita tukor lah bilik lain ahaks...

so proceed lah ngan bilik VIP suite tu,,,punya lah best duk situ siap ada butler...itu nurse tu lah gelar...dia papah masuk toilet, amikkan stokin and sweater dari bag...pkikan stokin...turunkan tirai, adjust suhu aircond and mcm2 lagilah, nasib tak suap mkn jer hehe...aish kekok plak kita nie terus lepas tu tak panggil dah, buat jer sdri haha.... :p

.:: bilik saya C711...tingkat vip nie mmg lampu suram gini jer...sunyi plak tu ::.

.:: masuk2 jumpa ruang tamu dulu...ada pantry kecik boleh nak panaskan mknan...so masa mlm tu family datang derang borak2 kat ruang tamu nie lah...so takderlah kacau kita nak berehat.. pintu belah kiri plak adalah bilik saya... ada 1 sofa bed dalam tu...selesa untuk mydear tiddo, tak macam dedulu mengerekot atas kusi kecik jer huhu ::.



menu plak berset dengan lamb chop bagai, ngan appetizer ngan pencuci mulut bagai huhu ..tapi duduk satu malam jerlah ponx sbb esok tu dah discaj,,,tak sabar nak balik dah ponx masa nie sbb rindu ngan bebudak2 ber2 tu...danial oke jer kat sana tapi eman yg macam touching2 sket babysitter tu cakap...sbb malam nak tido tu, eman cakap nak balik rumah...saya kat spital baca wassap tu terus rasa nak nangis huhu....nasib lah lepas tu battery phone flat...sat lai klu dok berwasap2 ngan dia mau malam tu saya suh mydear amik bebudak tu tido spital...huhu

.:: breakfast hospital...klu ikutkan hati nak amik english breakfast yg ada omelet bagai tapi takut lah sbb tak leh mkn telor org tua2 kata...so kita pick mkn toast ngan croissant sedap oii huhu ::.

.:: seronok lah main-main mcm nie kekanak nie ::.

so lepas tu bermulalah episod berpantang ngan prolonged jaundice si kenit tu...yg tu nnti sambung lain lah...pjg berjela dah nie haha....


1 comments:

Julia Johari said...

Alhamdulilah, at last uri keluar dengan sempurna...syukur semua selamat sis, ramai hero2 kak mimie ni tau, comel2 belaka, happy for u sis... :D

 
Design with love by Jiji for Zamimie