Monday, November 27, 2017

Seoul, Korea 2017 ~ Dreams Come True...

Baca tajuk dah tau kan...hehe mcm tak disangka-sangka dapat saya ke Korea...melompat kegembiraan saya bila mydear forward itinerary tiket saya..sbnrnya takderlah melancong sangat..sbbnya mydear ada training dekat sana selama 10 hari...dia ajak pergi dengan semua sekali dia sponsor, sapa yg nak tolak tuah kan huhu...bawa diri dan duit shopping jerlah huhu...


flight saya khamis malam kul 11.50 mlm..dan terbang bersama MAS...sbnrnya beli tiket Korean Air tapi sbb skrg derang guna code sharing so saya naik MAS waktu pergi dan balik baru naik Korean Air...


sebelum sampai, dalam flight dia akan bagi dua kad nie..so kena isi...dan buku yang dah separa lunyai tu ada banyak note dalam tu...hehe senang awal2 dah buat note mana tempat nak pergi, mana nak makan..bkn stkt segala-mala note tentang Korea saja, ada juga pasal Langkawi dan juga next trip saya tahun depan yg saya dah study awal...huhu 

 .:: chicken pie ~ sedap ::.

.:: nasi lemak ~ so-so, tak habis pun saya makan ::.

sebabkan saya menjadi solo traveler, sepatutnya saya kena travel sendiri ke hotel tempat mydear menginap...sbb derang pagi tu kena attend exam...penat dah study cara nak pegi hotel yang terletak di Anyang tu...tapi lagi beberapa hari nak fly mydear ckp company Korea nie akan turun airport utk amik bos dari Malaysia...yuhu senang hatilah saya, tumpang derang jerlah kan hehe..

.:: Urban Boutique Hotel Anyang ::.

inilah hotel yg kita orang duduk, boutique hotel..kecik jer biliknya, tapi bilik air besar, siap ada bath tu...yg lagi best lantai ada heater...seronok jer pijak hehe...sbb masa saya pergi nie tengah musim luruh dekat Korea..cucaca sejuk bawah dari 16 darjah...klu malam kurang dari 10 darjah memang mengigil2 dan berasap2 mulut huhu...

.:: 1st meal ::.

sempat jumpa mydear and breakfast ngan dia sebelum derang bergerak ke kelas utk amik exam...so ada masa nak rilex kejap sblm derang balik dan lunch sekali...tapi tulah pergi tempat barukan, susah sket nak tido terkebil2 mata...huhu dalam kul 12 tu derang dah balik dari kelas nak pergi lunch sekali...terkejut punya pasal sbb mydear call bgtau on the way dah ke hotel...jalan kaki 10 minit jer...terus saya bangun cuci muka, gosok gigi and iron baju..mandi pun tak lalu sebab sejuk...haha tapi tetap juga wangi, spray lah banyak sket kan hehe..



suasana diluar hotel...berderet kedai di kiri kanan jalan...jalan depan sket ada Starbucks, Baskin Robbins hehe....tapi spjg saya kat sana tak pernah masuk Starbucks do ulang2 minum Ediya Coffee jer.. subway station  pun dekat 10 minit jalan kaki dah sampai...Subway Line 4 - Indeogwon...waktu nie rasa sejuk juga, tapi tak sempat nak sejuk dah masuk kereta..so blm ada feel lagi huhu...tapi dah siap pakai heattech atas bawah dah tu...tu yg nmpk macam sado sket lengan :p .... kalau tak pakai tu boleh tahan juga menusuk kalau angin tiup...padahal saya beli heattech yg extra warm tu..


.:: us bersama kimchi hehe  ::.



lunch tu makan mee jer...nak cari makanan halal kat area Anyang nie mmg takder...klu nak pegi mkn mknan halal kena ke area Itaewon atau Myeong-dong...perjalanan plak amik masa 1 jam nak smpi, mmg tak sempat....so derang bawak kitaorg makan mee..ada dua jenis mee, tapi satu lagi saya lupa nak snap picture...yg atas nie macam mee sup..sedap ooo...sup tu guna clam sebagai base stock, manis rasa dia, makan plak dengan kicmhi ngan radish kimchi...tapi portion banyak giler jenuh nak habiskan...satu lagi menu cold noodle...dia guna mee soba tu, dan letak sos gochujang dan juga buah pear...rasa dia okelah manis2 buah, dan pedas2 sos... tapi mee sup tu lagi sedap huhu...satu experience baru jugaklah mkn cold noodle siap ada ais2 dalam tu tapi pedas huhu...



lepas makan kita orang balik bilik sekejap untuk solat dan kemudian keluar balik untuk ke itinerary derang seterusnya...haha saya nie mengekor jerlah kan, mydear plak tak kasi saya jalan sendiri...so jadi lah macam salah seorang dari pada derang..the one and only girl huhu...



hari Jumaat saya tu habiskan masa ikut derang jer...masa nie derang ada buat lawatan kat kilang penghasilan equipment...merasalah jadi minah kilang kat Korea kejap...dengan baju oversize dan selipar oversize...lawak jer kena gelakkan ngan derang huhu...kat dalam tu siap bleh snap picture...derang tak kisah pun...ada setengah tempat no camera, no picture...


settle lawatan kat sini ikut juga derang ke HQ company yang derang training nie...kat area Bundang...1st time lah dengar nama2 tempat nie...Anyang tau pun sebab Jong Kook duduk situ...bila cerita ngan derang, derang pun tak tau Jong Kook duduk area Anyang hehe...nmpk sanagat peminat setia Running Man kan hehe...

 .:: lunyai dah nmpknya saya ::.

waktu nie dah pukul 4 lebih dah...tudung senget2 sbb tertido dalam kereta...nak sampaikan ke sana jauh juga dalam 1 jam juga perjalanan...sebelum naik opis pekena coffee dulu bagi segar...huhu lepas tu terus naik opis sbb derang ada majlis penyampaian sijil dengan CEO company...


so ini lah berlaku pada hari pertama saya disana, belum start berjalan2 pun untill night.....pemandangan dan udara kat sana fresh sangat...mata pun sejuk jer tengok view  daun yang merah ke kuning-kuningan..mmg cantik sangat..udara pun fresh mcam ada satu bau wangi yg tak boleh nak describe...nnti sambung lagi yer...



0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie