Monday, May 11, 2009

Trimester Pertama

Alhamdulilah sekarang saya telah menjejakkan kaki ke trimester kedua.. so far stlh 2 kali check up baby ponx sihat dgn jayanye..mgkn kekurangan zat sket sbb mamanye tak leh mkn sgt lai..masih tidak berselera lai..cuma berbekalkan vitamin yg doc bg jerlah..

act bkn apa nak citer psl pengalamn pregnant di trimester pertama..sbb rasanye sejak2 nie blog saya ponx dh tak berupdate..mesti hampa jer org buka2 tgk nak bacakan hehe..

oke memula dgn masa tau pregnant..masa tau nie awal lai sbb dh 5 hari lewat period sbb sblm nie period saya mmg on time..klu lewat atau awal ponx dlm 1-2 hari jer..lai ponx sblm tu ada demam kejap and bila mlm jer badan panas..so bila genap seminggu lewat period saya gigih pi beli pregnancy test kit..sanggup ajak my dear pi giant nilai ngan alasan nak pi beli brg lah itulah..padahal tujuan asal tu nak beli menda alah tu kat giant..hurgh222

pas tu esok bru cek sbb org kata afdal cek time bgn tido..bila tgk2 tu line ada 1 separuh...kira pregnant lah kot..assume jer..bg tau kat my dear dia ponx apa lai seronoklah..yerlah menda yg ditunggu2 since kitaorg ponx dh kawin hampir 8 bln..mak kat kg ponx dh asik bertanya..tp saya suh my dear diam2 dulu sbb selagi tak pi cek kat klinik selagi tulah tak nak bgtau sesapa..tp saya bgtau kak ngah saya sbb dia ada experience kan..tp saya suh gak di rahsiakan..

so hampir 3-4 minggu saya tau tu..saya ponx mengalami muntah2 atau apa yg dipanggil morning sickness..sblm tu cuma sakit perut mcm ala2 period pain jer..bila dh muntah2 tu tentulah mak saya tau dulu and saya brulah nak pi klinik cek and confirmkan...dn sah mmg saya mengandung huhu..sbb tgk line dua..tp takderlah saya amik gbr..malu lah wei nak jaja kat sini..hehe

dn sejak dr itu bermulalah morning sickness yg teruk hampir 6 hari straight apa ponx tak leh msk dlm perut hatta air kosong sekali ponx..mak saya dh tentu2lah risau..my dear ponx gelabah lah bila mak saya ckp nak bwk blk kg..hahah apa lai bwk dia saya pi klinik msk air satu pain..lega kejap jer pas tu jadi balik muntah2nye smpi lembik terlepek saya kat umah...kejanye muntah, tido, tido, muntah..

so solution terakhir kitaorg ponx gi lah az-zahra msk air kat situ and saya di warded semalam jer..and air msk 6 pain dan 2 kali jab ubat tahan muntah.. so far alhamdulilah lepas tu saya ada gak morning sickness tapi takderlah seteruk dulu2nye..dlm seminggu tu adalah 2-3 kali jer kena..kdg2 oke kdg2 tak..

bila dh msk hampir 12 minggu kehamilan saya dh blh lawan ngan morning sickness tu..dh tak selembik dulu kalau muntah ponx..badan masih lagi bertenaga..cuma masih lai tak bleh wat keja2 renyah and masak..yerlah last week masa blk kg konon2 nak tol abg saya msk kat dapur..baru jer amik periuk nasi nak masak terbau plak dia tgh masak sup ayam terus jer weng2..terus lari saya masuk dlm bilik..tinggallah dia masak terkontang kanting ngan adik saya..huhu

skrg nie bila dh rasa semakin kuat saya akan sentiasa berharap dan berdoa supaya semakin sihat dn boleh melakukan kegiatan feveret saya..memasak..maka akan kembali lah @mieoney kitchen's huhu... selain tu nak bersoping lah apa lai..nie bru jer smpi soping kompleks kejap dh tak larat nak duduk, pening lah meloyalah, sesak napas lah..macam2 jer..huhu nak beli bju sdri ponx tak terlarat..bju semua dh ketat..maklumlah dulu slim melim..skrg dh agak bulat sket wpun masa timbang check up baru2 nie dh turun 2 kg..huhu

okelah tak tau nak citer apa dh..konon mcm paanjang sgt jer nak citer...huhu


~~adios~~

1 comments:

cik_ah82 said...

pengorbanan sume tu..
ang jgn lupa makan yogurt, dorang cakap baik..tmbah2 kalo n=kena serang gastrik..
aku alhamdulillah, takdela seteruk ang..aku men belasah je..ni pun, baru balik dr outstation kat kedah..tp still jaga2 jugek la kan.. takecare beb!;)

 
Design with love by Jiji for Zamimie