Thursday, February 7, 2013

Korean Fried Chicken (양념통닭)....


lama dah tak share ngan korang entry masak2 nie...sejak2 nie masak mmg rajin tapi nak snap gambar yang malas...huhu bila dah hidang mmg tak sabar2 nak bedal jer...itu blm lai dengan desakkan eman, mama nak nasi, nak nasi...kadang nak susun mknan atas meja ponx jadi kelam kelibut...klu mknan tu dalam tudung saji, kompom dia akan buka sdri sbb dah tak sabar2 katanye nak mkn...huhu

so dari hari tu dah tak sabar2 nak buat sendiri, smlm balik rumah nak beli barang nak masak sekali hujan selebat-lebatnya...balik rumah tengok byk barang takder...tetiba terfikir nak wat kfc nie, google recipe tgk barang semua cukup so boleh lah proceed...Macam biasa menu saya amik dari maangchi lah mana lai...suka web nie sbb dia ada tunjuk sekali cara masak and tunjuk serta terangkan satu2 jenis barang yang digunakan...

Korean Fried Chicken

Ingredients (for 3-4 servings): 
3 pounds (about 1.5 kg) of chicken chunks
salt
ground black pepper
potato starch powder
flour
sweet rice flour
egg
baking soda
1 tbsp canola oil (or vegetable oil)
garlic, ketchup
hot pepper paste
rice syrup
1 tbsp apple vinegar.

saya tak guna ponx sepenuhnya resepi yang dia beri 100%...mcm rice syrup saya gantikan dengan madu, potato starch saya ganti dengan tepung jagung, sweet rice flour saya guna tepung beras...tak taulah ada beza atau sama jer cuma beza atas nama...tp bila dah jadi tu rasa sedap jer... :p

Cara-cara
  1. basuh ayam dan toaskan airnya..gaulkan dengan garam, black pepper dan kacau bg rata...garam tak perlu byk sgt sbb nnti sauce dia dah rasa masin...
  2. campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung dan baking soda atas ayam dan gaul rata. pecah kan telur dan gaul bg sebati.
  3. panaskan minyak dan goreng cara double deep fry...iaitu goreng 2 kali...1st tu goreng dalm 6-7 minit angkat dan toskan...lepas tu goreng balik smpi keemasan...
  4. sambil tu campurkan minyak, bawang putih, sos tomato, hot pepper paste (gochujang paste), madu  dan apple vinegar dan masak atas api sederhana sampai berbuih...rasalah klu kurang pedas campur lai hot pepper paste, klu kurang manis letak madu...tp jgn letak grm sbb hot pepper paste dah masin.
  5. gaulkan ayam yg digoreng tadi smpi sebati. angkat dan taburkan dengan sesame seed...




yang bawah tu utk eman, byk juga dia mkn ngan nasi goreng semalam...yg atas tu utk mama...siap ada lebih lai utk bwk g opis...lunch nnti boley mkn...nyum2 selamat mencuba...

4 comments:

With Julia said...

sedap lah kak mimi buat ayam korean tuh....sure eman pun suka mamam hehhe :D tq sis kongsi rasa taw

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fieda Zan said...

sedap nyaa.... salam perkenalan.. saya kawan Julia.. jom follow saya jugak! :)

mieoney said...

jujue tak taulah rasa dia sebetul2 rasa yg korea punye ke tak...main ikut jer resepi..huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie