Tuesday, July 8, 2014

Dugaan Ramadhan....

panjang cutinya blog nie....sepertimana cuti tuannya jugaklah last month jer 9 hari...bln nie klu campur dgn cuti raya nnti sama lah jugak jmlhnya...tp blog nie lai lah gara-gara malas sangat nak menulis...keinginan tu ada kederat tu takder...huhu byk sgt create alasan supaya tidak berblog...tapi bila dah berlaku macam2 menda perlulah rasanya utk saya coretkan disini sebagai kenangan utk kami....walau tidak ada yg membaca tapi diri sendiri membelek....

dugaan menjelang ramadhan eman demam panas sgt...sangat2 panas smpi suhu mencecah 40.2 drjh...mmg terkejut, cuak n gelabah saya waktu tu... ceritanya isnin pagi tu cam biasalah kitaorg bgn pagi nak g keja, tapi waktu tu prsn eman mcm tak keruan, mengerang, meragam....so rasa2 bdn panas...demam rupanya dia...cek suhu waktu tu 38.6...bg mkn ubat terus dia tido blk....pagi tu lepas mydear g keja dlm kul 10 saya atr dani g umah pengasuh bwk eman g klinik....so doc cek cam biasalah sbb demam tak tinggi pon 37.7 kot waktu nie....so doc ckp lps 6 jam bg ubat blk...means nnti kul 1 saya kena bg dia ubat...

.:: mentang2 abg awak demam awk buli dia yer dani...eman ponx dah mmg tak larat gitu jerlah dia diamkan ::.

tup2 dah kul 1 bg ubat tetiba stgh jam lepas tu suhu badan semakin naik plak dr 39 terus naik sket2 smpi 40 drjah...smntra nak tgu mydear blk saya mandikan dia dulu...tak smpi stgh jam terus naik blk suhu bdn...mydear blk bwk ubat masuk bontot tu...rasa dlm kul 3 masuk sedas bru turun suhunya....tapi by kul 6 lebih dah naik balik suhu smpi 39...terus ke klinik lah nmpknya...dua kali ke klinik dlm sehari huhu

sampai klinik doc bg sedas lai ubat monotot and bg refer letter lahkan sbb nmpk mcm dah dehydrate sgtkan...dengan tak mkn, tak minum, dengan muntah lai....tapi kitaorg tak terus pegi bwk blk umah terus sbb dah tau punca demam tak lain dan tak bukan tonsil bengkak....lepas tu pujuk juga dia minum walau sedikit tapi kerap...mmg berperang jugaklah...mgkn sbb tekak dia sakit kan...so dia mmg tak bley nak telan sgt....

.:: kena buli ngan mama plak...hihi time nie ptg nak g klinik so silau matahari...baba dah siap alas kusi dia ngan kain sbb waktu nie dia dok muntah2 juga ::.

nak dijadikan ceirta yg menyebabkan kitaorg bwk ke azzahrah tu sbb dia dah terlepek sgt...spjg dua hari tu tak smpi sebotol air masuk dlm bdn mcm manakan...tp nak citerlah musim org sakit kot...4 spital kitaorg call kpj, azzahrah, an-nur, nilai medical centre tanya ada bed kosong, semua jwb full...acaner tu so bwk jerlah g azzahrah tgk apa kata doc....

doc2 cek dia ckp just bg drip satu botol dulu tgk mcm maner...klu ok balik teruskan mkn antibiotik...elok lepas masuk air tanya nak mkn mcd laju jer mau....kitaorg belikan eskrem (bg kebaskan tonsil supaya senang mkn), nugget and fries....kasi belasah habislah semua tu...balik dah larat naik turun tangga dah....tapi elok2 jer saya pam susu and dia dok sebelah main ipad...tik2 darah menitik dari hidung....huhu menangislah mamat tu kejap sbb cuak punya pasal...panas sgtkan smpi hidung berdarah....seminggu juga dia nak recover dari demam tu....

.:: sket ponx tak nangis atau menguit bila nurse set line tu...rilex jer muka dia siap tengok...kental namanya nie..baba yg seriau tgk dari jauh huhu ::.

lepas tu dah baik tu bley gi sekolah dah tup2 tetiba sabtu minggu puasa tu demam balik...pelik plak saya sbb baru seminggu baik demam, baru mkn antibiotik yg kuat tup2 demam balik...terus doc suh refer ke paed tp kena tgu hari isnin lah dulu kan sbb waktu tu sabtu petang...smntra tu kena bertahan dengan paracetamol jerlah dulu...tup2 masa hari ahad tu nak berbuka kat umah PIL tengok dekat badan dia ada minitik2 merah mcm rashes tu...balik dr berbuka tu bwk g klinik terus doc ckp owh campak nie...lega dah masing2 sbb risau lah takut penyakit yg bkn2 kan...

seminggulah berkampung dgn org kena campak....tp agak teruk juga campaknya....tangan ponx gatal mengaru smpi berdarah kat tepi mulut, kat hidung ngan dekat bird2nye....bila tanya gatal ke tak semanjang jer jwb tak....see punyalahkan tak meragam tak merengek gitulah klu tanya semua oke...last2 teruk jadinya...

.:: hari kelima campak yg hitam2 tu bekas dah kering..mgkn kesan mkn kicap kot tak taulah...sbb ada org ckp tak boleh mkn kicap, tak boleh menumis....dekat tepi mulut tu yg berdarah ngan dekat hidung ::.

so last week hari kamis giliran saya plak jaga dia...sblm tu isnin smpi rabu mydear yg jaga...nak dijadikan cerita tak smpi sehari jaga eman saya rasa ada tanda2 nak demam..tekak mak aih punye perit sgt tak tau lah nk ckp mcm mana....nak telan air liur rasa nak menangis, minum air kosong tu satu penyiksaan lah...terpaksa minum susu sejuk, soya sejuk...yg jenis pekat2 and sejuk2 jer boleh...tapi sakit tetap sakit cuma kurang sket sakitnya dari minum air kosong....secara kbtlan plak cuti period so tak puasalah kan...tp tak guna sbb tekak mmg sakit sgt nak telan air liur ponx siksa apatah lai nak mkn....ha hambek 2 hari jer tak mkn terus berat turun 1kg....

elok sabtu tu naik dah merah2 kat tangan...muka plak cam bengkak sket mcm ada menda kat muka mydear ckp...abih dah tak berapa nak putih tak nmpk merahnya...huhu sahih dah saya plak yg kena campak nie....elok makin byk kuar campak tu semakin kurang terus sakit tekak saya...so berdoa jerlah semoga saya tak seteruk eman and tak berjangkit pada dani...saya tetap jer direct breastfeed dani wpun kena campak...sbbnya susu ponx bkn ada sangat sakit2...so nak mengepam mmg tak lah kan....doc ponx ckp takper direct bf jer sbb susu ibu ada antibodi...tapi klu nak kena bkn direct bf ponx boleh kena juga doc ckp.... .

dan syukur alhamdulilah dlm masa 2 hari jer saya punya campak dah kuar habis....mungkin berkat doa serta berkat minum air kelapa berkoyan2 dekat 5 biji kelapa saya minum...almaklumlah bln ramadhan nie mmg senang nak cari air kelapa kan...part2 kelupas2 mcm eman tu ada tp sket2 jer tak seteruk eman...berdoa jerlah supaya muhammad danial ariq tak kena demam campak nie...kesian aih kat dia klu kena....huhu

itu jerlah nak citer...dugaan utk kami sekeluarga menjelang ramadhan dan ramadhan kali ini.....apap2 ponx syukur kpda Allah semuanya telah berakhir...tp tak taulah plak klu tetiba esok lusa dani plak kena, mydear plak kena kan....huhu so kita berserah jerlah...

1 comments:

tiga lalat said...

selamat hariraya., muga2 cepat semboh

 
Design with love by Jiji for Zamimie