Monday, May 20, 2013

Check-up Week 18...

owh kejap jer pejam celik, pejam celik dah masuk 18 minggu pregnant...so mcm biasalah org ckp klu pregnant anak kedua nie semua rilex2 jer...sbb baru minggu ke-18 nie saya bukak buku pink..haha jgn tak tau tiap2 bln chek-up biasa jer sbb konon2 nak bukak buku pink kat az-zahrah tp az-zahrah skrg crowded melampau2 lah...malas ler nak g...dah ler sblm nie tgh mabuk2 morning sickness kan mana lah mampu nak tgu lama2...

skrg nie saya check-up kat klinik kat rumah jer...complete juga doc tu check siap ukur perut lai dah mcm check-up kat KK jer...huhu so far doc tu kata klu ada mslh terus refer ke specialist terus...mcm tu lai senang...tak taulah ada mslh ker tak sbb 22hb nie baru nak g blk utk tengok result darah...

tp yg jadi masalah utk saya skrg adalah berat badan yg naik mendadak...huuuu seram mula2 dok argue ngan doc tu ckp dia punye mesin timbang yg rosak...tp bila balik rumah timbang dengan penimbang dirumah, hamik kow setara lah ngan timbang klinik tu...masa awal2 pregnant berat turun smpi 49kg....lepas tu check-up kali kedua berat naik 56.8kg masa nielah dok salahkan timbang doc tu....sbb takut nak kena minum air gula punye pasal...tp bila chceck-up bln nie berat 59.8kg mmg saya ada masalah...huhu

sure klu g klinik rabu nie doc akan suruh minum air gula...sbb abah saya ada diabetes kan, so nak taknak kena gak buat...masa pregnantkan eman abah saya blm kena diabetes lai....lai satu sbb berat naik mendadak wpun mkn takderlah byk mana....lai satu sbb saya rasa jari ada sket rasa mcm kebas2 nak tak nak kenalah buat thoroughly check sbb takutlah apa2kan...prepare for the worst kan...

tp sbb dah naik berat mendadak mcm nie mkn ponx kena berjaga2...tpaksa tahan nafsu mkn...wpun selepas 3 jam lepas mkn dah rasa lapar lai...so tahan jerlah...dah lah skrg nie tak berapa nak boleh telan air masak...asiklah nak minum air manis jer...selalu bancuh sdrilah sbb buat kurang maniskan...air kosong yg boleh telan ponx air sejuk jer...mengadakan...ngeh 

okelah tu jer nak citer...takder gbr susulan sbb skrg nie saya tak suka bergbr sbb selain bulat membulat, muka penuh jerawat...huhu mcm cendawan tumbuh lepas hujan tu...hormon mengandung kali nie jerawat bkn stkt kat muka, tp abis dekat blkg badan juga dari bahu smpi lah ke bonbon...sekali tgk horror mcm org kena chicken pox tu...nasib lah kat blkg, so tak bley nak tgk sgt....klu mydear nmpk dia akan ckp "sian bini abg"...tu jerlah yg dia boleh ckp, dia ponx tak bley nak buat camnerkan...

oke dah tu jer... :)

3 comments:

With Julia said...

Akak sgt comel dan cute bila mengandung...lg2 bila pakai bju mengandung baru...alahaiiiii sgt omeyyy..tteiba umi Qi feeling time dedulu preggy...besttttt sgt moment tuh...muka bdn ju bolat habisssssss hahahhaha kalo ju tgk gambar msa preggy lama2 sure nangis sbb bolat yg hamat hahahha akak take care always ya...berat naik hati2 ye...mcm ju almost nk kena amik insulin...nsb baikkkk x sbb border...garis sempadan hahhaha...smpai la nih dok ingat doktor tuh ckp baby selamatkan ibu nih hehehe

mieoney said...

pndgan mata jue jer tu huhu...apa2 ponx tima kaseh sbb kata akak comel eh... :)

harap2 takder apa2 lah sbb risau plak klu kena diabetes time pregnant nie...risiko kan...huuuu

cik_ah82 said...

hehe..kejap je weh ko dah 5 bulan lebih ek?aku pun bulan depan inshaAllah bersalin..debor lak.ko nek jerawat, aku lak kulit mmg sensitip esp kat kaki..mmg ngeri gila tgk kaki aku mcm dh kena ciken pox..wuaaa..mmg kalau laki aku tgk pun dia ckp cam tu gak..xleh nak wat apa la..huhu..
pepun, semoga kita selamat bersalin..sebaya lg anak kita.hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie