Thursday, May 23, 2013

Kisah 2nd Pregnancy...

hari nie nak share ngan korang kisah pregnancy kedua saya...

ikut plan ngan mydear kitaorg plan utk ada second baby masa eman umur 3thn....mean by tahun 2012 eman akan dapat adiklah...tp kita hanya berusaha dan Allah jua yang menentukan...selama setahun juga kitaorg mencuba tp adik eman tak juga keluar...masa tu org dah sebuk2 tanya...mak saya apatah lai siap suh pi cek kot2 ada masalah....saya cuma senyum dan jawab blm ada rezeki...

mmg kdg2 ada juga jenis org yg cuba utk kali kedua tak berjaya...byk juga yg saya baca dlm Fb and blog dr.hamid arshad...lepas tu doc ponx dedahkan byk penyakit dalam rahim yg berlaku kat wanita2 zaman skrg....masa tu plak period saya mkin lama makin sket...by hari kedua saya dah bley pki pad yg nipis tu...selalu hari kedua period byk sekali keluar...mlm ponx dah takder tembus2 dah tido....risau dan berdebar2 gak masa tu...try google tgk ada ker penerangan atau apa...tp tak jmpa apa ponx...

period saya jenis menentu and dtg on time kiraaan hari ke 28 tu...cuma kdg2 adalah juga awal sehari atau lewat sehari...penah gak lewat 3 hari...debar2 masa tu kot2 pregnantkan...tp bila period keciwa lah kami suami isteri...

so dekat2 penghujung thn lepas mydear ajak pi jmpa doc pakar kot2 ada masalah apa2....so dia ckp by the time bln 5 thn 2013 still tak berhasil kita akan jmpa doc....oke jerlah bg saya...sbb klu kita tak cek kita tak akan tahu apa masalah...klu dah cek semua takder masalah apa2, sehat belaka mgkn Allah blm nak bg rezeki kat kami...

doa tak putus2....doa, usaha dan tawakal itu perlu....so satu hari tu saya gi umah my sil dok lah borak psl kesihatan dalaman wanita nie...so saya ponx citerlah pasal period saya sket apa semua...and then dia suggest kat saya mkn jamu ratu mak dara...saya mmg takder mkn menda2 mcm nie sejak lepas pantang dulu...yg mkn cuma EPO jer, dan juga folic acid...so beli lah dan mkn....masa beli tu bln 12 thn 2012..

selain tu dalam masa yg sama saya gi urut juga...yerlah usaha kena adakan...carilah org yg bley urut jmpa dekat putrajaya...mak yong namanya...tu ponx lepas baca blog lieyalatif kira ada testimonial lah...call mak yong tu and dia suh datang hari ke 10 dari hari pertama period....kira dah dekat2 waktu subur klu tak silap saya...urut kena 3 hari berturut2...masa tu bln 1 thn 2013 sbb tarikh saya period 9/1... so pegilah saya berurut, and dia ada baca2 jugaklah...dia bg saya limau utk mandi....masa mandi tu selawat and niat utk membuang apa2 halangan yg menyukarkan proses pregnant....

so dah bln 2, klu ikut kiraan dah nak period balik dah...klu tak silap lai 3 hari nak period kot, keluar discharge yg coklat2 tu.....erm masa tu berdebar2 juga sbb tak tau samada itu period yg kuar atau tanda2 pregnant...sbb kdg2 ada juga tanda pregnant yg kuar mcm tu...so taknak fikir sangat diamkan jer sbb saya ponx tak ingat dulu2 mcm mana tanda saya prengnant....

tepat 5 hari period saya lewat saya ponx buat UPT test...alhamdulilah double line...syukur sangat hanya tuhan jer yg tahu, senyum smpi telinga masa tu...mydear yg tgh demam panas, bila bgtau dia ponx dia seronok...tp diam2 kami jerlah masa tu, sbb tak g cek ponx kat klinik lai...yerlah mcm saya citer yg lepas 2nd pregnancy mmg rilex2 jer...huhu

seminggu lepas buat UPT test tu morning sickness ponx menyerang...and yg menyebabkan saya pi klinik sbb kuar mcm fresh blood sket2 jerlah...doc scan nmpk kantung dia ckp tp tak bley nak kata apa2 lai sbb bru 5 weeks terlalu awal utk nmpk ponx...so doc bg duphaston, ubat tuk kuatkan rahim...so dlm weeks 8 - 9 nnti baru datang balik utk check...weeks ke 8 tu pi check and alhamdulilah nmpk dah heart beat baby...lega sangat2, sbb saya nie berfikiran -ve lebay sket, tak mcm mydear +ve thinking sokmo smpi naik rimas...huhu 

mengharunglah saya morning sickness...ada satu bulan tu g keja 8 hari jer...tak ke teruk...pi keja ponx mkn gaji buta...dari smpi opis smpi lah ke waktu balik terlepek jer....masuk drip seminggu sure kena sekali...klu ward kat az-zaharah tu tak penuh sokmo mau saya kena warded sbb ada satu minggu tu air kencing saya dah oren dah...and doc ponx ckp dah dehydrate sangat dah nie..tp still nothing to do lah masuk air balik umah...

tiap2 minggu muka saya jerlah kat az-zahrah tu smpi doc ponx dah kenal....masuk bln april dah semakin oke dah, bley g keja...cuma pagi2 mmg muntah dulu sblm g keja...kdg2 tak larat juga, bila tak larat sgt cuti jerlah...klu tak ponx masuk keja lmbt...mmg merah sokmo punch kad saya...huhu so far skrg alhamdulilah dah semakin oke, masak ponx dah boley, mkn ponx dah berselera....huhu

oke dah tu jer cerita pjg lebar saya...sorilah takder gbr ek...korang baca jerlah...klu malas tak yah baca, sajer lah saya nak share kat sini, sbb next2 time lai 2-3 thn boleh saya baca blk....bak kata mydear kenangan semua nie...semoga kesihatan saya dan baby dlm kandungan dilindungi oleh-Nya...

1 comments:

Yatie said...

Takpe saya baca... Again...tahniah mimie. Bila due. Kalau kandungan yati panjang umur hari tu mungkin lahir masa borthday yati. Takde rezeki.apa pun jaga diri. Mkn minum ye

 
Design with love by Jiji for Zamimie