Wednesday, August 27, 2014

Dani Oh Danial....

kembali lagi timbul setelah beberapa hari menenggelamkan diri...huhu acik dok umah ha jaga si kecik domam....start demamnya dari hari sabtu, bawa ke ahad....tapi ahad petang macam agak teruk sket demam dani sbb dia takmo mkn and minum...mata ngantuk nak tido, bila suakan susu mcm haus sangat nak hisap susu...bru start nak hisap nangis, 2 - 3 kali ponx mcm tu...last2 nangis mengamuk sbb tak dapat nak minum susu...mula2 mcm suspek dia nak tumbuh gigi sbb gigi atas bru kuar secuit...tapi fikir blk cam tak logik plak gigi dah kuar baru nak demam....



rupa2nya masa dia nangis meraung2 tu nmpk lah tekaknya...so nmpklah putih2 dekat area2 tonsil...tp kesianlah sbb dia lapar and haus...tp dlm masa yg sama ngantuk...pusing2 ronda dalam kereta nak bg dia tido, tertido kejap jer tak smpi 5 minit meraung...lepas magrib pi klinik doc kompomkan mmg ada putih2 mcm nanah katanya...tak tau nak panggil apa, ulcer ker apatahlah...so dptlah antibiotik and saya minta kat doc tu ubat spray utk kebaskan mulut supaya dia bley minum susu... sblm pi klinik tu saya dah bagi susu perahan dari peti sejuk...mau jugalah dia minum sbb sejuk gaknya mengebaskan sket tekak, plus susu botol dia mengalir jer tak pyh sungguh2 nak sedut....



malam tu eloklah tidonya...tapi kejap jer...dalam kul 1 pagi dah start dah gangguan tido kitaorg...sbb waktu2 mcm tu dani mmg selalu bangun nak susu...sbb sakit tekak dia tak dapat menyusu, so apa lai meraung2....mamat nie satu perangai dia...klu sakit meraung dia masyallah terus high pitch oke...style melalak2 yg susah giler nak pujuk....punya dia mengantuk nangis2 terus tertido....lepas tu pukul 3 bgn balik nangis...yerlah lapar rasanya tu yg terbgn nak susu...dah ler siang tu susu sket jer, mkn ponx takder....yg nie kejap jer....



tak sampai sejam tido kul 4 lebih bgn balik menangis....merasalah bergegar satu rumah...huhu yg nie mmg dah tak boleh nak pujuk dah smpi mydear yg amik alih pujuk, sbb saya dah mcm hilang kesabaran sket waktu tu huhu...last2 mydear bwk pi bawah bukak youtube tgk citer yg dia suka... lama2 bila dia dah calm try bagi susu sejuk mau dia minum tp tak byk dlm 2oz jer....lepas tu dia tertido dlm kul 6 lebih dia terbgn lai saya bg lagi 2 oz....dgn kitaorg berdua ponx tido atas lantai tu 3 beranak smbil tv terpasang...dari kuat volumenya smpi slow volumenya huhu



lps subuh tu saya bwk naik atas...sambung lah kitaorg ponx tido balik, ngantuk kot...tersengut2 saya bg dani susu...nasib botol susu tak terlepas atas muka dia...sat lai meraung lagi mamat tu, jadi satu hal pulak nak memujuk...huhu kul 8 mydear bgn nak pi keja, eman ponx nak g skool...nasib dani dah boleh tido nyenyak....bila derang dah kuar rumah saya ponx smbg lah tido balik huhu...bila dani rengek2 nak susu saya try bagi nenen...1st sekali dia nangis, second try dia nangis, kali ketiga saya bg hujung2 puting jer, success...berjaya juga dia hisap...start dari situ dia dah start balik hisap susu...cuma nak mula2 hisap tu nangislah....



alhamdulilah dalam masa semalaman dia dah recover and dia dah bley adapt dah kesakitan tu...sbb isnin tu saya tengok putih2 tu still ada wpun dah berkurangan....so smlm dah betul2 pulih rsanya sbb dah aktif sungguh2, minum dah byk, mkn ponx byk juga....seronok gak duk rumah berdua nie...tapi tak ley lama2 lah dok berdua nie, dia jadi extra manja bebenor....nak melekap jer kejanya...nak berdukung...satu keja ponx tak jalan...huhu tido ponx nak berteman...tinggalkan kejap nak pi basuh baju and kemas dapor tak smpi 5 minit dah terbgn...hailah dani baru mama berangan2 nak jadi suri rumah sepenuh masa....kui2


note: gbr sekadar selingan jer takder kena mengena dengan cerita...tak ada gbr tak best plak cerita nanti huhu....

1 comments:

Julia Johari said...

Dani....muncung mulut tu buat auntie geram...arghhhhhhhh nak kissss leh hahahhaha...akak mimi...faham dah baby kalu tak sihat mmg cm tu la...part menangis tu pun ju sama la kak tak tahan je suh walidnya handle...suami2 ni teror part calm down budak2...kita ni asyik emo je hehehhehhe :) moga dani segera sembuh...alaaaa auntie ju pun berangan nak jd suri rumah...tp tggu abam Qi nak masuk darjah 1...pastu auntie bersara awal hehhe

 
Design with love by Jiji for Zamimie