Friday, August 22, 2014

Spaghetti Aglio Olio....

Lai, lai Mieoney's Kitchen dah kembali nie...tapi idok ler boleh selalu...jarang2 gitew...sbb skrg nie turun ke dapur par-time jer bkn lagi full time huhu...rindu sangat nak baking2, rindu nak bereksperimen dengan menu2 baru ...tapi nak wat camner si kecik danial tu tak kasi can mak dia berskill di dapur...insyallah lah mgkn satu hari nnti boleh kembali beraksi lagi di dapur...

so hari nie nak share ngan korang satu resepi simple untuk org2 yang simple macam saya....utk org2 yang selalu terima tetamu terkejut mengejut kat umah...org yang tak suka kecahkan dapor dia...untuk org yang 'rajin' sangat nak mengelap dapur dia kalau tumis2 lada... atau korg2 yang rajin buatkan bekal untuk anak-anak ke sekolah, so boleh lah korg cuba resepi ni...

bahan dia mmg mudah dan ringkas jer...yg nie saya buat pagi semalam sbb kat sekolah eman ada majlis sambutan hari raya...so potluck yg saya buat, sesuailah sbb budak2 suka makan spaghetti, tak pedas plak tu...tapi kalau korang suka pedas boleh hiris2 cili padi, tumis sekali dengan bawang  baru pedas terangkat....


bahan-bahan yang saya gunakan macam kat atas jer...simple jerkan...yg nie saya guna jer stok yang ada kat rumah....carrot tu selalu tak letak ponx...tapi kang tak berseri pulak so kita bagi kaler2 lah sket...klu tengok bahan-bahan yang saya gunakan spaghetti, bawang putih, bawang holland, rencah (ayam + udang + sotong) kalau tak suka seafood letak ayam jer...klu nak seafood jer buh udang byk2 dan yg besar2 tu sure lagi sedap...yang nie sbb saya takut budak2 tak suka mkn seafood saya letak sket jer...letak ayam lebih....cherry tomato, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley serta olive oil...garam dan serbuk perasa ayam jika suka...

sbbkan saya masak pagi2 so takder masa nak snap satu2 cara buatnya...apa2 ponx korang goreng dulu udang dengan sedikit minyak... jgn lama sangat lepas tu angkat dan ketepikan...minyak goreng udang tu jgn korang buang plak sbb manis udang dekat minyak tu buat lagi sedap aglio olio korg, tambah olive oil dalam tu and tumis bawang, bila dah naik bau masukkan ayam... bila dah masak ayam tu letak air sket, letak garam, letak serbuk perasa ayam sket  dan karot... kemudian campak spaghetti, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley - gaul sebati...bila dah cukup rasa dia baru masukkan udang yang digoreng tadi dan cherry tomato...kacau sekejap dan tutup api...jgn kacau lama2 sangat sbb nnti cherry tomato tu hancur tak best....

dah siap dah...senang jerkan...mcm saya bahan2 nie semua mmg selalu ada stok kat rumah....so sekelip mata dah boleh buat....korang boleh lah pelbagaikan...kalau tgk pucat jer takder hijau2 boleh lah celur brokoli campurkan dalam spaghetti bersama2 tomato tadi...sayur kalau boleh letak last sekali supaya tak terlalu lembik atau terlebih masak....kalau sayur keras2 tu boleh lah celur, kukus atau rebus dulu...baru kaler dia cantik dan menarik....barulah berseri2 masakkan kita tu....nak lagi vest korang letak udang besar2 yg fresh tau baru lah manis aglio olio korang tu....selamat mencuba... :)


1 comments:

Julia Johari said...

Spice and herbs tu saya ada kt rumah mmg best anak2 pun suka makan...aummmmm

 
Design with love by Jiji for Zamimie