Sunday, June 28, 2009

Kakiku Bengkak..

Jumaat ari tu saya drive sdri sbb my dear kata dia blk lewat...so kitaorg pi keja asing2..so bila dh smpi umah kuar dr keta utk bukak pintu gate saya rasa kaki sakit sgt kat pergelangan kaki..tah tgk pon..bila dh park kita msk porch bukak pintu umah terus tgk rupanye kaki bengkak..patutlah sakit semcm jer..
tp area bengkak kat area buku lali jer..kat tmpt lain tak pulak..mgkn bengkak sket jer..so saya terus solat and rehat2 sblm mulakan acara msk2...masa msk tu adoyaii mmg tak bleh berdiri lama lah...sakit + nyilu rasa kat kaki..so smbil2 msk mmg saya duduk jer kat kerusi..
pas tu dh mlm sket kitaorg ponx search kat internet ttg kaki bengkak nie..namun kebanyakkan berlaku masa dh trimester 3..saya skrg bru trimester 2 bru 5 bln..kaki dh start bengkak..risau lah..yerlah nk menempuh lagi 4 bln besar mana plak jadinya kaki saya nnti..
so mlm tu sblm tido saya ikut lah sket petua yg ada saya baca masa search2 tu..tido dgn kaki lebih tinggi dari biasa..sapu gak lah yoko2..and alhamdulilah bangun pagi kaki dh tak bengkak..huhu lega..tp rasa nyilu tu ada gaklah tp beransur berkurangan..hihi lega.. ini mgkn sbb jumaat tu masa lunch saya pi berjln ke midvaley..pas tu drive lai tu yg bengkak..tp heran betul masa kat spore jln lai byk takder plak bengkaknye..mgkn kat sana tu blk2 jer dr berjln saya rendam kaki dlm air panas tu yg tak bengkak..sakit tu mmg adalah..
kat bwh nie ada sedikit tips kepada sesapa yg berminat yg saya simpulkan dari pembacaan saya dlm beberapa blog yg saya jumpa..
  • elakkan dari berdiri atau berjalan terlalu lama.
  • letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil. time nak tido plak letak bantal kat kaki bg tinggi sket.
  • minum air dgn byk.
  • regangkan kaki dan pusingkan pergelangan kaki dan jari-jari kaki anda.
  • kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.
  • rendam kaki dlm air sejuk..(saya rendam dlm air panas, tak tau mana betul..huhu)
  • wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar.

Info:

kenapa kaki membengkak?

Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.

6 comments:

shima said...

sama kes je ngan 'beras' aku, awal2 dah bengkak kaki...huhuhu

mieoney said...

huhu jln byk kot...aku bengkak kejap jer..skrg dh surut blk dh..

cik_ah82 said...

mmber kat ofis pun bengkak kaki dia..belum 3rd tri dh bengkak..doc suspect darah tggi je coz biasanya jadi kat org ada drh tggi..so far cek up ok?
aku xde la benda2 gitu, cuma sakit pnggang dh start mai balik..huhu..

mieoney said...

stkt nie masa cek mmg takder darah tinggi ponx..semua ponx normal jer..aku rasa mgkn sbb jln byk sgt kot..pingang ngan pungkok aku mmg sakit lah..lai lah klu baring kat bwh seksa tul nak bgn..huhu

Tulip said...

sama la kita...masa 20week haritu, kakipun dah start sakit..but bengkaknya kurang ketara laa..tp tadi baru membe opis tegur, kaki dh bengkak & dia nasihatkan suruh letak kaki atas sometin or kotak utk elakkan dr kaki berurat-urat pas bersalin nanti...

tgcare...;)

lisdiana said...

sye pulak xmengandung tapi buku lali kaki kanan bengkak dan ngilu bila berjalan . berat badan terlebih berat 10kg . . agaknye sbb terlebih berat kot. . takot ade penyakit lain je.

 
Design with love by Jiji for Zamimie