Tuesday, June 11, 2013

Jom Masak Memasak...

skrg nie roh memasak mak buyung dah kembali...kembali dia bkn light2 punye, tp kow2 punye...huhu skrg ada rasa nak membaking rainbow cake tp sbbkan malas nak pi beli barang yg byk2 tu so kita kuburkan dulu niat tu...kita masak utk keperluan harian jerlah...

biasanya balik keja mmg masak...tp mydear request nak mkn yg simple2 jer mcm mee, bihun atau kuay teow jer...klu nasi stkt nasi grg jerlah...klu nasi berlauk nie dia kureng sket klu mkn mlm2...tp klu datang keinginan mengidam saya nak mkn nasi + sambal tumis + telur grg dia layankan jer....huhu sesekali takder masalah...

minggu nie sbb tak kemana-mana, dua hari berturut2 mengemas bilik...hari sabtu kemas bilik solat + bilik baju eman....sortkan baju2 eman yg tak muat nak pki dah...buang barang2 yg tak perlu, mengemop and segala bagailah....

so utk hari sabtu tu saya masak awal2...masak nasi lemak mkn breakfast and mkn tengahari sekali...lepas lunch nasi lemak terus tido...bgn2 perut sebu jer, rasa loya...padan muka diri sdri sapa suh lepas mkn berlemak pi tido...dah nak wat camner letih mengemas punya pasal...huhu



punya rajinkan nasi lemak siap berbungkus lai tu...tp kecik jer mcm nasi lemak 50 sen kot klu kat KL nie...sbb jumaat petang tu pegi mengutip hasil kat kebun blkg opis nie...nak cari daun pandan jer, sekali tgk ada pokok pisang amik lah sekali daun pisang...tp pokok pisangnya kecik jer...sblh pelepah tu bleylah dapat 4 bungkus nasi lemak...hoi sedap tul nasi lemak bungkus nie, dgn aroma daun pandan n daun pisang bertambah2 kitaorg mkn masa breakfast...huhu

ahad kemas plak masterbedroom kami...alihkan mana yg perlu, sbb org baru dah nak kuar dah...eman ponx dah besar...so kena make space utk letak katil eman and letak babycot org baru...apa yg dah tak reliable nak digunakan akan dialihkan dikemudian hari...segala ceruk sudut tak lepas pandang lah...dah siap semua rasa lapang jer bilik tu...huhu nak kena cari katil eman plak lepas nie....

so utk hari ahad plak dh ckp ngan mydear nak wat sup tulang...so ptg sabtu tu dok doa2 agar tak ujan petang sbb nak pi pasar mlm... nak cari tulang punye pasal...rezeki mak buyung sbb masa smpi tu tulang dah tinggal sket, bila tanya dia ckp dah takder lai...seday dah...pilih lah campur ngan daging biasa...bila nak byr tanya lai sekali, sekali tokei dia ckp kejap eh g check...sekali ada kow....yg byk daging punye kali nie...takderlah tulang semata...

balik rumah bersihkan tulang rebus dengan bwg putih and halia tak smpi sejam ponx sbb lepas tu nak kuar g downtown bangi...esok pagi tu tgk tak byk lemak timbul2 ponx...mean tak byk lemak...rebus lai dengan sup bunjut, bwg putih, bwg merah and halia yg dah ditumis, masuk kentang, carrot and btg celery tak smpi sejam dah lembut dah daging tu...lembut yg sgt2, bkn lembut2 liat...mgkn lembu muda kot...tak smpi 2 jam rebus dah lembut dagingnya...daging lah bkn tulang....huhu


puas hati dapat mkn sup tulang...beli tulang RM10 dapat mkn smpi mlm...klu beli kat kedai dpt 2-3 ketul semangkuk...semangkuk ponx dah RM6 -RM7...grg tempe ngan tauhu serta ikan sepat masin, sayur kailan grg ngan cendawan...sambal kicap jgn lupa...itu mmg trademark kitaorg kat kg...mkn sup tulang ngan sambal kicap, utk buat cicah daging tu...mmg sedap, heaven...lepas tu ptg tido lah apa lai., stlh kenyang dan kepenatan...huhu

2 comments:

Sharhanah Daniel Hariz said...

terliurrrrnya.....

mimie said...

sharhanah, minta maaf yer klu terliur... :D

 
Design with love by Jiji for Zamimie