Tuesday, February 17, 2015

Areel Eaman 1st Piano Lesson...

.:: minit2 awal bljr, posture duduk ponx tak betul huhu ::.

Assalamualikum dunia... [felling macam faizal tahir sket huhu] dah berapa entry asik citer pasal danial jerkan...so kali nie kita citer pasal areel eaman lah plak...sapa2 yg follow ig and fb saya mgkn dah tau rasanya yg eman nie kitaorg atr belajar main piano...macam poyo2 jerkan...haha ini semua idea mydear tetiba jer dia cakap nak daftar eman main muzik...kitaorg takder bincang2 kot, dtg jer yamaha school tu mydear tanya lebih kurang, so daftar and byr...mydear plak dia tunjuk lah alatan muzik yg ada kat situ...so eman ckp dia nak main piano...klu ikut mydear dia nak suh main gitar yg benarnya...tp eman taknak...so kita save  guitar utk dani plak kot mau, klu tak mau kita suh dani main drum...huhu


sbnrnya awal2 tu saya tak berapa nak setuju sgt ponx...sbb serius areel eaman tulis nama ponx tak pandai lagi, baca ponx tak pndi lagi....setakat ABC & 123 tu taulahkan...tp luckily bljr muzik mmg guna alpahbet jer kan....haha tp kitaorg tak paksa dia suka ponx...once dia ckp taknak bjr nnti kita tarik jerlah keluar dari sekolah tu....no harm cuba, mana tau itu mmg minat dia...lagi ponx yg bagusnya pi atr kelas muzik nie bg dia bljr fokus sket, build up minat dia terhadap sesuatu benda yg berfaedah sket...at least nnti klu nak masuk sekolah asrama ke nnti ada merit tambahan utk dia...klu dia teruskan belajar lamalah...bkn nak bg jd expert, nak bg pandai sket2 jadilah...nnti waktu kelas muzik kat sekolah boleh lah kedepan...takderlah macam mama dia main recorder jer ponx tergeliat2 jari huhu...sbb nak baca togeh2 ponx tak pndi... 


kelas dia setiap hari jumaat pukul 7.15 smpi 8.00 mlm...last week baru 1st time pi kelas...kitaorg mmg sengaja pilih jumaat sbb hari jumaat mmg kitaorg selalu lepak alamanda and cyberjaya...kelas nie kat d'pulze cyberjaya...satu sesi 40 minit jer so smbil2 jenjln and shopping2 dalam d'pulze tu, solat semua habis dah dia belajar...serius sekejap jer 40 minit....


act saya suprise sbnrnya kat eman....areel eaman nie dia mmg agak pendiam and klu dgn org yg tak biasa dia agak pemalu...lambat panas lah senang citer,,,,tapi hari tu serius saya tengok dia rilex jer...mgkn faktor teacher dia ms. wong ponx sbg faktor utama dia berani...mydear ckp sbb cikgu perempuan kot....itu utk baba lah kan...tp knowing my son areel eaman dia mmg susah sket...tapi sbb 1 to 1 punya class cikgu tu mmg fokus kat dia...

.:: besar yamaha school nie ada 40 studio kot ::.

dalam 40 minit tu bljr menda mudah2 jer...serius klu tengok buku latihan dia mmg mcm buku kanak2 tu...trace huruf, tampal sticker....ha gitu jerlah sesuai dengan umur lah, nak bg betul2 faham konsep...kejap2 duduk kat piano, kejap2 duduk kat meja menulis plak...yg paling bestnya ada homework oke...so parent kena amik tahu sedikit sebanyak pasal muzik...takper google ada senang hehe....


eh nnti jgn ada ckp kitaorg nie poyo2 anak pi htr kelas muzik... kelas mengaji tak pegi atr ponx...rilex2 sbb skrg nie saya tengah mengajar eman iqra act baru lagi ponx dlm 2 minggu gitew...nak abis dah iqra 1...mydear suh atr kelas mengaji tp saya ckp iqra biar saya yg ajar dulu...so bila dah habis bljr iqra baru kita atr g kelas mengaji plak...


so kita tengok smpi mana eman boleh bertahan jer...nnti2 kalau eman betul2 tunjuk minat yg serius main piano kena lah baba beli piano sebiji utk dia...hehe 


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie