Thursday, August 27, 2009

Minggu ke-28 Kehamilan...

Dh 7 bln dah pregnant rupanye...sekejap jer masa berlalu dh hampir tiba dh harinya..right now lai 2 bln jer nak menikmati hidup berdua bersama mydear...pas nie akan ada org ke-3 iaitu our precious.. owh I'm excited for that moment..hehe tp bila fikir balik mmg agak nebeslah..



Berapa Besar Bayi Anda?

Berat bayi anda sekitar 1,1 kg. [klu bln lepas 800 grm brplah berat dia bln nie gaknye] Panjang dari kepala ke punggung mendekati 10 inci (25 cm). Total panjang iaitu 15.75 inci (35 cm).

Berapa Besar Anda?
Rahim anda berada di atas pusar anda sekarang. Kadang-kadang, pertumbuhan ini sepertinya perlahan-lahan. Pada waktu lain, sepertinya terjadi dengan cepat, seolah satu malam.

Rahim anda sekitar 3.2 inci (8 cm) di atas pusar anda. Jika anda mengukur dari simfisis pubis, sekitar 11 inci (28 cm) ke bagian atas rahim. Penambahan berat anda pada saat ini antara 17 dan 24 pon (7.7 dan 10.8 kg) [yg nie mmg tak berani nak timbang tkt2 naik smpi 60kg, tak sanggup...]

Bagaimana Bayi Anda Bertumbuh dan Berkembang

Sampai saat ini, permukaan otak janin telah muncul dengan halus. Pada minggu kehamilan ke-28, otak membentuk alur sifat dan lekukan di permukaan. Jumlah jaringan otak juga meningkat.

Alis dan bulu mata bayi anda telah muncul. Rambut di kepala bayi makin panjang. Tubuh bayi menjadi lebih tegak lurus dan lebih bulat. Bayi mulai sedikit gemuk karena meningkatnya lemak di bawah kulit.


weekend nie ingat nak pi shopping sket brg2 baby...sbb dh nak menghampiri 30 weeks dh kan..brg langsung tak prepare apa2 sbb ingat cm nak beli sekali terus jer..tapi fikir2 balik kang tkt terbersalin awal tak ke susah..hehe harap2 tak lah..byk lai menda tak settle nie...

apa lai yok shopping..


~~end~~

2 comments:

cik_ah82 said...

nebes giler weh..aku ni ha, mggu depan dah 9 bulan..bila2 masa je bley kuar baby..xsabaq nk peluk cium bby, tp dalam masa sama, berdebaq2 lak aku..huhu..
harap2, balik raya kat kampung terus diam di sana..hehe

mieoney said...

wah kira tgu hari jer yer..
apa2 aku doakan semoga hang slmt semuanya..
so pas bersalin terus blk kedah lah yer...

 
Design with love by Jiji for Zamimie