Monday, August 3, 2009

Minggu Ke-24 Kehamilan...

erm klu tengok dr ticker tu saya dah 24-25 minggu pregnant..tapi masa gi check-up ari tu kat scan tu dia tulis 27 week dh..maknanye apa ek? kompius lah skjp...klu betullah dh 27 week maknanya dh nak 30 week and dh msk trimester ke-3 brg baby mmg satu apa ponx tak beli.. sbb kononye nak confirmkan baby gender dulu baru nak start shopping sakan..

so far stkt hari nie bila check BP ngan air kencing mmg saya takder masalah apa...semuanye normal..berat plak dh naik skrg nie 58 kg..mean dr sblm pregnant 53kg bru naik 5 kg...harap2 takderlah naik mendadak2....huhu takut susah nak turun nnti bila dh lepas bersalin.. :p

baby plak doktor kata sihat jer...semakin membesar and skrg berat dh 800 gram lebih..adoyai besar plak anak mama nie..tapi doktor kata oke jer tak besar sgt tak kecik sgt still dlm statistik scale...jgn besar2 sgt udah nnti susah nak keluar sbb biasalah semua org mmg berhajat tuk lahirkan anak secara normalkan..hehe skrg nie bby mmg active bergerak and menendang...rasa senak jer perut.. tp klu perasan pergerakkan selalunye sblh ptg smpi ke mlm..mgkn siang bby tido kot...huhu

masa scan ari tu doktor kata baby menyenget kepala belah kanan, kaki plak belah kiri..bleh imagine tak..so klu saya mengiring belah kiri sure bby cm marah sbb dia tendang2..huhu mcm pjg sgt ler anak mama nie.. :p pas tu klu mengiring belah kanan plak mydear ckp sian kat baby tertonggeng kepalanye...bila fikir2 betul gak tuh..huhu pagi ahad aritu saya bgn tido tgk perut senget...terbonjol plak belah kanan..huhu silap mengiring kot..terus jer saya telentang and usap2 perut bru okeh..kelakar ponx ada time tu..ngeh..

perut skrg nie dh agak besar..t-shirt dok umah semua dh sendat yerlah bju semua saiz S kan..klu pki ponx sure nak terbonjol perut..so skrg dok ulang pki bju besar and pki bju mydear jer..hehe tp bju2 kurung still lai bleh pki separuhnye..cuma kain jerlah tak leh kancing..zip ponx separuh jer..tapi tak per kot tak terlondeh sbb tersangkut tang punggung ponx klu nak terlondeh..so sempat lai diselamatkan..

Oke meh kita tgk perkembangan Minggu ke-24 nie..

Berapa Besar Bayi Anda?

Pada minggu ini, berat bayi anda sekitar 1.2 pon (540 g). panjang dari kepala ke punggung sekitar 8.4 inci (21 cm). [apsal ari tu doktor ckp berat baby 800 g..terlebey gram ker anakku ini???]

Berapa Besar Anda?
Rahim anda sekarang sekitar 1.5 sampai 2 inci (3.8 sampai 5.1 cm) di atas pusar. Hampir 10 inci (24 cm) di atas simfisis pubis. [yg nie tak check plak..huhu tak pernahnye nak ukur..tp derang ckp klu pi klinik gov ada ukur..saya pi private so takder ukur2 nie..sdri ponx tak ukur..]

Bagaimana Bayi Anda Bertumbuh dan Berkembang

Bayi anda bertambah gemuk. Wajah dan tubuhnya makin mirip dengan bayi pada waktu lahir. Meskipun beratnya sedikit di atas 1 pon pada saat ini, bayi anda masih kecil.

Perubahan pada Anda

Masalah Nasal [Hidung]
Beberapa wanita mengeluhkan sesak pada hidung mereka atau hidung sering berdarah selama kehamilan. [hidung saya mmg berdarah tp takderlah meleleh kuar..cuma masa lepas mandi tu selalu hembus kuar segala bijih2 tu and bleh nmpk darah ar...] Beberapa peneliti yakin gejala ini terjadi karena perubahan sirkulasi berhubungan dengan perubahan hormon selama kehamilan. Hal ini dapat menyebabkan selaput lendir hidung anda dan jalan hidung anda membengkak dan lebih mudah berdarah.

Penggunaan alat pelembab udara dapat membantu, khususnya musim dingin saat penghangat mengeringkan udara. Beberapa wanita merasa leibh baik dengan meningkatkan pemasukan cairan mereka dan menggunakan minyak lembut, seperti jelly ter. Anda harus menunggu sampai bayi anda lahir untuk dapat bernafas secara normal melalui hidung anda lagi.

sumber dari: Panduan Kesehatan


~~end~~

1 comments:

armouris said...

info tentang hidung berdarah kat sini - Hidung Berdarah

 
Design with love by Jiji for Zamimie