Thursday, September 30, 2010

Eman diserang HFMD....

kalau sapa2 tak tau HFMD ini adalah hand, foot, mouth disease (penyakit tangan kaki dan mulut)...ceritanyer bermula begini...isnin ari tu kan ker saya ckp eman demam and ada ulser dlm mulut...masa pi klinik doc tgk dh kat tgn and kaki nmpk cam bintat2 kena git nyamuk...tp takder lah byk mana and saya ponx tak perasan sbnrnya...so blk umah tu saya ada belek2 gak...tgk kat siku2 dia cam ada bintik2 merah kecik ada, besar ada, cam gelembung air ponx ada...

so mlm tu saya just sapu calamine lotion jer...so pagi2 tu biasalah pi keja gelap laikan..pas tu dia ponx tido pki lengan pjg and suar pjg so saya tak prsn apa2 plak...tp masa blk bbysitter tu ckp ada byk bintik2 merah...saya tak terus pegi klinik sbb waktu tu ujan and saya perlu blk segera sbb nak msk utk berbuka [saya kan pose]...

mlm tu mean mlm smlm bru saya gi klinik blk...doc tanya ada kena gigit menda2 ke mean mcm semut ker...setahu saya takdeer lah plak...dia belek punye belek, belek dan belek lai...tp tak ckp apa2..saya tanya cmpk ker? dia ckp bkn sbb gelembung air tu cam sket jer tak mcm chicken pox tu ponx...pas tu kena kat tgn and kaki jer lak tu...terus doc tu ckp ini kena HFMD nie...terus saya terdiam...huhu tak tau nak ckp apakan...lai ponx dia ckp sbb eman kena ulser jugak..erm luckily ada satu biji jer dlm mulut...klu tak teruk gak...

so ubat mmg takder lah just sapu ngan calamine lotion sbb doc ckp mgkn mcm miang2 sketlah kot and make sure he takes a lot of water...sib lah dia dh nak minum blk skrg nie..mgkn ulser serta sakit tekak dia dh baik sket agaknye...lega saya...sbb dr apa yg saya baca tu ponx sama mcm apa yg doc tu ckp...

harap2lah eman cepat sembuh...kesian palk tgk dia kan wpun nmpk dia melasak cam biasa tp mata kita yg sakit memandang..huhu



:: inilah yg tumbuh kat kaki serta tgn eman...sib kat mulut takder ::

next entry saya akan share mengenai penyakit nie..eman dh meragam nie yak leu lah nak berlama2 sket depan pc...hehe

~~end~~

4 comments:

purple_lav said...

eee siannye eman...banyak jugak yg naik kt tangan dia tu...eh, benda tu tak gatal ke? eman menggaru tak?

mieoney said...

erm dr pengamatan tgk dia tak garu lah plak...doc ponx ckp tak gatal...mimie tgk dia relax jer...rasa tak selesa ponx tak nmpk..mgkn klu panas miang2 lah sket..

Anonymous said...

teruk gak....eaman ni miza....dulu qistina selalu kena tapi agal mild...

NanA said...

my bby kena ms 2nd posa..jangkit dr bby kt bbysitter..kaki tgn mcm eman tp dlm mulut mmg ada 3ulser so 2ari yg mcabar mjaga sbb dia nk mnum susu ssh telan jd every 1hour akn bgn tjaga nk susu tp xblh mnum..doc bg ubt spray ulser,cream sapu,serbuk utk mndi.bl dh ok ckit nmpk dia cergas blk rs hepi.tiap kali dia menangis sbb ssh nk mnum susu rs sebak plak pastu nk slhkn org yg xbrp jg ank.even tau ank sakit still sent 2 bbysitter.sy mmg akn mskkn ckit dettol dlm basuhn bj bby nk hapuskn kuman.

 
Design with love by Jiji for Zamimie