Wednesday, September 29, 2010

Semalam Saya Cuti...

sesungguhnye smlm takder entry ponx sbb saya EL sbbnye anakanda ku tidak sehat....demam serta tekak yg bengkak dan ulser...sian dia meleleh jer air liurnye sbb susah nak telan...


sbnrnye saya tak perasan ponx tekak dia sakit...sbb isnin mlm tu dia tido cam biasalah dlm kul 9 cam tu lepas susu...tak smpi sejam tido dia bgn and nangis...pas tu cam susah plak nak tidokan blk saya rasa cam panas bdn dia...so mydear amik alih tidokan sbb mydear mmg pandai menidurkan eman...huhu pas tu tetiba eman nangis kuat and tak mo stop...mydear ckp dia demam...amik suhu 37 jer...demam tp tak berapa panas....terus saya bg ubat....


pas tu dia takmo tido cam cara dh kitaorg buat.. bg susu, dodoi, dokong...pujuk tak usah ckplah....klu tak nak tido takper ini menangis smpi teresak2 and smpi nak termuntah terbatuk semua ada...mcm2 cara dh kitaorg pujuk...last2 dok depan tv saya buka DVD upin ipin....barulah dia senyap lama gak lah dlm 10 minit pas tu start merengek2 blk...letak dlm bouncer enjut smbil tgk upin ipin dlm 3 lebay baru dia tido....


last2 ngan saya ponx tido depan tv tu huhu...tak smpi 2 jam tido saya tgk dia start gelisah blk...saya enjut jerlah bouncer tu smbil mata terpejam...huhu giler ngantuk saya...pas tu saya ingat dia nak susu bglah susu..tetiba meraung plak mamat tu bdn dh start panas blk...tp takderlah panas melampau...kira cam demam biasa jer....saya bglah dia mkn PCM since dh lebay 6 jam dr yg 1st saya bg tukan....


so tertidolah kami semula and sedar2 dh 7.3o dh...terus amik phone msg bos...huhu dia bgn merengek2 nangis2...tak ley nak tinggal asik nak berdukung jer...bila bg susu mmg tak sabar2 nak minum tp sedut sekali terus tolak botol and nangis....saya dh agak mesti ada sesuatu tak kena...terus bwk ke klinik and doc mengesahkan yg tekak dia bengkak serta ada sebiji ulser...so doc bekalkan saya antibiotik, ibuprofen and oral aid...

antibiotik saya rasa semua taulah kan apa kegunaannye...ibuprofen plak kira cam ubat tak sakitlah..saya baca sesuai utk demam, selsema, sakit telinga, sakit tekak dll....yg nie mmg untuk baby lah..oral aid plak utk titikan dlm mulut supaya dia akan rasa kebas2 sket kat kawasan ulser tu...so bila dh kebas tu barulah boley minum susu and mkn....

alhamdulilah lepas mkn ubat dia beransur pulih...demam mmg takderlah cuma susu dia takmo...saya bg mknlah sbb takut dia lapar...mkn ponx sket jer...bglah rice puding yg jenama heinz tu sejuk2 nak bg lega tekak dia....kesiankan kenalah guna mcm2 cara bg guna syringe supaya dia minum...klu tak mesti dia lapar...sbb eman nie mkn byk and susu ponx minum byk...

so mlm td tgk dia nak minum lah susu wpun tak byk...and pg tadi saya wat susu 5oz tgk habis dia minum...so alhamdulilah dh bertambah pulih...klu tak asik merengek jer nak berkepit, air liur plak meleleh jer...kesian kan...





~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie