Tuesday, March 3, 2009

Kisah Lampu Kereta...

ari tu masa my lil sis tido kat umah saya ada kuar jejln ngan dia.. byk menda lah yg kitorg borakkan masa drive balik tu.. pas tu ada satu conversation yg menarik hati saya...

adik: eh lampu keta abh dh rosak lah..
saya: nape?
adik: ari tu aku bwk mak pi psr mlm, blk dh gelap so bila bukak lampu tak terang ponx lampu tu..
saya: takkan tak nmpk langsung?
adik: yer..aku smpi kena mcm nie ha.. [mengayakan aksi masa dia bwk keta]
saya: takkan smpi mcm tu sekali.. ko bukak lampu kecik ke besar?
adik: lampu kecik lah..lampu besar nnti org silau lah..
saya: [dh mula konfius] kan kat suis tu ko pusing abis ke ko pusing separuh.
adik: aku pusing yg kat lampu kecik tulah.
saya: [sambil gelak] itu mmglah lampu kecik..psg time2 ujan jer or pagi2..lain kali pusing smpi abis..
adik: mana aku tau..abis lampu besar cmner nak wat..
saya: itu hi-beam wat cmnie [smbil menunjukkan caranye]

pas tu gelak mmg tak abislah..semua salahkan masa belajar driving lah sbb tak blajar time malam..bljr siang2 jer..huhu pas tu saya ponx citerlah pengalaman saya ngan lampu keta jugak..

masa tu saya bljr kat UUM and saya amik lesen masa cuti 3 bln kat kg.. naik2 sem saya dh dpt lesen bkn lesen P oke sbb sblm tu saya dh ada lesen motor.. so masa tu kelas byk yg tak start lagi biasalh kan awal sem..so derang ajak saya pi jitra tp malas nak naik bus.. derang dok pujuk2 saya drive ngan keta sewa..so saya ponx okelah pegilah bleh gak asah skill driving.

pegi masa tu dh ptg.. so biasalh bila dh kuar smpi ke mlm lah gak..plepas smyg magrib kitaorg gerak blak.. so masa tu confirmlah kan dh mlm kena bukak lampu..so saya onlah lampu tu..bila gerak asik jer org bg hi-beam kat saya..bila mcm tu saya kecikkan lah lampu tu tp bila dh lmpu kecik mana nmpk sgt..bila smpi kat jln yg gelap saya terpaksalah bukak lampu tu yg besar..so org siap honk and bg hi-beam lai..saya dlm keta tu dh jerit2 marah.."oi lampu nie rosaklah, klu aku tak bukak gelaplah"..

derang yg dlm keta tu mmg tak tau kot sbb masing2 masa tu blm amik lai lesen keta..bila time pulang keta saya bgtau lah kat kakak sewa keta tu.

saya: kak lampu keta tu rosak lah.. bila pasang lampu tinggi jer.
kakak: yer ke.
saya: yeralh saya brp kali dh kena honk.
kakak: [menuju ke keta dia dn bukak lampu keta and tarik lampu yg utk hi beam tu] oke jer..
saya: [dlm hati saya owh mcm tu ke] tadi saya buat tak bleh ponx..tu yg ingat rosak. [cover malu serta buat2 confident]

dr situ bru saya tau hi-beam tu punye lampu cmner nak on kan.. klu tak mmglah smpi skrg ponx sengal lai...hehehe



~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie